Πρόεδρος ΓΣΕΒΒΕ για αντικαπνιστικό νόμο: Είναι μη ρεαλιστικός – Οι καθολικές απαγορεύσεις κάνουν κακό στην δημοκρατία

Ως «μη ρεαλιστική» χαρακτήρισε στον Realfm 97,8 ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου εκτιμώντας ότι «οι καθολικές απαγορεύσεις κάνουν κακό στη δημοκρατία».

Μιλώντας στον Realfm 97, 8 και στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή και της Στεφανίας Κασσίμη, ο κ. Καββαθάς υποστήριξε ότι, «το πρόβλημα που δημιουργείται είναι αν μπορεί να τηρηθεί η απαγόρευση. Το πρόβλημα ήταν διαχρονικό, με τη λογική αποφασίζω και διατάσσω, χωρίς να έχω καμία προϋπόθεση καλυμμένη αποφασίζω να εφαρμόσω αντικαπνιστικό νόμο στην Ελλάδα. Έχουν περάσει 17 χρόνια και ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί δεν έχουμε κάνει καμία προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη και τους πολίτες για το πρόβλημα που δημιουργεί το κάπνισμα. Δεν έχουμε κανέναν ελεγκτικό μηχανισμό με αποτέλεσμα να δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ επιχειρήσεων. Υπάρχουν πρόστιμα στις επιχειρήσεις οι οποίες ουσιαστικά δεν μπορούν να κάνουν κάτι για τον πελάτη που καπνίζει. Είναι μη ρεαλιστικός».

«Ο νόμος λέει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν σταχτοδοχεία στα τραπέζια, να υπάρχει σήμανση στο κατάστημα και εάν κάποιος παραβεί την απαγόρευση να του γίνει σύσταση. Το επόμενο στάδιο είναι να χειροδικήσω, να τον βγάλω έξω… μπορώ; Όχι, την επόμενη μέρα θα επιστρέψει και θα έχω συνέπειες αστικές, με αγωγές και ενδεχομένως να πληρώσω πολλά χρήματα και να χάσω τον πελάτη. Ας εφαρμόσουν το νόμο εις βάρος αυτού που καπνίζει, δεν μπορεί να κάνει κάτι η επιχείρηση. Η επιχείρηση, δεν μπορεί να έχει πάνω από το κεφάλι της τη δαμόκλειο σπάθη καθημερινά εάν κάποιος δεν εφαρμόζει το νόμο», πρόσθεσε ο κ. Καββαθάς εκτιμώντας ότι «μπορούμε να ξεκινήσουμε μία εκστρατεία ενημέρωσης και τον Οκτώβριο να μπούμε σε ένα περιβάλλον καθαρό από καπνό. Το κάπνισμα κάνει κακό στην υγεία, οι καθολικές απαγορεύσεις στην δημοκρατία».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ