Πύρινος εφιάλτης στην Εύβοια: Δοκιμάζονται Ελληνικά, Βασιλικά και Ψαροπούλι – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Κυκλωμένο από τις φλόγες είναι αυτή την ώρα το χωριό Ελληνικά. Πυροσβέστες και κάτοικοι, που έχουν απομείνει εκεί μετά την εκκένωση του, κάνουν απελπισμένες προσπάθειες να σώσουν ό,τι μπορούν.

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους και τους παραθεριστές έχουν συγκεντρωθεί στην παραλία του Αγίου Νικολάου για να αναχωρήσουν με πλοία, μιας και η θάλασσα είναι η μοναδική διέξοδος.

Στα Βασιλικά η φωτιά μπήκε μέσα στην πόλη, καθώς οι τεράστιες φλόγες και το θερμικό φορτίο εμπόδισαν τα πυροσβεστικά οχήματα που ήταν παραταγμένα από το απόγευμα να τη σταματήσουν.

Ξεπερνά τα 6 χλμ το μέτωπο που φτάνει στη γραμμή Γαλατσώνα- Γερακίου- Γούβες και έχει πλησιάσει περισσότερο στο χωριό Γούβες καίγοντας πευκόφυτη περιοχή.

Πρόκειται για μέτωπο που έφυγε από το χωριό Αγδίνες και κινήθηκε βόρεια, ενώ στις Αγδίνες ένα άλλο μέτωπο αναζωπυρώθηκε και απειλεί τα πρώτα σπίτια.

Από την περιοχή του Βουτά η φωτιά προχώρησε βόρεια, πέρασε την Μονοκαρυά. Οι πυροσβέστες με τη βοήθεια και χωματουργικών μηχανημάτων προσπαθούν να τη σταματήσουν σε ένα ρέμα που υπάρχει βόρεια του χωριού για να μην περάσει στο χωριό Αβγάρια.

Άλλο ένα μέτωπο κινείται προς την ίδια κατεύθυνση από το χωριό Μηλιά από νωρίς το απόγευμα.

Στο χωριό Καματριαδες πριν λίγο χτύπησαν οι καμπάνες από τους κατοίκους που έχουν απομείνει εκεί. Βλέπουν τις φλόγες να πλησιάζουν προς το χωριό τους αφού εκεί συγκλίνουν δύο μέτωπα. Το ένα κινήθηκε από το Κυπαρίσσι και το δεύτερο από το χωριό Σήμια.

Στο νότιο τμήμα η κατάσταση είναι εφιαλτική. Η φωτιά ανεξέλεγκτα προχώρα να ξεπεράσει το Καντήλι και να βρεθεί σε ένα συμπαγές πευκοδάσος και ο κίνδυνος είναι, σύμφωνα και με πρωινή δήλωση του περιφερειάρχη Φάνη Σπανού, «αν η φωτιά περάσει το Καντήλι τότε θα σταματήσει τα Πολιτικά».

Αρχικά οι άνεμοι οδηγούσαν τη φωτιά προς τη θάλασσα. Από τις 3:00 τα ξημερώματα, όμως, έχουν αντίθετη πορεία με συνέπεια το μέτωπό της φωτιάς να τρέχει και πάλι προς τα Καλύβια και το Τρούπι.

Πριν μία ώρα σήμανε συναγερμός και στο χωριό Δαφνούσα που είναι στο ενδιάμεσο της απόστασης από το Τρούπι μέχρι το Προκόπι. Ωστόσο όμως η φωτιά απέχει αρκετά ακόμη και όλοι ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να την συγκρατήσουν.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής «το θετικό είναι ότι οι άνεμοι δεν είναι ισχυροί και ούτε πιέζουν προς το παρόν τη φωτιά να κινηθεί νότια σε συμπαγή πευκόφυτη περιοχή».

Ολόκληρη η περιοχή έχει πρόβλημα με το ηλεκτρικό ρεύμα με αποτλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και με τις επικοινωνίες.

Δείτε το βίντεο από το έκτακτο δελτίο της ΕΡΤ:

Δείτε τη φωτογραφία που έστειλε αναγνώστης του enikos.gr από τα Ελληνικά Ευβοίας. Η φωτιά ήταν κυριολεκτικά μια “ανάσα” από τα σπίτια του χωριού με τους κατοίκους να κάνουν έκκληση για βοήθεια.

Τα μηνύματα από το 112 για εντολές εκκένωσης οικισμών συνεχίζονται. Το βράδυ του Σαββάτου δόθηκε εντολή να αδειάσουν οι οικισμοί Μηλιές, Γαλατσάδες, Καματριάδες, Μονοκαρυά και Κάτω Μονοκαρυά και να κατευθυνθούν οι κάτοικοι προς την Ιστιαία.

Οι στιγμές είναι δραματικές, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη με τις φλόγες. Τα χωριά Σήμια, Κρυονερίτης, Μηλιά και Αγδίνες δοκιμάζονται. Οι φλόγες απείλησαν να κυκλώσουν όχι μόνο τα χωριά της Εύβοιας αλλά και τις πυροσβεστικές δυνάμεις που ήταν μέσα σε αυτά και πρόλαβαν να φύγουν όταν δόθηκε εντολή να υποχωρήσουν για να μην εγκλωβιστούν.

Στον Κρυονερίτη οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν και ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που παρέμεινε στο χωριό, παρά την εκκένωση που είχε διαταχθεί από χθες. Οργανώθηκε ολόκληρη επιχείρηση και οι δύο ηλικιωμένοι οδηγούνται σε ασφαλές σημείο. Στο χωριό Μηλιές οι πυροσβέστες και οι εθελοντές που βρίσκονται εκεί μόλις πρόλαβαν να ανασυνταχθούν όταν το χωριό το κύκλωσε η φωτιά.

Μέσα στο χωριό εκτός από πυροσβέστες είναι και κάτοικοι που δεν θέλουν να το εγκαταλείψουν αν και ζητήθηκε η εκκένωσή του πριν από δύο μέρες και η αστυνομία προσπαθεί να τους πείσει και να απομακρυνθούν.

Στο χωριό Αγδίνες πυροσβέστες και χωματουργικά μηχανήματα δίνουν μάχη για να προστατέψουν το χωριό αλλά η μάχη είναι αμφίρροπη. Κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η εξέλιξή της αφού ο ισχυροί άνεμοι στρέφουν τα πολλαπλά μέτωπα της φωτιάς πάνω τους, από πάρα πολλές πλευρές.

Στη Σήμια οι φωτιές κύκλωσαν όχι μόνο το χωριό, αλλά και τα πυροσβεστικά οχήματα που πήγαν να το σώσουν. Η φωτιά ξαφνικά τους έκοψε τη μοναδική δίοδο όταν προσπάθησαν να υποχωρήσουν. Παρέμειναν εκεί για αρκετή ώρα μέχρις ότου τα εναέρια μέσα, πρώτα ένα ρώσικο Β 200 και στη συνέχεια ένα ελικόπτερο, με πάρα πολλές ρίψεις μέσα στους καπνούς έσβησαν τη φωτιά.

Την ίδια στιγμή, από την άλλη πλευρά, στο Μετόχι και το Σπαθάρι φούντωσαν και πάλι τα μέτωπα γύρω από κατοικημένες περιοχές, ενώ αναζωπυρώσεις είχαμε και κοντά στο χωριό Μουρτιά από το οποίο έχει περάσει πάρα πολλές φορές η φωτιά. Σε όλα σχεδόν τα μέτωπα η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, αυτή την ώρα κατευθύνονται ferry boat στο Πευκί προκειμένου να παραλάβουν κόσμο εάν χρειαστεί. «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και χρειαζόμαστε όχι δέκα αλλά 110 εναέρια μέσα», δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός.

«Το πύρινο μέτωπο κατευθύνεται προς την Ιστιαία, ενώ τα χωριά που έχουμε εκκενώσει μέχρι τώρα είναι 13», είπε ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς.

Οι φλόγες μπήκαν στο Σπαθάρι

Μια μεγάλη εστία φωτιάς υπήρχε από νωρίς το πρωί στο χωριό Σπαθάρι. Αν και η κατάσταση φαινόταν να είναι διαχειρίσιμη, αργότερα άλλαξε η φορά του ανέμου με αποτέλεσμα η φωτιά να ξαναπροσεγγίσει το χωριό και οι φλόγες έφτασαν στην πλατεία. Οι κάτοικοι έτρεχαν να σώσουν και τα ζώα που είναι εγκλωβισμένα, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν μάχη για να τιθασεύσουν την πυρκαγιά. Στο Σπαθάρι παραδόθηκε στις φλόγες η εκκλησία ενώ νωρίτερα κάηκε και μια αποθήκη στην είσοδο του χωριού. Το Σπαθάρι έχει εκκενωθεί όμως, πολλοί κάτοικοι έχουν μείνει πίσω για να βοηθήσουν όπως μπορούν. Δύσκολες στιγμές πέρασαν και στο διπλανό χωριό, το Μετόχι, όπου η φωτιά έφτασε στις παρυφές.

«Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα. Θέλουμε να κρατήσουμε τα μεγάλα μέτωπα. Να μην περάσουν το Καντήλι» είπε νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός. Το Καντήλι είναι ένα παλιό Λατομείο που με τις εξορύξεις και τους γύρω δρόμους λειτουργεί σαν αντιπυρική ζώνη για το πέρασμα της φωτιάς από την Βόρεια στην Κεντρική Εύβοια.

Δραματικές εκκλήσεις από την Ιστιαία

Ένα δεύτερο μεγάλο μέτωπο φωτιάς είναι εκείνο που πήρε κατεύθυνση προς Ιστιαία. Εκεί οι κάτοικοι απευθύνουν αγωνιώδεις εκκλήσεις να τους βοηθήσουν. Μιλώντας στο OPEN μια κάτοικος της περιοχής με σπαρακτική φωνή ζητεί βοήθεια από εναέρια μέσα. “Σας παρακαλώ στείλτε βοήθεια, εναέρια μέσα. Η φωτιά έχει φτάσει έως εδώ… Δεν μπορώ να μιλήσω γιατί έχω και τα παιδιά. Έχουν φέρει όλους τους πυρόπληκτους εδώ. Θα καούμε. Δεν θα μείνει τίποτα. Μας έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού, θα καούμε. Είμαστε στον Δήμο Ιστιαίας, το βλέπουμε έρχεται. Έρχεται από παντού η φωτιά. Ας έρθουν δύο αεροπλάνα. Σας παρακαλώ… Καταλαβαίνω για την Αθήνα, αλλά θα καούμε. Θα καούν άνθρωποι. Δεν μιλάμε πλέον για δάσος αλλά για ανθρώπινες ζωές. Θα γίνει συνωστισμός εάν χρειαστεί να φύγουμε”.

Τη δραματική κατάσταση περιγράφει και άλλη κάτοικος της Ιστιαίας. “Βλέπω πολύ καπνό στον ουρανό. Δεν πετάει τίποτα από το πρωί. Μας έχουν ξεχασμένους. Σβήνουμε από τον χάρτη. Δείχνουν μόνο Αθήνα και Ολυμπία. Δεν ξέρω αν υπάρχει σχέδιο για την Ιστιαία για το πώς θα μπορεί κάποιος να φύγει, εάν χρειαστεί. Χρειαζόμαστε αεροπλάνα. Είναι απότομες χαράδρες με δέντρα που χρειάζονται αεροπλάνα. Θα καούν άνθρωποι. Είμαστε πέμπτη ημέρα αβοήθητοι”.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.