Πρύτανης ΑΠΘ: Η αντικοινωνική κοινωνικότητα των πάρτι

Γράφει ο Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, Καθηγητής και πρύτανης ΑΠΘ

Η επανεκκίνηση των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων στη Θεσσαλονίκη, για όσους ζούμε στην πόλη, δεν σήμανε απλώς την αρχή της επιστροφής στην κανονικότητα που γνωρίζαμε προ κορωνοϊού. Ο «μαύρος» Νοέμβρης της πόλης, το φονικό δεύτερο κύμα της πανδημίας, σημάδεψε τους ανθρώπους σε επίπεδο απωλειών αγαπημένων προσώπων, σε ψυχολογικό επίπεδο, σε οικονομικό επίπεδο. Ζήσαμε για μήνες με τους περιορισμούς, όμως τώρα κανείς δεν θέλει να θυμάται τις ημέρες εκείνες.

Από την κινητικότητα στους δρόμους, τις συζητήσεις στις παρέες, στην αγορά, στα εστιατόρια, μπορεί να αντιληφθεί κανείς μια διάχυτη ανάγκη για εκτόνωση. Η ανάγκη αυτή εύλογα εκδηλώνεται με μεγαλύτερη ένταση στους πιο νέους ανθρώπους, σε φοιτητές που για ένα χρόνο στερήθηκαν τη ζωή στο πανεπιστήμιο ή και στους πρωτοετείς μας, που ολοκληρώνουν τη χρονιά χωρίς να έχουν μπει στο αμφιθέατρο. Συνεπάγεται η διαπίστωση αυτή ανεύθυνες και αντικοινωνικές συμπεριφορές, όπως οι πρόσφατες συγκεντρώσεις εκατοντάδων ανθρώπων να διασκεδάζουν στο campus του ΑΠΘ χωρίς να τηρούνται τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας; Το Σύνταγμά μας ορίζει πως όλοι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου, έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Το δικαίωμα της συνάθροισης σε έναν ανοιχτό στην κοινωνία χώρο, όπως είναι το campus του Αριστοτελείου, δεν πρέπει να προσβάλει τα δικαιώματα των νοσηλευομένων στα τρία νοσηλευτικά ιδρύματα που γειτνιάζουν με το πανεπιστήμιο.

Οι συγκεντρώσεις αυτές, όπως τις είδαμε, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιδημιολογικές εξάρσεις και σε μεγάλα πισωγυρίσματα. Τα ίδια τα παιδιά που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις μπορεί να μεταφέρουν τον ιό στους οικείους τους και να τους βλάψουν, ίσως και ανεπανόρθωτα. Πολλά από τα παιδιά αυτά υποστηρίζονται οικονομικά από τους γονείς τους, που ως εργαζόμενοι ίσως δεν θα άντεχαν τις επιπτώσεις ενός ακόμη lockdown στην αγορά.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Realnews εδώ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ