Πύλος: Επιχείρηση έρευνας και διάσωσης 93 μεταναστών – Συνελήφθησαν τρεις διακινητές – ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συνολικά 93 αλλοδαπών (49 άνδρες, 21 γυναίκες, 8 αγόρια και 15 κορίτσια), πραγματοποιήθηκε σε θαλάσσια περιοχή 40 ν.μ. δυτικά της Πύλου, υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης.

Ειδικότερα, το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ./Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (19/09), για την ύπαρξη σκάφους (α.λ.σ.) σε πιθανή δυσχερή θέση με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων, στη θαλάσσια περιοχή 20 ν.μ. νοτιοδυτικά ν. Ζακύνθου. Στην περιοχή δεσμεύτηκαν συνολικά 11 παραπλέοντα πλοία, απογειώθηκε 1 ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, 1 αεροσκάφος του FRONTEX και απέπλευσαν 1 Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης/Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., 1 Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και 3 Περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Το ανωτέρω θαλαμηγό σκάφος, κατόπιν διερεύνησης της περιοχής των ερευνών, εντοπίστηκε το βράδυ της ίδιας ημέρας, στη θαλάσσια περιοχή περί τα 40 ν.μ. δυτικά λιμένα Πύλου, αρχικά από αεροσκάφος του FRONTEX και από Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., με τη συνδρομή του οποίου 6 άτομα τα οποία έχρηζαν ιατρικής περίθαλψης, μετεπιβιβάστηκαν σε έτερο θαλαμηγό σκάφος σημαίας νήσων Κέιμαν και μεταφέρθηκαν στον λιμένα Πύλου. Συνολικά 5 εξ αυτών μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Πύλου απ’ όπου εξήλθαν και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στον λιμένα Καλαμάτας, ενώ 1 γυναίκα μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου παραμένει για νοσηλεία.

Ακολούθως, 25 άτομα μετεπιβιβάστηκαν σε δεξαμενόπλοιο σημαίας Μάλτας και μεταφέρθηκαν, το πρωί της επόμενης ημέρας (20/09), με ασφάλεια στον λιμένα Καλαμάτας, όλοι καλά στην υγεία τους.

Στη συνέχεια, με τη συνδρομή ναυαγοσωστικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., 62 συνολικά αλλοδαποί μετεπιβιβάστηκαν σε φορτηγό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων σημαίας Γερμανίας και μεταφέρθηκαν με τη συνοδεία Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης Λ.Σ./ΕΛ.ΑΚΤ., το απόγευμα της Τετάρτης (20/09) στο λιμάνι της Καλαμάτας.

Όλοι οι ανωτέρω αλλοδαποί στεγάζονται σε κτιριακές εγκαταστάσεις του λιμένα Καλαμάτας, ενώ πραγματοποιήθηκε προληπτικός ιατρικός έλεγχος από κλιμάκια του Ερυθρού Σταυρού και του ΕΟΔΥ.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας που διενεργεί την προανάκριση, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων προέκυψε ότι 3 αλλοδαποί εκ των ανωτέρω, ηλικίας 35, 26 και 37 ετών, είχαν ενεργό ρόλο στην μεταφορά των ανωτέρω ατόμων, αποτελώντας μέλη διεθνούς εγκληματικής ομάδας και κατά συνέπεια συνελήφθησαν για παράβαση του Ν. 3386/05 (Παράνομη είσοδος στη χώρα), του Ν. 4251/2014 (Παράνομη διακίνηση αλλοδαπών), καθώς και του άρθρου 187 του Π.Κ. (Εγκληματική Οργάνωση) και του άρθρου 306 του Π.Κ. (Έκθεση ζωής σε κίνδυνο).

Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή Καλαμάτας, αναλύει και επεξεργάζεται εις βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη συμμετοχή των συλληφθέντων και σε άλλες υποθέσεις, όπως επίσης και την συνεργασία τους με μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.

Δείτε φωτογραφίες: 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ