Πρύτανης ΕΜΠ: Οι μηχανικοί από περιζήτητοι θα γίνουν αζήτητοι- Χωρίς κύρος και αντίκρισμα το δίπλωμά τους

Αντίθετος με την ίδρυση νέων πολυτεχνικών τμημάτων εμφανίστηκε στον Realfm 97, 8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή ο πρύτανης του ΕΜΠ, Γιάννης Γκόλιας.

«Η βασική μας αντίρρηση είναι ότι δεν μπορούμε να αντιληφθούμε με βάση ποια σκοπιμότητα διπλασιάζονται τα πανεπιστημιακά τμήματα που παράγουν μηχανικούς στην χώρα. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε για ποιο λόγο διπλασιάζονται τα τμήματα και φτάνουμε σε 80 τμήματα μηχανικών από 46 και σε 14.000 φοιτητές που εισάγονται από 7.000 που εισάγονταν», δήλωσε ο πρύτανης του ΕΜΠ, Γιάννης Γκόλιας.

Όπως εξήγησε ο κ. Γκόλιας, «δεν μπορούμε να καταλάβουμε για ποιο λόγο διπλασιάζεται ο αριθμός των φοιτητών που χρειάζεται για τους μηχανικούς γιατί είμαστε σε μία περίοδο όπου υπάρχει τρομερή ανεργία στους μηχανικούς. Στους νέους μηχανικούς ξεπερνάει το 50% και γνωρίζουμε ότι 35.000 μηχανικοί έχουν φύγει από τη χώρα και αναζητούν εργασία εκτός χώρας. Παράγονται περισσότεροι μηχανικοί από αυτό που χρειαζόμαστε. Αν παράγω διπλάσιους, δεν μπορώ να αντιληφθώ ποια είναι η λογική, η στρατηγική πίσω από αυτό. Θα έχω διπλάσιους που θα βγάλω στην ανεργία, διπλάσιους που θα ψάχνουν δουλειά στο εξωτερικό».

Παράλληλα, ο πρύτανης του ΕΜΠ υποστήριξε ότι στην αύξηση των πανεπιστημιακών τμημάτων δεν τηρούνται οι ακαδημαϊκές διαδικασίες . «Έχουμε σοβαρές αντιρρήσεις στον τρόπο με τον οποίο γίνονται αυτά τα πανεπιστημιακά τμήματα, δεν τηρούνται βασικές ακαδημαϊκές διαδικασίες. Δεν υπάρχουν προγράμματα σπουδών ούτε σε βάθος ούτε σε εύρος, δεν υπάρχει ο απαιτούμενος εργαστηριακός εξοπλισμός, δεν υπάρχει το απαιτούμενο διδακτικό προσωπικό. Αυτό θα οδηγήσει όλα τα τμήματα, υπάρχοντα και νέα σε υποβίβαση της ποιότητας των σπουδών, θα έχουμε ένα συνολικό κατέβασμα του επιπέδου σπουδών των μηχανικών»,ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Και εμείς και η ελληνική κοινωνία θέλει το παιδί να μπει σε ένα πανεπιστήμιο και να πάρει ένα πανεπιστημιακό δίπλωμα αλλά θα είναι χωρίς κύρος και χωρίς αντίκρισμα, δεν θα μπορεί να βρει δουλειά. Οι μηχανικοί από περιζήτητοι θα γίνουν αζήτητοι. Αυτό υποθηκεύει το μέλλον των μηχανικών για τις επόμενες δεκαετίες. Αυτή η φωνή αγωνίας κάπως πρέπει να τους αγγίξει εκείνους που φέρνουν το νομοσχέδιο», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την συγχώνευση ΑΕΙ-ΤΕΙ , ο κ. Γκόλιας απάντησε ότι «όλη η ιστορία είναι το πως γίνεται αυτή η συγχώνευση, το πως τα τμήματα αυτά γίνονται πανεπιστημιακά. Εάν κάποια τμήματα πραγματικά είναι τόσο αναβαθμισμένα, να γίνουν. Εμείς λέμε να γίνουν αυτά που έχουν τις προϋποθέσεις, δεν μπορούμε να καταλάβουμε όμως πως μπορούν να αναβαθμιστούν οριζόντια, όλα. Είμαστε αντίθετοι στην οριζόντια, μαζική παραγωγή τμημάτων».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ