Πρόεδρος Αρχαιολόγων για Υπερταμείο: Οι θησαυροί μας θα δοθούν στους δανειστές και γι’ αυτό μας εμπαίζουν

Την πεποίθηση ότι «τα ελληνικά μνημεία θα δοθούν στους δανειστές» εξέφρασε μέσω του Realfm 97,8 και της εκπομπής του Μάνου Νιφλή η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Σταματία Μαρκέτου.

«Δεν νομίζω ότι όλοι αυτοί ενδιαφέρονται για την κυριότητα, τους ενδιαφέρει η εκμετάλλευση, διαχείριση. Είναι θησαυροί, ό,τι πολυτιμότερο έχουμε θα δοθεί στους δανειστές και γι’ αυτό δεν κάνουν πίσω. Ο καθένας μπορεί να φανταστεί ξαφνικά έναν ”ιδιοκτήτη” ενός μουσείου. Δεν θα είναι το δημόσιο, θα είναι ένας ιδιοκτήτης που θα κανονίζει τα πάντα», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Μαρκέτου τονίζοντας ότι «μας εμπαίζουν. Αυτή η παρέμβαση έρχεται να δηλώσει ότι όχι, εμείς τα θέλουμε τα μνημεία. Υπάρχει μία παράνοια, από τη μία μας λένε μην ανησυχείτε , τα μνημεία εξαιρούνται και από την άλλη όταν βλέπουν ότι κάτι πάει να γίνει θεσμικά, που τους ανησυχεί, μας λένε όχι, τα θέλουμε.

Επισήμανε μάλιστα πως «ξέρουμε ότι είναι 2.329 ακίνητα, πιστεύαμε ότι η προσφυγή στο ΣτΕ θα ευαισθητοποιούσε την πολιτική ηγεσία και το υπουργείο Οικονομικών . Μας έλεγαν πως το θέμα έβαινε προς επίλυση, μας έλεγαν ότι ποτέ δεν υπάρχει καμία περίπτωση να παραχωρηθούν μνημεία στο υπερταμείο. Ξαφνικά, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας κάνει παρέμβαση υπέρ του κύρους της απόφασης να δοθούν τα μνημεία».

«Η απόφαση ”κρύβεται” πίσω από το άρθρο 196 που μιλάει για μία εξαίρεση που στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα. Δεν διασφαλίζει θεσμικά τα μνημεία όχι μόνο ως προς την κυριότητα αλλά και ως προς τη διαχείριση. Δεν ξεκαθαρίζουν το φλέγον θέμα της διαχείρισης», πρόσθεσε.

«Αν αναλογιστούμε πόσο κινδύνευαν τα μνημεία και τα μουσεία μας από τους κατακτητές , αυτά δεν γίνονται σε καιρό ειρήνης», κατέληξε λέγοντας η κ. Μαρκέτου.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ