Πρυτάνεις: «Να ανακαλέσει η κυβέρνηση»

Πρυτάνεις: «Να ανακαλέσει η κυβέρνηση»

Με ομόφωνο ψήφισμα η έκτακτη σύνοδος των πρυτάνεων και των προέδρων των ελληνικών πανεπιστημίων ζητά από την κυβέρνηση να ανακαλέσει τις δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας που δήλωσε:«Είναι ευθύνη των πρυτάνεων από εδώ και πέρα, και δεν μπορώ να μην καυτηριάσω τον κ. Πελεγρίνη, ο οποίος μπορεί να έχει ταλέντο στο σανίδι ως ηθοποιός, αλλά για πρύτανης δεν κάνει ο άνθρωπος.»

 

Συγκεκριμένα στο ψήφισμα αναφέρεται:

«Οι απαξιωτικές και υβριστικές δηλώσεις του υφυπουργό Παιδείας σε βάρος του Πρύτανη του ΕΚΠΑ, συνιστούν βαρύτατο θεσμικό ατόπημα και στρέφονται συνολικά εναντίον της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Ζητούμε από την κυβέρνηση να ανακαλέσει άμεσα.»

Για το ζήτημα της διαθεσιμότητας το ψήφισμα επισημαίνει ότι «το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ  που αδυνατούν να λειτουργήσουν υφίστανται ανεπανόρθωτη βλάβη ενώ το αναμενόμενο δημοσιονομικό όφελος των μέτρων είναι μηδαμινό κι αντιστοιχεί μόλις στο 0,8 τοις χιλίοις (δηλαδή 8 ευρώ για κάθε 10.000 ευρώ) της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου, έναντι της υπερπολλαπλάσιας βλάβης από την απώλεια ερευνητικών εσόδων και εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων».

Ομόφωνο ψήφισμα υπέγραψαν οι πρυτάνεις και για το θέμα της βίας στο οποίο αναφέρουν:

«Η Σύνοδος των Πρυτάνεων με μεγάλη ανησυχία παρακολουθεί την κλιμακούμενη βία και το νέο κύκλο αίματος που έχει ως θύματα νέους ανθρώπους. Πέρα από την αυτονόητη καταγγελία των φαινομένων βίας, καθώς και την αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας για παραδειγματική τιμωρία των δολοφόνων, η Σύνοδος των Πρυτάνεων κάνει σαφές ότι μόνο μέσα από μια γενναία επένδυση στην παιδεία θα μπορέσει να χτυπηθεί το κακό στη ρίζα του».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ