ΠΟΥ: Τα πρώτα στοιχεία για τη μεταδοτικότητα της “Όμικρον” – Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια

Τα αποτελέσματα μίας τεχνικής έκθεσης έργου σχετικά με την παραλλαγή “Όμικρον” του κορονοϊού, έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), την Κυριακή.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, που σημειώνεται ότι παραμένουν πολύ τμηματικά, η παραλλαγή “Όμικρον” φαίνεται να διαδίδεται περισσότερο από την παραλλαγή “Δέλτα”, προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα και καθιστά τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά, ανέφερε ο ΠΟΥ και διευκρίνισε ότι η “Όμικρον” είναι πλέον παρούσα σε 63 χώρες.

“Όμικρον”: Τι αναφέρει ο ΠΟΥ για την μεταδοτικότητα της παραλλαγής και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η “Όμικρον” φαίνεται να μεταδίδεται πιο γρήγορα από την “Δέλτα”, η οποία εξακολουθεί προσώρας να ευθύνεται για τις περισσότερες μολύνσεις στον κόσμο. Η πιο γρήγορη αυτή μετάδοση διαπιστώθηκε όχι μόνο στη Νότια Αφρική, όπου η “Δέλτα” ήταν λιγότερο επικρατούσα, αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η παραλλαγή αυτή είναι κυρίαρχη.

Λόγω της έλλειψης επαρκών δεδομένων, ο ΠΟΥ δεν γνωρίζει μέχρι στιγμής αν αυτός ο αυξημένος ρυθμός μετάδοσης σε πληθυσμούς με υψηλή ανοσία προκύπτει γιατί πράγματι η “Όμικρον” διαφεύγει την ανοσία, επωφελείται από μια εγγενή μεγαλύτερη μεταδοτικότητα ή αν πρόκειται για έναν συνδυασμό των δύο.

Ωστόσο, προβλέπει ότι “είναι πιθανόν η Όμικρον να ξεπεράσει τη Δέλτα σε τόπους όπου υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα”.

Τα δεδομένα δεν είναι ακόμη αρκετά ούτε για να προσδιοριστεί ο βαθμός σοβαρότητας της ασθένειας, που προκαλείται από την “Όμικρον”, ακόμα κι αν τα συμπτώματα μοιάζουν “ελαφρά έως μέτρια” τόσο στη νότια περιοχή της Αφρικής, όπου εντοπίστηκε, όσο και στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά στα εμβόλια κατά της Covid, ο μικρός αριθμός των διαθέσιμων δεδομένων καθώς και το γενετικό προφίλ της “Όμικρον” επιτρέπουν να διατυπωθεί η υπόθεση για “μια μείωση της αποτελεσματικότητας” σε ό,τι αφορά την προστασία κατά “της μόλυνσης και της μετάδοσης”.

Από την πλευρά τους, τα εργαστήρια Pfizer και BioNTech -που παρήγαγαν το εμβόλιο Cominarty, ένα από τα πιο αποτελεσματικά κατά της Covid μέχρι τώρα- διαβεβαίωσαν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας πως “εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό” έπειτα από τρεις δόσεις απέναντι στην “Όμικρον”.

Οι χώρες που διαθέτουν τα μέσα προτρέπουν ήδη, στην πλειονότητά τους, τον πληθυσμό να λάβει αναμνηστική δόση. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στην Ευρώπη που είναι αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα μολύνσεων, που προκάλεσε η “Δέλτα”, λόγω της πρόωρης εγκατάλειψης υγειονομικών περιορισμών αλλά και ανεπαρκών μερικές φορές ποσοστών εμβολιασμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ