«Πράσινη» γειτονιά στην Αγία Βαρβάρα

«Πράσινη» γειτονιά στην Αγία Βαρβάρα

Σύμπλεγμα παλιών εργατικών και προσφυγικών πολυκατοικιών αναβαθμίζεται ενεργειακά και αλλάζει ριζικά εικόνα. Στα κτίρια θα χρησιμοποιηθούν τεχνικές και συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας και πλέον οι δαπάνες των κατοίκων θα είναι μηδενικές.

Σε πρότυπη «πράσινη» γειτονιά εξελίσσεται μια από τις πλέον υποβαθμισμένες συνοικίες της Αθήνας.

Ο λόγος για την Αγία Βαρβάρα, όπου ένα σύμπλεγμα εργατικών και προσφυγικών πολυκατοικιών με κτίρια από τα μέσα του περασμένου αιώνα αναβαθμίζεται ενεργειακά και αλλάζει ριζικά εικόνα.

Περίπου εξήντα οικογένειες παρά τις καθυστερήσεις της τελευταίας διετίας θα απολαύσουν μέχρι το τέλος του 2014, σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς του έργου, τα οφέλη από τη μετατροπή των σπιτιών τους σε ενεργειακά.

Η πρώτη πράσινη (πιλοτική αστική) γειτονιά της πρωτεύουσας που δημιουργείται στην Αγία Βαρβάρα με την αξιοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ αποτελεί ένα καινοτόμο κοινοτικό έργο του ΥΠΕΚΑ, το οποίο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) και υλοποιείται από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) που έχει και τον συνολικό συντονισμό του σε άμεση συνεργασία με τον Δήμο Αγίας Βαρβάρας.

Σε ένα οικοδομικό τετράγωνο του δήμου που κατοικείται από πολίτες χαμηλού εισοδήματος και διαθέτει μεγάλες δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας και προοπτικές σημαντικής βελτίωσης του τοπικού μικροκλίματος, δημιουργείται μια βιώσιμη οικιστική αστική ενότητα «σχεδόν μηδενικού ισοζυγίου ενέργειας».

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ