Σάλος για τα χειρουργεία

Σάλος για τα χειρουργεία

Σάλος έχει προκληθεί μετά τις καταγγελίες γιατρών του «Αγία Όλγα» ότι ιδιώτες και συνταξιούχοι γιατροί χειρουργούν στο νοσοκομείο.

Η διοίκηση του νοσοκομείου έχει ζητήσει να ενημερωθεί για τις καταγγελίες. Ο συντονιστής του χειρουργικού τομέα του νοσοκομείου, Νίκος Μαρουδιάς, σχολίασε χθες ότι καλούνται χειρουργοί να συνδράμουν μόνον όταν υπάρχει ανάγκη για παροχή εξειδικευμένης γνώσης. Για το θέμα, σημειώνει, είναι ενήμερη η επιστημονική επιτροπή του νοσοκομείου, ενώ η προηγούμενη διοίκηση είχε δώσει και σχετική άδεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρόμοιες πρακτικές εφαρμόζονται και σε άλλα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα.

Η αιτιολογία είναι ότι με τον τρόπο αυτόν επιχειρείται να καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό. Το θέμα, ωστόσο, έχει, εκτός όλων των άλλων, μία ακόμη σημαντική παράμετρο: Ποιος, δηλαδή, θα έχει την ευθύνη σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά κατά τη διάρκεια της επέμβασης και πόσο νομικά καλυμμένο είναι το προσωπικό που συμμετέχει στην επέμβαση.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρουδιά, στα χειρουργεία του «Αγία Όλγα» καλούνται γιατροί υψηλού κύρους, οι οποίοι παρέχουν εξειδικευμένες και υψηλού επιπέδου γνώσεις, αφιλοκερδώς. Εκπαιδεύουν, παράλληλα, νεότερους γιατρούς σε εξειδικευμένα θέματα που άλλος στο νοσοκομείο δεν κάνει.

Ο συντονιστής του χειρουργικού τομέα αναφέρεται σε συγκεκριμένο έκτακτο περιστατικό, το οποίο απαίτησε τη συνδρομή εξειδικευμένου γναθοχειρουργού, τον οποίο δεν διαθέτει το νοσοκομείο, καθώς έχει λήξει η σύμβασή του στο τέλος του 2013. Σε άλλες περιπτώσεις, σημειώνει, επισκέπτεται τον μήνα το νοσοκομείο χειρουργός εξειδικευμένος στα θέματα παχέος εντέρου.

Ο γιατρός παρίσταται σε επεμβάσεις μία ή δύο φορές τον μήνα, αντιμετωπίζοντας εξειδικευμένα περιστατικά. Ο κ. Μαρουδιάς αναρωτιέται εάν υπάρχει κάποιο νοσοκομείο στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη, που δεν το κάνει αυτό, αν απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις.

Άδειες

Είναι σε γνώση μου, εξηγεί, ως διευθυντή του χειρουργικού τομέα, όπως επίσης και του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, ενώ υπάρχουν άδειες, τόσο από το επιστημονικό συμβούλιο και της απελθούσας διοίκησης του νοσοκομείου: «Εφόσον δεν μπορούμε να κάνουμε προσλήψεις, προσκαλούμε υψηλού κύρους γιατρούς για να βοηθήσουν αφιλοκερδώς και με πλήρη εντιμότητα».

Στον αντίποδα, γιατροί του «Αγία Όλγα» εξυπηρετούν άλλα νοσοκομεία, τα οποία δεν διαθέτουν προσωπικό με συγκεκριμένες γνώσεις. Ο κ. Μαρουδιάς αποδίδει τον θόρυβο σε εμπάθεια και σκοπιμότητα και αποκλείει την άσκηση ιδιωτικού έργου κατά την παρουσία των εξωτερικών χειρουργών στο νοσοκομείο. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας επιβεβαιώνει στο «Έθνος» ότι δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία με ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα.

Χαρακτηρίζει το θέμα πολύ σοβαρό, λέγοντας ότι ξεχειλίζει η αγανάκτηση μεταξύ των γιατρών και του προσωπικού. Αυτή η έκνομη δραστηριότητα -αναφέρει- πρέπει να σταματήσει άμεσα.

Το γενικό συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ απαιτεί από τις διοικήσεις των νοσοκομείων, τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και το υπουργείο Υγείας την απομάκρυνση όλων των ιδιωτών και συνταξιοδοτηθέντων ιατρών από τα νοσοκομεία και τον πειθαρχικό έλεγχο των συνεργών τους.

Πηγή: Έθνος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ