Προσοχή απάτη: Τι να κάνετε αν λάβετε αυτό το e-mail από “γνωστή εταιρεία” κούριερ

Συνεχώς νέους τρόπους ανακαλύπτουν επιτήδειοι προκειμένου να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες. Τον τελευταίο καιρό έχει σταλεί μαζικά ένα e-mail το οποίο εμπλέκει μάλιστα τη γνωστή εταιρεία κούριερ DHL καθώς φαίνεται ως αποστολέας. Το e-mail ενημερώνει πως για την παραλαβή δέματος, πρέπει να πληρώσουμε το ποσό των 2.99 ευρώ.

Μάλιστα οι επιτήδειοι παραθέτουν και “αριθμό κυκλοφορίας” του δέματος και με σύνταξη που δεν παραπέμπει σε γνώστη της ελληνικής γλώσσας, αλλά σε αυτόματο μεταφραστή κειμένου, ζητούν μόλις ελάχιστα ευρώ, για να στείλουν ένα «φορτίο», διαδικασία που για να γίνει, πρέπει ο χρήστης να πατήσει πάνω σε έναν ενεργό σύνδεσμο μέσα στο κείμενο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως λένε οι ειδικοί, είτε απλά θα χάσεις τα χρήματα σου, είτε – πατώντας τον σύνδεσμο που έχει το μήνυμα – θα μπεις σε μια νέα σελίδα η οποία μπορεί να έχει κακόβουλο λογισμικό ή μπορεί να φαίνεται ότι είναι κανονική σελίδα πληρωμής και αυτό που κάνει είναι να συλλέγει τα στοιχεία τραπεζικών καρτών από τους ανυποψίαστους, οι τραπεζικοί λογαριασμοί των οποίων μπορεί να αδειάσουν μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Τι αναφέρει η DHL

Μετά τη διακίνηση των παραπάνω email σε αδιευκρίνιστο αριθμό χρηστών του διαδικτύου, η DHL εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί το κοινό να προσέχει.

Επισημαίνει πως έγιναν απόπειρες εξαπάτησης με τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση του ονόματος, του λογοτύπου και των εμπορικών σημάτων της DHL και πως στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για επικοινωνία που αφορά σε πώληση καταναλωτικών αγαθών μέσω του διαδικτύου όπου μπορεί να ζητηθεί πληρωμή πριν από την παράδοση των αγαθών.

«Λάβετε υπόψη ότι η DHL δεν ζητά πληρωμή με αυτόν τον τρόπο. Η DHL εισπράττει χρήματα που οφείλονται μόνο για επίσημα έξοδα αποστολής που σχετίζονται με την DHL» τονίζει η εταιρεία, προσθέτοντας πως η συγκεκριμένη ειδοποίηση ασφαλείας δεν επηρεάζει την υποχρέωση του παραλήπτη να καταβάλλει έξοδα αποστολής, τελωνείου, ΦΠΑ ή παρόμοιες χρεώσεις, όταν αυτές καταβάλλονται καταλλήλως κατά την παράδοση.

«Η DHL δεν αποδέχεται καμία ευθύνη για τυχόν έξοδα, χρεώσεις ή πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν μη προβλεπόμενα ως αποτέλεσμα δόλιας δραστηριότητας» καταλήγει στην ανακοίνωση της.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ