Σταθερή είναι η κατάσταση της υγείας του βρέφους πέντε μηνών, από την Ζάκυνθο, που νοσηλεύεται με μηνιγγίτιδα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου, στο Ρίο. Το παιδί νοσηλεύεται σε θάλαμο απομόνωσης και «έχει κερδίσει την μάχη για την ζωή», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο διευθυντής ΜΕΘ Παίδων, Ανδρέας Ηλιάδης, σε γραπτή δήλωσή του.
Υπενθυμίζεται ότι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στήθηκε επιχείρηση αεροδιακομιδής του βρέφους στο νοσοκομείο Ζακύνθου, καθώς το παιδί παρουσίασε σοβαρά συμπτώματα. Η μεταφορά του παιδιού στη ΜΕΘ Παίδων στο Ρίο, κρίθηκε απαραίτητη, καθώς εκεί υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές και εξειδικευμένο προσωπικό για την αντιμετώπιση ανάλογων σοβαρών περιστατικών.
Ωστόσο, η γιαγιά του βρέφους έχει ήδη καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου, καταγγέλλοντας «εγκληματική καθυστέρηση 7 ωρών» στην αεροδιακομιδή. «Το παιδί χειροτέρευε και η παιδίατρος δεν είχε έρθει ακόμα», είπε η γιαγιά στο enikos.gr. Η μητέρα του βρέφους από την πλευρά της, τόνισε ότι οι γιατροί στο Ρίο της είπαν πως «το παιδί κανονικά θα έπρεπε να είναι πεθαμένο, είναι θαύμα που ζει».
«Έχει κερδίσει την μάχη για την ζωή»
Τα νεότερα για την κατάσταση της υγείας του βρέφους γνωστοποίησε σήμερα ο διευθυντής ΜΕΘ Παίδων, Ανδρέας Ηλιάδης, με γραπτή δήλωσή του, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
«Ο μικρός ασθενής νοσηλεύεται στον θάλαμο απομόνωσης της μονάδας εντατικής θεραπείας Παίδων στο ΠΓΝΠ. λόγω επιθετικής μηνιγιτιδοκοκκικής σηψαιμίας και μηνιγγίτιδας. Έχει κερδίσει την μάχη για την ζωή. Σήμερα θα διενεργηθεί μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. Αναμένεται η ταυτοποίηση του οροτύπου από το κέντρο αναφοράς μηνιγγίτιδας στην Αθήνα. Ο ασθενής θα παραμείνει στην μονάδα. Ενθαρρυντικό είναι ότι βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση», αναφέρει ο κ. Ηλιάδης.
Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για «εγκληματική καθυστέρηση 7 ωρών»
Η γιαγιά του βρέφους, πάντως, έχει ήδη καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου καταγγέλλοντας «εγκληματική καθυστέρηση».
Όπως αναφέρει η γιαγιά του βρέφους στο enikos.gr, το μωράκι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ζακύνθου στις 15:30 το Σάββατο «και η εφημερεύουσα παιδίατρος, on call, αρνήθηκε επί 7 ώρες να προσέλθει για εξέταση, κάνοντας τηλεφωνικές διαγνώσεις για “απλή ίωση”. Η αεροδιακομιδή έγινε 01:30 τα ξημερώματα της Κυριακής».
Επιπλέον, καταγγέλλει ότι «όταν καλέσαμε την Αστυνομία και ενημερώθηκε η Εισαγγελέας, η εν λόγω γιατρός τη διαβεβαίωσε ότι το περιστατικό δεν είναι επείγον, εμποδίζοντας τη διακομιδή».
Σύμφωνα με την ίδια, «η κινητοποίηση ξεκίνησε στις 22:30, μόνο επειδή η οικογένεια πίεσε τον Διοικητή και προσήλθαν ιδιώτες εξωτερικοί παιδίατροι, καθώς η εφημερεύουσα παρέμενε άφαντη, εμφανίζοντας αργότερα αναρρωτική άδεια».
Η γιαγιά του μωρού σημειώνει ότι «το παιδί ζει από θαύμα στη ΜΕΘ του Ρίου με Μηνιγγιτιδοκοκκική Σηψαιμία και Βακτηριακή Μηνιγγίτιδα που έχει επεκταθεί στον εγκέφαλο, ακριβώς λόγω αυτής της πολύωρης καθυστέρησης».
Η γιαγιά του βρέφους στο enikos.gr: «Η κόρη μου έχει καταρρεύσει»
Περιγράφοντας στο enikos.gr τα όσα συνέβησαν στο νοσοκομείο Ζακύνθου, η γιαγιά του βρέφους ανέφερε ότι «το παιδί χειροτέρευε και η παιδίατρος δεν είχε έρθει ακόμα. Ανησυχούσα πάρα πολύ». Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει η γιαγιά, «του έδωσαν αντιβίωση, αλλά ήταν λάθος γιατί έκανε διάγνωση η γιατρός από το τηλέφωνο».
«Θέλαμε να κάνουμε αεροδιακομιδή το παιδί, αλλά κανείς δεν ήθελε να έρθει να πάρει την ευθύνη», εξήγησε η γιαγιά του μωρού και πρόσθεσε: «Η κόρη μου ήταν σε έξαλλη κατάσταση κι εγώ κρατούσα συνέχεια το παιδί στην αγκαλιά μου».
«Το παιδί ήταν μια χαρά. Γιατί το έκαναν έτσι; Τι τους κάναμε;» λέει με πόνο ψυχής η γιαγιά και αναφερόμενη στην 24χρονη κόρη της και μητέρα του παιδιού, αναφέρει ότι: «έχει καταρρεύσει».
Η μητέρα του βρέφους: «Είναι θαύμα που ζει»
Η μητέρα του βρέφους προχώρησε σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους για τα όσα συνέβησαν στο νοσοκομείο Ζακύνθου.
«Μας είπε ότι η παιδίατρος είναι εφημερία on call, ότι δεν είναι κάτι σοβαρό και ότι το ελέγχει μέσω τηλεφώνου. Το παιδί όσο πέρναγε η ώρα έβγαζε πάρα πολλά σπυράκια, κάναμε καταγγελία περίπου στις 6 η ώρα στην Αστυνομία. Ήρθε η Αστυνομία εκεί. Κάναμε καταγγελία ότι δεν υπάρχει παιδίατρος στο νοσοκομείο και είναι αμέλεια. Αναζητούσαμε ακόμα την παιδίατρο να έρθει, είπε ότι δεν είναι κάτι σοβαρό, θα έρθει το επόμενο πρωινό», τόνισε η μητέρα.
«Ο γιατρός εδώ μας είπε ότι το παιδί κανονικά θα έπρεπε να είναι πεθαμένο, είναι θαύμα που ζει», πρόσθεσε η μητέρα του βρέφους.
ΕΔΕ για το περιστατικό
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ιστοσελίδα imerazante.gr, η 6η ΥΠΕ αναμένεται να διατάξει ΕΔΕ για το σοβαρότατο περιστατικό.
Δείτε τι είπε ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ζακύνθου (ΕΝΙΖ), Αιμίλιος Μπάστας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΙΟΝΙΑΝ για την υπόθεση:
Η ανακοίνωση της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ζακύνθου
Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ζακύνθου (ΕΝΙΖ) κάνει λόγο για αυθαίρετη επιβολή εφημερίας στην Παιδιατρική του ΓΝΖ.
Σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «στο νοσοκομείο μας που λειτουργεί με μόνο 29 μόνιμους γιατρούς στους 64 που προβλέπονται, δεν καθίσταται δυνατόν όχι μόνο να προβλέπεται δεύτερος εφημερεύον γιατρός σε ετοιμότητα για όλες τις ειδικότητες, αλλά συχνά έχουμε πρόβλημα πλήρους και καθημερινής κατάρτισης προγράμματος εφημεριών ακόμα και για έναν γιατρό σε περισσότερες από μια κλινικές».
Η ΕΝΙΖ καταγγέλλει, επίσης, «την απαράδεκτη και αυθαίρετη εντολή που δόθηκε από τη Διοίκηση, σε γνώση της διεύθυνσης ιατρικής υπηρεσίας, προς την Δ/ντρια της Παιδιατρικής Κλινικής η οποία δεν εφημέρευε ούτε ενεργά ούτε σε ετοιμότητα, να προσέλθει άμεσα προς κάλυψη εφημερίας με το επιχείρημα ότι η πρώτη παιδίατρος, η οποία είχε προγραμματισμένη εφημερία, αιτήθηκε αιφνιδίως αναρρωτικής άδειας».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Σχετικά με το προχθεσινό περιστατικό αδυναμίας κάλυψης της εφημερίας της παιδιατρικής κλινικής μετά από αιφνίδια αναρρωτική άδεια που αιτήθηκε η εφημερεύουσα παιδίατρος σημειώνουμε τα ακόλουθα:
•Ο εφημερεύον γιατρός που το όνομα του έχει αναρτηθεί στο εγκεκριμένο από το ΕΣ πρόγραμμα εφημεριών του Τομέα, έχει στην ευθύνη του την 24ωρη κάλυψη των περιστατικών της ειδικότητας του.
•Όπου είναι δυνατόν στο πρόγραμμα των εφημεριών αναγράφεται το όνομα του γιατρού που βρίσκεται σε ετοιμότητα για την περίπτωση ανάγκης για επιπλέον βοήθεια ή ασθένειας του πρώτου γιατρού. Όμως όπως έχουμε κατά επανάληψη επισημάνει, στο νοσοκομείο μας που λειτουργεί με μόνο 29 μόνιμους γιατρούς στους 64 που προβλέπονται, δεν καθίσταται δυνατόν όχι μόνο να προβλέπεται δεύτερος εφημερεύον γιατρός σε ετοιμότητα για όλες τις ειδικότητες, αλλά συχνά έχουμε πρόβλημα πλήρους και καθημερινής κατάρτισης προγράμματος εφημεριών ακόμα και για έναν γιατρό σε περισσότερες από μια κλινικές.
• Ούτε είναι δυνατόν σε κλινικές που εργάζονται ένας ή δύο γιατροί να βρίσκεται σε ετοιμότητα ο δεύτερος, γιατί έτσι θα εφημέρευε ο καθένας τους 30 (15 και15) ολόκληρες ημέρες, παραβιάζοντας τον σχετικό νόμο αλλά και κάθε λογική περί ασφαλούς για τον ασθενή και το γιατρό εφημέρευσης. Εξάλλου έχουμε κατά επανάληψη καταγγείλει πως η επαναλαμβανομένη υπερεφημέρευση αποτελεί αντικίνητρο της παραμονής και πολύ περισσότερο της εισόδου γιατρών στο ΕΣΥ. Η απουσία του γιατρού από το νοσοκομείο εντός ή εκτός του νησιού, αφού έχει ενημερώσει και συνεννοηθεί σχετικά με τον/την συνάδελφό του και όταν βέβαια στο πρόγραμμα των εφημεριών δεν αναγράφεται με κανένα τύπο εφημέρευσης το όνομα του, είναι αναφαίρετο δικαίωμα του.
•Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη και αυθαίρετη εντολή που δόθηκε από τη Διοίκηση, σε γνώση της διεύθυνσης ιατρικής υπηρεσίας, προς την Δ/ντρια της Παιδιατρικής Κλινικής η οποία δεν εφημέρευε ούτε ενεργά ούτε σε ετοιμότητα, να προσέλθει άμεσα προς κάλυψη εφημερίας με το επιχείρημα ότι η πρώτη παιδίατρος, η οποία είχε προγραμματισμένη εφημερία, αιτήθηκε αιφνιδίως αναρρωτικής άδειας.
Η πρακτική αυτή: 1.Παραβιάζει κατάφωρα την κείμενη εργατική και υγειονομική νομοθεσία, καθώς δεν προβλέπεται αυθαίρετη και αιφνίδια επιβολή εφημερίας εκτός εγκεκριμένου προγράμματος. 2.Καταστρατηγεί τα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα των ιατρών του ΕΣΥ, επιβάλλοντας de facto καθεστώς διαρκούς διαθεσιμότητας αποδιοργανώνοντας τον προσωπικό του χρόνο. 3.Θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών, όταν η Διοίκηση επιχειρεί να “μπαλώσει” χρόνιες ελλείψεις προσωπικού με πρόχειρες και παράτυπες εντολές. Ούτε βέβαια αποτελεί σε καμία περίπτωση λύση η αναζήτηση «συνεννόησης» με ιδιώτες γιατρούς που δεν έχουν καμία θεσμική- νομική υποχρέωση ούτε και κάλυψη για αστική ευθύνη απέναντι στο δημόσιο νοσοκομείο. 4. Αποδεικνύει την απόλυτη αδιαφορία της κυβερνητικής πολιτικής στο φλέγον ζήτημα της έλλειψης γιατρών από το ΕΣΥ (που γίνεται αδιέξοδη στα νησιά το καλοκαίρι) αρνούμενη ακόμα και να κουβεντιάσει με τους γιατρούς αξιοπρεπείς αυξήσεις μισθών που σημειωτέων είναι πολύ κάτω από τους κατώτερους στην Ευρώπη.
Η αναρρωτική άδεια αποτελεί νόμιμο και κατοχυρωμένο δικαίωμα. Η αιφνίδια απουσία συναδέλφου δεν μπορεί να μετατρέπεται σε εργαλείο εκφοβισμού ή αυθαιρεσίας εις βάρος άλλου γιατρού. Η ευθύνη για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία της Παιδιατρικής Κλινικής και του νοσοκομείου συνολικά βαραίνει αποκλειστικά τη Διοίκηση, την Υγειονομική Περιφέρεια και το Υπουργείο Υγείας που επιβάλουν καθεστώς υπερεφημέρευσης στους τελευταίους λειτουργούς των Δημόσιων Νοσοκομείων οι οποίοι συχνότατα πια εργάζονται εξαντλημένοι πέραν των φυσικών τους αντοχών.
Δηλώνουμε ρητά ότι:
•Κανένας ιατρός δεν υποχρεούται να αποδεχθεί παράνομη προφορική ή γραπτή εντολή που αντιβαίνει στο εγκεκριμένο πρόγραμμα εφημεριών.
•Οποιαδήποτε απόπειρα πειθαρχικής ή άλλης άδικης δίωξης γιατρού θα μας βρει απέναντι, με κάθε συνδικαλιστικό και νομικό μέσο.
Καλούμε τη Διοίκηση να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της, όπου απευθυνόμενη προς την 6η Υγειονομική Περιφέρεια και το Υπουργείο, να μεταφέρει την κατάσταση SOS που εκπέμπει το Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου όσο αφορά τη στελέχωση που είναι στο 1/3 στους γιατρούς και στα 2/3 στο λοιπό προσωπικό σε σχέση με ότι προβλέπεται στον οργανισμό. Και επειδή θεωρούμε χρέος μας και όχι μόνο δικαίωμα να προειδοποιούμε για τα κακώς κείμενα και τους κινδύνους, όπως έκαναν πάντα οι συνδικαλιστές που όταν αγνοήθηκαν υπήρξε καταστροφή (Τέμπη -Τρίκαλα), απαιτούμε άμεσα έκτακτα μέτρα όχι με παράνομα «εντέλλεστε» αλλά με στελέχωση σε γιατρούς ειδικά μπροστά στην επερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο. Η ανοχή τελείωσε».
