Ποτά χωρίς συνοδευτικά – Απλησίαστες οι τιμές στους ξηρούς καρπούς

Την πιθανότητα τα ποτά τους στα νυχτερινά μαγαζιά να σερβίρονται χωρίς ξηρούς καρπούς θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους οι καταναλωτές. Οι ξηροί καρποί κοστίζουν πλέον 25% ακριβότερα, καθώς οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, συμπαρασύρουν και τα ναύλα, για την εισαγωγή προϊόντων από το εξωτερικό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κεντρικού Δελτίου Ειδήσεων του ΑΝΤ1, με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Το αποτέλεσμα είναι ο κόσμος να αγοράζει τώρα σχεδόν τις μισές ποσότητες. Οι «αλμυρές» τιμές έχουν κάνει τους ξηρούς καρπούς είδος πολυτελείας. Η αύξηση των τιμών στο ράφι αγγίζει το 25%, κυρίως για τους εισαγόμενους καρπούς, ωστόσο έχουν αυξηθεί και οι τιμές των εγχώριων ξηρών καρπών.
Η αγορά παρουσιάζει μία υποκατανάλωση της τάξης του 30% και οι επιχειρήσεις προσπαθούν να αποφύγουν τις απολύσεις. Η αύξηση στην ενέργεια και στα ναύλα απογείωσε ακόμα και την τιμή στον ηλιόσπορο, η τιμή του οποίου έχει αυξηθεί κατά 60%. Τα ναύλα από την Κίνα έχουν εξαπλασιαστεί.

Οι επαγγελματίες του κλάδου των ξηρών καρπών, σημειώνουν ότι η αγορά τους είναι από τις πιο ευαίσθητες στις διεθνείς μεταβολές. Πολλά προϊόντα έρχονται από Ασία Αφρική και Αμερική, οπότε η τιμή τους επηρεάζεται από τις τιμές των ναύλων, από τις διακυμάνσεις του δολαρίου, τις κλιματικές αλλαγές και τώρα από τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και των καυσίμων.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ