Ρέθυμνο: Κρούσμα του Candida Auris σε 70χρονο ασθενή

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται το νοσοκομείο στο Ρέθυμνο, έπειτα από την εμφάνιση κρούσματος του μύκητα Candida Auris σε 70χρονο ασθενή, όπως αναφέρει η ΕΡΤ Χανίων, επικαλούμενη δήλωση του διευθυντή ΜΕΘ του νοσοκομείου, Χαράλαμπου Μαρκάκη. 

Ο ίδιος επισημαίνει ότι μόλις εντοπίστηκε το συγκεκριμένο στέλεχος, έπειτα από καλλιέργεια, υπήρξε μεγάλη ανησυχία.

Ωστόσο, την επόμενη ημέρα που βγήκε το αντιβιόγραμμα οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ο μύκητας Candida auris δεν ήταν πανανθεκτικός, αλλά είχε ευαισθησίες σε αρκετά αντιμυκητιασικά φάρμακα. Αμέσως χορηγήθηκε συγκεκριμένη αγωγή στον ασθενή, ο οποίος στη συνέχεια αποστειρώθηκε και πλέον η υγεία του εξελίσσεται χωρίς προβλήματα.

Ο κύριος Μαρκάκης εξήγησε στην ΕΡΤ ότι υπάρχουν άλλα στελέχη που είναι πανανθεκτικά και αυτά είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν, χωρίς ωστόσο να αποκλείει στο μέλλον ο μύκητας candida auris να εμφανιστεί ως πανανθεκτικός, κάτι που τώρα με την ύφεση της πανδημίας δεν το βλέπει πολύ πιθανό.

Σημείωσε, δε, ότι μετά την εμφάνιση του Candida auris δεν άλλαξε κάτι στο νοσοκομείο Ρεθύμνου και συνεχίζουν να ακολουθούνται οι ενέργειες αποστείρωσης και πρόληψης στη ΜΕΘ, που γίνονταν και πριν.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στο νοσοκομείο Χανίων ακολουθούνται αυστηρά όλα τα πρωτόκολλα, ενώ γίνεται εκτεταμένη δειγματοληψία σε επιφάνειες της ΜΕΘ και έχουν γίνει και επιπλέον καλλιέργειες σε επιφάνειες, χωρίς να έχει εντοπιστεί κάτι ανησυχητικό. Ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου Χανίων “Άγιος Γεώργιος” Μάνος Μπολώτης δήλωσε πως υπάρχει στενή παρακολούθηση από την επιτροπή λοιμώξεων, η οποία βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις υπηρεσίες υγείας και τον οργανισμό διασφάλισης ποιότητας στην υγεία.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ