Σαλαμίνα: Πώς δρούσαν οι δύο αστυνομικοί που συνελήφθησαν για εκβίαση και δωροληψία – Έως 2.000 ευρώ η «ταρίφα»

Χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από 100 έως 2.000 ευρώ, φέρονται να απαιτούσαν και να λάμβαναν οι δύο αστυνομικοί από ιδιοκτήτες καταστημάτων και οικοδόμους, στη Σαλαμίνα, προκειμένου να μην βεβαιώνουν παραβάσεις σε βάρος τους και να μην τους συλλαμβάνουν για αυτόφωρα αδικήματα.

Οι δύο αστυνομικοί συνελήφθησαν από τους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ. το πρωί της Κυριακής (21/1), κατηγορούμενοι για εκβίαση κατ’ εξακολούθηση, δωροληψία υπαλλήλου, κατάχρηση εξουσίας, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, παράβαση καθήκοντος, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα και τα ναρκωτικά.

Της σύλληψης των δύο αστυνομικών, που υπηρετούν σε Υπηρεσία της Αττικής, προηγήθηκε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία αστυνομικός λάμβανε χρήματα από ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και από άτομα που εργάζονται σε οικοδομικές εργασίες ανέγερσης κτιρίων προκειμένου να παραλείψει σχετικούς αστυνομικούς ελέγχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, πρόκειται για έναν 38χρονο αστυφύλακα και έναν 43χρονο υπαρχιφύλακα, που υπηρετούν στο Αστυνομικό Τμήμα Σαλαμίνας.

Η καταγγελία και η έρευνα

Όλα ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2023, όταν ένας άγνωστος άνδρας κάλεσε στις αστυνομικές αρχές και κατήγγειλε ότι ο 38χρονος φέρεται να λαμβάνει χρήματα από ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Πρόσθεσε ότι λαμβάνει χρήματα και από άτομα που εργάζονται σε οικοδομικές εργασίες ανέγερσης κτιρίων, προκειμένου να μην πραγματοποιούνται έλεγχοι καθ’ όλη τη διάρκεια των οικοδομικών εργασιών.​

Ενημερώθηκε ο Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών, ο οποίος παρήγγειλε τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση.

Από την έρευνα που πραγματοποίησαν οι «αδιάφθοροι» προέκυψε ότι:

Ο 38χρονος αστυφύλακας προέβαινε σε πράξεις εκβίασης και δωροληψίας απαιτώντας χρηματικά ποσά και ανταλλάγματα από ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και από εργαζόμενο σε οικοδομή. Επίσης, ειδοποιούσε ιδιοκτήτες καταστημάτων (καφέ-μπαρ, εστιατόρια κ.λ.π.) για επικείμενους ελέγχους που θα πραγματοποιούνταν από αρμόδιες ελεγκτικές δημόσιες Υπηρεσίες (Εθνική Αρχή Διαφάνειας, Ε.Φ.Κ.Α. κ.λ.π.) αλλά και από το Α.Τ. Σαλαμίνας, για τους οποίους λάμβανε γνώση ο ίδιος σε προγενέστερο χρόνο λόγω της Υπηρεσίας του.

Συνολικά εντοπίζονται τουλάχιστον δύο περιπτώσεις εκβίασης και δωροληψίας, σε βάρος -κατά περίπτωση- ιδιοκτήτη νυχτερινού καταστήματος και εργαζόμενου σε οικοδομικές εργασίες, απειλώντας να βλάψει τις δραστηριότητές τους με τη βεβαίωση διάπραξης ποινικών αδικημάτων και 11 τουλάχιστον περιπτώσεις ενημέρωσης καταστηματαρχών, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας στις 20-01-2024 που οδήγησε και στη σύλληψή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, το 2021, ο 38χρονος φέρεται να απαιτούσε και να λάμβανε 200 ευρώ εβδομαδιαίως από τον ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου, αποκομίζοντας τελικά περίπου το χρηματικό ποσό των 2.500 ευρώ, προκειμένου να του εξασφαλίζει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρηματισμού του την «προστασία» της επιχείρησης του, μη βεβαιώνοντάς του κάποια παράβαση τόσο από τους αστυνομικούς Α.Τ. Σαλαμίνας, όσο και από άλλες Δημόσιες Ελεγκτικές Αρχές, ενημερώνοντάς τον έγκαιρα για την «επίσκεψή» τους στο νησί.

«Δυσκόλεψαν τα πράγματα»

Επίσης την παραμονή Πρωτοχρονιάς (31/12/2023), σε συνάντηση που είχε με τον ιδιοκτήτη του νυχτερινού κέντρου, περίπου στις 23:30, ο 38χρονος αστυφύλακας φέρεται να απαίτησε εκ νέου να λαμβάνει το πόσο των 150 ευρώ την εβδομάδα για να «προστατεύει» την επιχείρηση, αναφέροντας του χαρακτηριστικά την φράση: «Δυσκόλεψαν τα πράγματα». Επιπλέον, φέρεται να τον απείλησε ότι σε περίπτωση μη καταβολής του συγκεκριμένου ποσού, θα δεχόταν αστυνομικούς ελέγχους και βεβαίωση παραβάσεων σε βάρος του. Ωστόσο, ο επιχειρηματίας δεν ενέδωσε.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις 23 Σεπτεμβρίου 2023, ο 38χρονος αστυφύλακας φέρεται να προσέγγισε ένα οικοδόμο, που πραγματοποιούσε οικοδομικές εργασίες (ρίψη μπετόν) σε σπίτι και να απαίτησε εκβιαστικά να λάβει το χρηματικό ποσό των 300 ευρώ, κατά τη λήξη της βάρδιάς του. Ωστόσο, δεν παράλαβε τελικά τα χρήματα, καθώς ο οικοδόμος δεν ενέδωσε στον εκβιασμό.

Όπως προκύπτει από το διαβιβαστικό της αστυνομίας, έγιναν και οι παρακάτω ενημερώσεις καταστηματαρχών:

1) Στις 09-09-2023 ο 38χρονος κάλεσε τηλεφωνικά τον ιδιοκτήτη ενός νυχτερινού κέντρου στη Σαλαμίνα, προκειμένου να τον ενημερώσει ότι έχει φτάσει στο νησί κλιμάκιο της Εφορίας για ελέγχους σε μαγαζιά για απόδοση ΦΠΑ.

2) Στις 01-10-2023 ο 38χρονος κάλεσε τηλεφωνικά έναν ιδιοκτήτη εστιατορίου στην περιοχή Αιάντειο Σαλαμίνας, προκειμένου να τον ενημερώσει σχετικά με επικείμενο έλεγχο του Ε.Φ.Κ.Α.. Επίσης, του είπε να ενημερώσει κι άλλους ιδιοκτήτες καταστημάτων στην περιοχή.

3) Στις 20-10-2023 ο 38χρονος κάλεσε τηλεφωνικά έναν ιδιοκτήτη εστιατορίου στη Σαλαμίνα και τον ενημέρωσε ότι γίνονται έλεγχοι στα μαγαζιά για κάπνισμα και βιβλία.

Ο 43χρονος και οι εκβιασμοί οικοδόμων

Σε ό,τι αφορά στον 43χρονο υπαρχιφύλακα, κατηγορείται ότι προχωρούσε σε πράξεις εκβίασης και δωροληψίας σε βάρος εργαζόμενών σε οικοδομικές εργασίες, ενώ, σύμφωνα με το διαβιβαστικό, προκύπτουν και αποχρώσες ενδείξεις συμμετοχής του, σε πράξεις εκβίασης και δωροληψίας, σε βάρος ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ο εν λόγω αστυνομικός, συνήθως κατά την εκτέλεση πρωινής εποχούμενης περιπολίας, αναζητούσε στην ευρύτερη περιοχή της Σαλαμίνας εργοτάξια και οικίες που πραγματοποιούνταν οικοδομικές εργασίες και προέβαινε σε ελέγχους, είτε μόνος του, είτε με τον εκάστοτε συνοδό του, απαιτώντας από τους οικοδόμους να του καταβάλουν διάφορα χρηματικά ποσά, ενώ σε διαφορετική περίπτωση τους απειλούσε με επ’ αυτοφώρω σύλληψή τους.

Συγκεκριμένα, προέκυψε ότι ο 43χρονος προέβη σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις εκβίασης και δωροληψίας από οικοδομικές εργασίες. Στην πρώτη εξ’ αυτών, στις 05-12-2023, απαίτησε και έλαβε το χρηματικό ποσό των 300 ευρώ, από αγνώστων στοιχείων εργολάβο, όπου λάμβαναν χώρα οικοδομικές εργασίες σε διώροφο κτίσμα στην περιοχή Αιάντειο Σαλαμίνας, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, στις 15-12-2023, απαίτησε και έλαβε από μία γυναίκα το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ, προκειμένου να παραλείψει τον αστυνομικό έλεγχο στις οικοδομικές εργασίες, που λάμβαναν χώρα σε κτίσμα ιδιοκτησίας της στην περιοχή Ζορμπαλά Σαλαμίνας.

​Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του 38χρονου αστυφύλακα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• Το χρηματικό ποσό των 32.240 ευρω, προβάλλοντας μη πειστικούς ισχυρισμούς, σχετικά με την προέλευσή τους.
• Τρία κινητά τηλέφωνα.
• Δύο δίκαννα κυνηγετικά όπλα.
• Ένα μονόκαννο κυνηγετικό όπλο.
• Πλήθος φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων πυροβόλων και κυνηγετικών όπλων.
• Ένα κυνηγετικό μαχαίρι με μήκος λάμας 17 εκατοστών.

Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του 43χρονου, βρέθηκε και κατασχέθηκε ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού μεικτού βάρους 11,4 γραμμαρίων, καθώς και ένας μεταλλικός τρίφτης με υπολείμματα κάνναβης, ενώ σε σωματική έρευνα βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα κινητό τηλέφωνο και γι’ αυτό συνελήφθη.

Η ομολογία – Τσακώθηκαν για το μοίρασμα των χρημάτων

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό, κατά την απολογία του στους αστυνομικούς, ο 43χρονος υπαρχιφύλακας φέρεται να αποδέχτηκε τις καταγγελίες σε βάρος του, δηλώνοντας ότι πριν ένα περίπου χρόνο από κοινού με τον 38χρονο αστυφύλακα, λάμβαναν χρηματικά ανταλλάγματα που κυμαίνονταν από 100 έως 2.000 ευρώ, από ιδιοκτήτες καταστημάτων και οικοδόμους, προκειμένου να μην βεβαιώνουν παραβάσεις και να μην τους συλλαμβάνουν για αυτόφωρα αδικήματα.

Ωστόσο, τον Οκτώβριο του 2023 επήλθε ρήξη στις σχέσεις τους και έπαυσε η από κοινού δράση τους, κατόπιν διαφωνίας για το μοίρασμα των χρηματικών ποσών, που αποκόμιζαν. Σχετικά με την κάνναβη, υποστήριξε ανέφερε ότι την είχε για προσωπική χρήση.

Από την πλευρά του, ο 38χρονος διατήρησε αρνητική στάση, δηλώνοντας ότι θα απολογηθεί ενώπιον του εισαγγελέα.

Από την ΕΛ.ΑΣ. εκτιμάται ότι η παράνομη δραστηριότητά τους επεκτείνεται και σε άλλα καταστήματα και οικοδομές και αυτό συνάγεται κυρίως από τα ανευρεθέντα χρήματα. Ωστόσο, δεν κατέστη δυνατόν στα πλαίσια της διενεργηθείσας προκαταρκτικής να ταυτοποιηθούν τυχόν άλλα θύματά τους.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ