Πρατήρια καυσίμων: Έρχονται «λουκέτα», πρόστιμα και ποινές φυλάκισης για φοροδιαφυγή – λαθρεμπόριο

Αυστηρότερες καθίστανται οι κυρώσεις για τα βενζινάδικα που φοροδιαφεύγουν και κάνουν λαθρεμπόριο καυσίμων, σύμφωνα με τις διατάξεις που ενσωματώθηκαν στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που συζητείται στη Βουλή.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΕΡΤ, το «λουκέτο» για λαθρεμπόριο μπορεί να φθάσει ακόμα και τις 90 ημέρες ενώ τα χρηματικά πρόστιμα, στις περιπτώσεις μη εγκατάστασης ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης και ηλεκτρονικής αποστολής δεδομένων εισροών – εκροών, τις 500.000 ευρώ.

Ποινή φυλάκισης έως και 6 μήνες επιβάλλεται δε σε όποιον προμηθεύει ή εγκαθιστά μετρητικά συστήματα και τον συνοδευτικό εξοπλισμό τους, και τα οποία συνοδεύονται από πλαστά ή παραποιημένα πιστοποιητικά.

Κάθε τελωνειακή υπηρεσία αλλά και οποιαδήποτε άλλη ελεγκτική ή διωκτική αρχή πέραν των υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που έχουν έως σήμερα την αρμοδιότητα μπορεί εφεξής να επιβάλλει λουκέτο από 10 έως και 90 ημέρες σε επιχειρήσεις εμπορίας και διακίνησης που εντοπίζονται με νοθευμένα καύσιμα. Στο βαθμό που στοιχειοθετείται λαθρεμπορία, τα λουκέτα επιβάλλονται ανεξάρτητα από λοιπές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Ειδικότερα:

  • Όταν προκύπτει λαθρεμπόριο το οποίο βεβαιώνεται μετά την εξέταση δείγματος από το Γενικό Χημείο του Κράτους κατόπιν ελέγχου που διενεργείται είτε από τις τελωνειακές αρχές της ΑΑΔΕ, είτε από οποιαδήποτε άλλη δημόσια ελεγκτική ή διωκτική αρχή, σφραγίζεται η εγκατάσταση για χρονικό διάστημα από 10 έως και 90 ημέρες ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης.
  • Τα πρόστιμα κυμαίνονται από 1.000 έως και 500.000 ευρώ. Ενδεικτικά σε περίπτωση μη εγκατάστασης ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης και ηλεκτρονικής αποστολής δεδομένων εισροών – εκροών επιβάλλεται πρόστιμο από 50.000 έως και 500.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής εντός τριετίας, το πρόστιμο διπλασιάζεται.

Κατά της απόφασης επιβολής των προστίμων ο έχων έννομο συμφέρον μπορεί να ασκήσει προσφυγή ενώπιον του αρμοδίου διοικητικού δικαστηρίου. Με την άσκηση της προσφυγής αναστέλλεται η καταβολή του 50% του προστίμου υπό την προϋπόθεση ότι έχει καταβληθεί ή έχει ενταχθεί σε ρύθμιση το υπόλοιπο 50%.

Για τους εμπλεκόμενους στις παρανομίες προβλέπονται ποινές φυλάκισης. Έως και 6 μήνες σε όποιον προμηθεύει ή εγκαθιστά μετρητικά συστήματα και τον συνοδευτικό εξοπλισμό τους, και τα οποία συνοδεύονται από πλαστά ή παραποιημένα πιστοποιητικά, και: ποινή κάθειρξης σε όποιον επεμβαίνει χωρίς εξουσιοδότηση, τροποποιεί ή αλλοιώνει με οποιονδήποτε τρόπο και μορφή μέρη ή παραγόμενα στοιχεία του συστήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα αποκαλύφθηκε μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου στο χώρο της λιανικής πώλησης καυσίμων.

Πρατήριο υγρών καυσίμων στην Οινόη, λειτουργούσε χωρίς άδεια, χωρίς σύστημα εισροών εκροών και χωρίς αποδείξεις για 13 ολόκληρα χρόνια, πραγματοποιώντας το επίμαχο διάστημα τζίρο 18 εκατ. ευρώ. Η ΑΑΔΕ επέβαλε πρόστιμο 150.000 ευρώ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ