Πρώτη μέρα εφαρμογής των νέων μέτρων – Οι έλεγχοι και οι «αδιάβαστοι»

Τα νέα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ από τις 6 το πρωί της Παρασκευής. Οι μάσκες επέστρεψαν σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ενώ διπλή μάσκα ή ενισχυμένη απαιτείται για να μπει κάποιος στα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Πρώτη ημέρα η σημερινή για την εφαρμογή των μέτρων και δεν έλειψε και η «γκρίνια» από την πλευρά του κόσμου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ALPΗΑ, οι περισσότεροι επιβάτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς φορούσαν διπλή ή ενισχυμένη μάσκα, προσαρμοζόμενοι στα νέα μέτρα. Ωστόσο αυτό που ζητούν όλοι είναι περισσότερα δρομολόγια, ειδικά τις ώρες αιχμής.

Στα σούπερ μάρκετ από την άλλη πλευρά, οι περισσότεροι φορούσαν διπλή μάσκα ωστόσο κάποιοι που δεν είχαν, έσπευσαν να προμηθευτούν.

Ορισμένοι εμφανίστηκαν «αδιάβαστοι» ως προς τα νέα μέτρα, καθώς δεν γνώριζαν για την υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, ενώ άλλοι υποστήριξαν ότι δεν τους… κακοφάνηκε, καθώς την χρησιμοποιούν για να μπαίνουν στα καταστήματα και πολλές φορές δεν την βγάζουν ούτε όταν είναι έξω.

Ακόμη και στις καφετέριες πολλοί φορούσαν τη μάσκα τους όταν δεν απολάμβαναν τον καφέ τους.

Αυστηροί έλεγχοι στα ΚΤΕΛ Κηφισού για την τήρηση των μέτρων

Αυστηροί ήταν οι έλεγχοι και στα ΚΤΕΛ Κηφισού, με τους ελεγκτές να ζητούν πιστοποιητικά εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικά rapid και μοριακά test από όσους σκόπευαν να ταξιδέψουν πριν επιβιβαστούν στα λεωφορεία.

“Αν φοράμε όλοι τις μάσκες μας, τηρούμε τις αποστάσεις και γενικότερα τα μέτρα, τότε θα είμαστε προστατευμένοι” δήλωσε ένας εκ των επιβατών.

Θεσσαλονίκη: “Καμπάνα” 300 ευρώ στον αστυνομικό που έκοψε πρόστιμo χωρίς μάσκα – To βίντεο που προκάλεσε σάλο

Πρόστιμο 300 ευρώ επιβλήθηκε στον αστυνομικό από τη Θεσσαλονίκη, τον οποίο “τσάκωσε” η κάμερα να κόβει πρόστιμο για μάσκα, χωρίς ο ίδιος να φορά τη δική του.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα thesstoday.gr δόθηκε άμεσα εντολή από το Αρχηγείο και για τη διενέργεια κατεπείγουσας πειθαρχικής έρευνας σε βάρος του.

Όλα συνέβησαν σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ζωντανής σύνδεσης που είχε η εκπομπή της ΕΡΤ “Συνδέσεις”.

“Με όλο τον σεβασμό. Πρέπει να τηρήσουμε τον νόμο. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τη ζωή μας και πρέπει να είμαστε αυστηροί πάνω σε αυτό” έλεγε στον πολίτη ο αστυνομικός, ο οποίος είχε τη μάσκα κατεβασμένη στο πηγούνι.

Ο νεαρός αναγνώρισε το λάθος του, υποστηρίζοντας όμως ότι δεν γνώριζε το νέο μέτρο. Είπε ότι πήγαινε στη δουλειά του και ήταν πάνω στο πατίνι γι’ αυτό δεν φορούσε μάσκα.

“Βέβαια και ο άνθρωπος που κάνει τους ελέγχους, δεν θα έβλαπτε να φορά και τη μάσκα του. Υπέρ του θα ήταν, θα ήταν και πιο εύκολο να περάσει και το μήνυμα που θέλει” σχολίασε ο παρουσιαστής της εκπομπής της ΕΡΤ Κώστας Παπαχλιμίντζος.

Αυτή είναι η ΚΥΑ με τα νέα μέτρα: Αναλυτικά όλα όσα ισχύουν από σήμερα

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση που περιγράφει αναλυτικά τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν και ισχύουν από σήμερα το πρωί.

Δείτε εδώ το ΦΕΚ με τα νέα μέτρα

Mέτρα που ισχύουν για όλες τις δραστηριότητες

1. Χρήση προστατευτικής μάσκας (οδηγίες χρήσης στην υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.17917/22.3.2021 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, αναρτημένη στην ιστοσελίδα: www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metra-prolhpshs-enanti- koronoioy-sars-cov-2/8607-systaseis-anaforika-me-thn-xrhsh-ths-maskas-sto-plaisio-ths- pandhmias-covid-19): α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου, β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας. Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται: α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

2. Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.

3. Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.

4. Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

5. Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο κατ’ εφαρμογή των υπό στοιχεία Δ1(δ)/ΓΠ.οικ.26335/23.4.2020 και Δ1/ΓΠ.οικ.81816/18.12.2020 εγκυκλίων του Υπουργείου
Υγείας που έχουν αναρτηθεί, αντίστοιχα, στις ιστοσελίδες:
www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metra-prolhpshs-enantikoronoioy-sars-cov-2/7108-lhpsh-metrwn-diasfalishs-ths-dhmosias-ygeias-apo-iogeneis-kaialles-loimwksei-s-kata-th-xrhsh-klimatistikwn-monadwn και
www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metra-prolhpshs-enantikoronoioy-sars-cov-2/8149-systaseis-gia-ton-eksaerismo-eswterikwn-xwrwn-kata-thxeimerinh-periodo-ypo-to-prisma-ths-pandhmias-toy-ioy-sars-cov-2

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ