Που οφείλει την ονομασία «Ψείρα» το νησάκι της Κρήτης;

Που οφείλει την ονομασία «Ψείρα» το νησάκι της Κρήτης;

Η Ψείρα είναι ακατοίκητη νησίδα της Κρήτης και η θέση της είναι στο βορειοανατολικό άκρο του νομού Λασιθίου, στον κόλπο του Μιραμπέλου, ανάμεσα στο Καββούσι και το Μόχλο.

Οφείλει την ονομασία του στο σχήμα του, το οποίο θυμίζει το γνωστό παράσιτο. Σύμφωνα με τα ευρήματα από τις αρχαιολογικές ανασκαφές, το νησί κατοικήθηκε από τους προϊστορικούς χρόνους και καταστράφηκε έπειτα από την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας.

Έπειτα από έρευνες, ανακαλύφθηκαν ερείπια οικιών ενός οικισμού, ο οποίος ανάγεται στην Πρωτομινωϊκή Περίοδο. Αυτά προφανώς ήταν πετρόκτιστα και διώροφα. Επίσης, οι ανασκαφές έφεραν στο φως και αγγεία, όπως επίσης και νεκροταφείο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι αρχαιολόγοι συμπέραναν ότι ο τόπος ήταν πλούσιος και οι κάτοικοι ήταν εύποροι έμποροι και ψαράδες. Επίσης, πιθανότατα ασχολούνταν με την επεξεργασία σφουγγαριών και πορφύρας.

Το 1976 ο Ζακ Υβ Κουστώ είχε βρει Μινωικά αγγεία μέσα στη θάλασσα, κοντά στην ακτή και θεώρησε ότι προέρχονταν από βυθισμένο πλοίο στο λιμανάκι της Ψείρας, πιθανόν από το τσουνάμι της ηφαιστειακής έκρηξης της Σαντορίνης γύρω στα 1650 π.Χ η 1520 π.Χ.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ