Οι επιστήμονες προειδοποιούν για το καλοκαίρι και για όσους σχεδιάζουν διακοπές. Ο Γιώργος Παυλάκης τόνισε ότι όσοι φύγουν για διακοπές πρέπει να έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και σε καμία περίπτωση να μην αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους για τον Σεπτέμβριο. Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, σημειώνοντας ότι πρέπει να εμβολιαστούμε γιατί ακόμα και αν περάσουμε τον κορονοϊό ασυμπτωματικά, βλέπει σε πολλούς ασθενείς του ότι προκαλούνται προβλήματα και μετά την ανάρρωση. Προσοχή στην τήρηση των μέτρων συνέστησε η Αθηνά Λινού, επαναλαμβάνοντας ότι η πανδημία είναι.
“Να μην ξεχνάμε ότι ακόμα και σήμερα πεθαίνουν πάνω από 1.000 άνθρωποι τον μήνα”
Η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, ανέφερε “το να είμαστε σε εξωτερικούς χώρους, το να προσέχουμε και να μην συνωστιζόμαστε μέσα και το να είμαστε χωρίς κλιμαστισμό, μειώνει τη διασπορά. Είναι αδύνατο να πετύχουμε ανοσία αν τα παιδιά συνεχίσουν να νοσούν”.
“Πρέπει συνεχώς να προσπαθούμε για τη λήψη μέτρων, η πανδημία δεν έληξε. Είναι λίγο πιο ήπια αλλά δεν έληξε. Να μην ξεχνάμε ότι ακόμα και σήμερα πεθαίνουν πάνω από 1.000 άνθρωποι τον μήνα. Επομένως πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε. Να προσέχουμε πρέπει να τονίσω και στα γυμναστήρια” προειδοποίησε η κ. Λινού.
“Να μην πάνε διακοπές πριν κάνουν το εμβόλιο”
Ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, τόνισε ότι “τις μάσκες δεν πρέπει να τις πετάξουμε μέχρι να δαμάσουμε τον κορονοϊό και αυτό δεν θα γίνει το καλοκαίρι. Όλοι οι εσωτερικοί χώροι είναι επικίνδυνοι, ιδίως τα εστιατόρια που δεν μπορούν να φορούν συνέχεια μάσκα οι άνθρωποι, πρέπει να βελτιωθεί ο εξαερισμός. Γι’αυτό δεν μιλάει κανένας, μόνο για τις μάσκες”.
“Ψευδοπροβλήματα να μιλάμε για μάσκες ή για το πότε θα γίνει ανοσία αγέλης… Ούτε μάσκες πρέπει να πετάξουμε τώρα, είναι αναγκαίο εργαλείο, ούτε να συζητάμε για ανοσία, δεν θα γίνει το καλοκαίρι” πρόσθεσε.
“Το πρακτικό είναι να μην φύγουν οι άνθρωποι και να πάνε για διακοπές και στις βόλτες τους πριν κάνουν το εμβόλιο. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, να κάνουν την πρώτη δόση. Το έχω ξαναπεί, δεν χάθηκε ο κόσμος αν η πρώτη δόση πάει λίγο πριν ή λίγο μετά. Ας κάνουν τουλάχιστον την πρώτη δόση, να μην καθυστερήσουν και πουν πάμε να διασκεδάσουμε τώρα, ας ακυρώσουμε το ραντεβού και τα πάμε όλα τον Σεπτέμβρη. Η επίσημη πολιτική φυσικά είναι να κάνεις δύο δόσεις από το ίδιο εμβόλιο, δεν χάθηκε όμως ο κόσμος αν γίνει η δεύτερη δόση από άλλο εμβόλιο, ούτε αν πάει ένας εμβολιασμός δύο εβδομάδες μετά ή πριν. Αυτή είναι η προσωπική μου γνώμη” σημείωσε.
“Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να περάσουμε ακόμα και ασυμπτωματικά την αρρώστια αυτή”Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο Mega σχολίασε την πιθανότητα να χρειαστεί και τρίτη δόση εμβολίου. “Δεν το ξέρουμε. Γίνονται μελέτες στους πρώτους ανθρώπους που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές. Συζητάται να συγκεντρωθούν όλοι ανεξαρτήτως εμβολίου και να γίνει έρευνα παρακολούθησης να δούμε τι ανοσία έχουν έπειτα από έναν χρόνο από το εμβόλιό τους. Υπάρχει η επιστημονική πρόταση να παρατηρήσουμε τι κάνουν από πλευράς ανοσίας και να παρατηρήσουμε πώς αυτοί αρρωσταίνουν σε σχέση με έναν παρόμοιο πληθυσμού που δεν έχει εμβολιαστεί ακόμη”.
“Είναι τελείως διαφορετικές ιώσεις ο κορονοϊός και η γρίπη. Φέτος δεν εμφανίστηκε το στέλεχος της γρίπης λόγω των μέτρων. Δεν είναι καθόλου κακό, αν τυχόν ο κορονοϊός καταστεί ενδημικός, κάποιες ομάδες να εμβολιάζονται, όπως και με τη γρίπη. Αυτό είναι ένα σεναριο πολύ πιθανό» σημείωσε.
«Κάθε φορά στο ιατρείο μου έρχονται άνθρωποι που έχουν νοσήσει στο σπίτι, το έχουν περάσει εύκολα. Νέοι άνθρωποι που έρχονται με μικροπροβλήματα, με δύσπνοια και στην ακτινογραφία εμφανίζουν και εμφανίζουν παθολογία στον πνεύμονα. Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να περάσουμε ακόμα και ασυμπτωματικά την αρρώστια αυτή. Γι’αυτό πρέπει να εμβολιαστούμε» υπογράμμισε.
«Υπάρχει όχι μόνο άρνηση για το AstraZeneca αλλά και ένα σχετικό πισωγύρισμα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και των άλλων εμβολιων. Μετά το 50% θέλω να δω την προθυμία να εμβολιαστούμε και όντως επαληθεύτηκα γιατί άρχισε να πέφτει ο αριθμός των πρόθυμων. Έχουν εμβολιαστεί οι πρόθυμοι, κι έρχεται η σειρά αυτών που δεν θέλουν, αυτών που το σκέφτονται» συμπλήρωσε.