Ρούλα Πισπιρίγκου: «Δεν έβγαζε το συναίσθημα μιας μαμάς με βαριά άρρωστο παιδί» – Τι κατέθεσαν νοσηλεύτριες

Με τις καταθέσεις δύο νοσηλευτριών του νοσοκομείου Πατρών, οι οποίες περιέθαλψαν την μικρή Τζωρτζίνα κατά τη διάρκεια της 4μηνης νοσηλείας της στο νοσοκομείο του Ρίου και απουσία της κατηγορούμενης, συνεχίστηκε σήμερα η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τη δολοφονία και την απόπειρα δολοφονίας της 9χρονης κόρης της.

Της Άννας Κανδύλη 

Η νοσηλεύτρια, Αγγελική Καρβουνίδου, περιέγραψε την Ρ. Πισπιρίγκου ως «τυπική», «απρόσιτη» και «χωρίς συναίσθημα». Όπως είπε: «Ήταν στο παιδί της ως υποστηρικτής. Εγώ τα περιποιούμαι τα παιδιά τα χτενίζω το πρωί και όταν μπαίνουν οι μανάδες, ευχαριστούνται τους αρέσει δεν το έβλεπα αυτό» τόνισε η νοσηλεύτρια.

Συν. Υπερ (Α. Μπάκα-συνεργάτης Αλ. Κούγια): Στην κατάθεσή σας λέτε ότι ήταν ψυχρή και απρόσιτη. Μπορείτε να περιγράψετε ένα τέτοιο σκηνικό;

Μάρτυρας: Δεν έβγαζε ένα συναίσθημα. Ήταν στο παιδί της σαν παρατηρητής. Να σας πω τη δική μου εμπειρία. Έκανα μπάνιο στο παιδί, την χτένιζα και της έκανα κοτσίδα. Συνήθως οι μανάδες χαίρονται όταν βλέπουν τα παιδιά τους, γελάνε… σε αυτήν δεν το έβλεπα αυτό.

Συν. Υπερ: Ο κ.Ηλιάδης είπε ότι ήταν τυπικότατη και καθόταν για ώρες στην εντατική. Έχουμε και σχετικές φωτογραφίες.

Μάρτυρας: Πολλές φορές ήταν και ο κ.Ηλιάδης μαζί με τους γονείς για να τους ενθαρρύνει.

Συν. Υπερ: Σας είχε μεταφέρει ο κ.Ηλιάδης ότι δεν ήταν κοντά στο παιδί;

Μάρτυρας: Τυπική ήταν. Ήταν όμως απρόσιτη προς εμάς, άλλοι γονείς ρωτάνε, έχουν απορίες, φόβους για το παιδί. Δεν έβγαζε το συναίσθημα μιας μαμάς που το παιδί της είναι βαριά άρρωστο και δεν ξέρει τι θα συμβεί μετά.

Συν. υπερ: Αυτό σας το μετέφερε κάποιος;

Μάρτυρας: Είναι η δική μου άποψη

Σχεδόν την ίδια περιγραφή για την στάση της κατηγορούμενης έκανε και η δεύτερη νοσηλεύτρια που κατέθεσε σήμερα, Γεωργία Παπανίκου.

«Ήμουν βάρδια όταν ήρθε η Τζωρτζίνα. Δε θα ξεχάσω ποτέ τα λόγια του κ. Χασαπόπουλου στον κ. Ηλιάδη. «Ανδρέα σου παραδίδω το παιδί αυτό, είναι το τελευταίο παιδί αυτής της οικογένειας, έχουν χάσει άλλα δύο, θέλω να κάνεις ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν». Τα λόγια αυτά έχουν χαραχτεί στο μυαλό μου, πολλές φορές τα ακούω στο κεφάλι μου. Όταν ήρθε η Τζωρτζίνα ήταν δύσκολη η κατάσταση μέχρι να σταθεροποιήσουμε το παιδί, φύγαμε αργότερα εκείνη την ημέρα» περιέγραψε η μάρτυρας, προσθέτοντας «Είχα βάρδιες όλη την εβδομάδα. Το παιδί ήταν διασωληνωμένο. Υπήρχαν δυσλειτουργίες ήταν σε κρίσιμη κατάσταση η ζωή της… Ήταν τυπική. Δεν ήταν μία μητέρα που έψαχνες να την βρεις. Έχω συνηθίσει να θέλουν να μείνουν και ένα λεπτό παραπάνω. Αυτή δεν ήθελε. Είχε ιατρικές γνώσεις. Ήταν άνετη, ψύχραιμη δεν την είδα ποτέ αναστατωμένη. Συνήθως οι μητέρες είναι αναστατωμένες, έχουν έντονο φόβο για την εξέλιξη της ζωής του παιδιού τους».

Η μάρτυρας είπε πως επειδή η Ρούλα Πισπιρίγκου είχε στείλει μαζικά αιτήματα φιλίας στο προσωπικό του νοσοκομείου, εκείνη έκανε αποδοχή κι έτσι έβλεπε τις αναρτήσεις της.

«Κάποια στιγμή το Καλοκαίρι αφού η Τζωρτζίνα είχε πάρει εξιτήριο, είδα σε ανάρτηση ότι ξεκινά μαθήματα εγκληματολογίας στο Πάντειο. Επειδή ήθελε και εγώ να κάνω ένα μεταπτυχιακό επικοινώνησα μαζί της και μου είπε πως είναι σεμινάριο. Μου είπε πως παρακολουθούσε ένα σεμινάριο ειδικής αγωγής καθώς η Τζωρτζίνα είναι πλέον ΑΜΕΑ και στη δεδομένη στιγμή το Πάντειο είχε προσφορά και μπορούσες να επιλέξεις και ένα ακόμα σεμινάριο και εκείνη επέλεξε εγκληματολογία. Σκεφτόμουν γιατί μία μητέρα που έχει ένα παιδί σε αυτή την κατάσταση να αναρτήσει τα σεμινάρια εγκληματολογίας και όχι τα σεμινάρια ειδικής αγωγής».

Η διαφορά

Σε αντίθεση με την μητέρα του παιδιού, ο πατέρας του Μάνος Δασκαλακης έδειχνε πραγματικά συντετριμμένος κατά τη μάρτυρα. «Είδα το Μάνο Δασκαλάκη καταβεβλημένο να κλαίει και την κατηγορούμενη εντελώς ψύχραιμη να τον παρηγορεί».

Πρόεδρος: Αυτό δεν συνηθισμένο; Ο ένας γονιός να καταρρέει και ο άλλος να είναι ψύχραιμος;

Μάρτυρας: Στα μάτια μου όχι, από την εμπειρία που έχω. Θα περίμενα η μητέρα να είναι έτσι κι μάλιστα μία μητέρα που έχει χάσει το άλλο παιδί της 20 ημέρες πριν την ανακοπή της Τζωρτζίνας.

Πρόεδρος: Διαπιστώσατε εσείς κάποια δυσφορία των γονιών σχετικά με τους χειρισμούς των γιατρών;

Μάρτυρας: Το μόνο περιστατικό που θυμάμαι δυσφορία ήταν όταν της είπε ο κ Ηλιάδης να δει ψυχιατρο. Δυσαρεστήθηκαν με αυτήν την προτροπή και οι δυο γονείς.

Πρόεδρος: Διαπιστώσατε εάν υπήρχε ικανοποίηση;

Μάρτυρας: Αυτό βλέπαμε πως ήταν ευχαριστημένοι. Ενημερώνονταν καθημερινά, δεν υπήρχε παράπονο, αντιρρήσεις. Στο FB ανέβαζε αναρτήσεις που εξυμνούσε τον κ. Ηλιάδη.

Προέδρος: Σας είχε πει πως είχε ιατρικές γνώσεις; Πώς σας το είπε;

Μάρτυρας: Κάτι έκανα, είδα ότι μιλάει σαν άνθρωπος που δεν είναι έξω από χώρο και μου είπε συνάδελφος νοσηλεύτρια είμαι κι εγώ. Αυτό μου το είπε στην πρώτη νοσηλεία.

Προέδρος: Λέτε ότι σας παρατηρούσε;

Μάρτυρας: Τα αισθητήριά της είχαν τη μορφή της διεκπεραίωσης. Είχε το νου της σε εμάς.

Πρόεδρος: Έχετε δει γονιό να μην κλαίει, χτυπιέται αλλά να εκφράζει το ενδιαφέρον του κάνοντας ερωτήσεις;

Μάρτυρας: Έχω δει γονείς να είμαι σκληροί αλλά δεν έχω δει γονείς να μην λυγίζουν. Έχω δει θρήνο μάνας για το αγέννητο παιδί της. Σαν μάνα δεν το χωράει το μυαλό μου.

Εισαγγελέας: Άλλες αναρτήσεις θυμάστε;

Μάρτυρας: Ναι. Ευχαριστούσε τον Ηλιάδη που έσωσε το παιδί της. Βόλτες με σύζυγο. Με παιδί από πάρτι γενεθλίων. Θυμάμαι αναρτήσεις από κάποια συναυλία με σύζυγο. Ανάρτηση με μπάνιο στη θάλασσα μαζί με σύζυγο όταν νοσηλευόταν το καλοκαίρι η Τζωρτζίνα.

Εισαγγελέας: Η Τζωρτζίνα μπορούσε να δεχθεί ερεθίσματα;

Μάρτυρας: Ήταν σε βαριά κατάσταση. Όμως φαινόταν ότι μέρα με μέρα αντιλαμβανόταν την κατάσταση. Όταν πηγαίναμε να της κάνουμε κοτσιδάκια, φαινόταν σαν να αναγνωρίζει κάποια πρόσωπα. Αντιδρούσε στα επώδυνα ερεθίσματα.

Εισαγγελέας: Μπορούσε η μητέρα να περιποιηθεί παιδί;

Μάρτυρας: Βεβαίως, τους ενθαρρύνουμε.

Εισαγγελέας: Το έκανε;

Μάρτυρας: Δεν την έχω δει.

Συν. Υπερ. ( συνεργάτης Αλ. Κούγια): Πώς γίνεται να λέτε πως το επισκεπτήριο ήταν  ελαστικό για την Τζωρτζίνα και την ίδια στιγμή η μητέρα διεκπεραιωτική;

Μάρτυρας: Είπα πως έτσι ένιωθα πως ήταν από πλευρά μητέρας. Έφευγε πολλές φορές και πριν από τη λήξη χρόνου.

Συν. Υπερ: Ο Μάνος Δασκαλάκης ερχόταν;

Μάρτυρας: Ερχόταν. Κάποια στιγμή η κατηγορούμενη μας είπε πως έπιασε δουλειά και δεν ερχόταν συχνά. Είδα μία διαφοροποίηση από εκείνον. Έπεφτε πάνω στο παιδί, το αγκάλιαζε, έφερνε διάφορα λαδάκια να του βάζει.

Η νοσηλεύτρια είπε πως κάποια στιγμή ενημέρωσε τον κ. Ηλιάδη για τους προβληματισμούς της. «Παρατήρησα κάτι έξω από συνηθισμένο και ενημέρωσα κ. Ηλιάδη για αυτό» τόνισε η μάρτυρας.

Συν. Υπερ: Σας είχε πει ο κ. Ηλιάδης να έχετε υπόψη σας, να παρατηρείτε τη συμπεριφορά της μητέρα;

Μάρτυρας: Αυτός είναι ο ρόλος μας. Είμαστε εξίσου παρατηρητικοί με όλους γονείς.

Συν. Υπερ: Είχατε συζητήσει με άλλους συναδέλφους;

Μάρτυρας: Συζητούσαμε καθημερινά, πάντα στην παράδοση-παραλαβή.

Συν. Υπερ: Πώς προέκυψε η συζήτηση για το εάν είναι νοσηλεύτρια η κατηγορούμενη;

Μάρτυρας: Έκανα κάτι, δεν θυμάμαι τι και παρατήρησα πως μίλησε με όρους, την ρώτησα και μου είπε «ναι, συνάδελφος νοσηλεύτρια είμαι».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ