Πώς η επέλαση της φωτιάς επικύρωσε την αλληλεγγύη

Γράφει η Βασιλική Σταθοπούλου, Κτηνίατρος Γαστρεντερολόγος DVM, GPCertSAM, GPCertEndoscopy and Endosurgery, PgCert SAM (Harper Adams University

Σύμφωνα με τον παιδαγωγό και φιλόσοφο Paulo Freire η ελπίδα είναι η μοναδική μετασχηματιστική δύναμη, ενώ η πράξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης είναι η πιο ισχυρή επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Λειτουργεί ως συνεκτικός ιστός ανάμεσα σε ανθρώπους με διαφορετικές κοσμοθεωρητικές αφετηρίες και τους ωθεί να κινηθούν σε έναν κοινό ηθικό χάρτη.

Πρωταρχικός στόχος στις φυσικές καταστροφές οφείλει να είναι και είναι η προστασία της ζωής σε όποια έκφανσή της: ανθρώπων πρωτίστως και ζώων. Έχοντας νωπές ακόμη τις μνήμες της καταστροφικής πυρκαγιάς του 2018 στο Μάτι και την Κινέτα, κατανοούμε ακόμη περισσότερο σήμερα, τη σπουδαιότητα του “One Health Concept“. H αντίληψη στην ιατρική επιστήμη της Ενιαίας Υγείας υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα της διάδρασης και της αλληλεξάρτησης μεταξύ των διαφόρων μορφών του οικοσυστήματος: Human Health-Animal Health-Environmental Health. H πανδημία του COVID19 είναι ισχυρή απόδειξη του ότι είμαστε κρίκοι της ίδιας αλυσίδας και ότι η ενιαία αντιμετώπιση των τριών αυτών πυλώνων (Άνθρωπος-Ζώα-Περιβάλλον) είναι πλέον μονόδρομος για τη διατήρηση της Δημόσιας Υγείας.

Η επέλαση της φωτιάς και οι βίαιες και αιφνίδιες συνέπειές για όλους, μας ώθησαν στην επαναπροτεραιοποίηση των λίγων και σημαντικών. Μας έκαναν να καταλάβουμε ότι η επενέργεια, η ικανότητά δηλαδή καθενός από εμάς να διεξάγει μια διαρκή δοσοληψία, που σταδιακά αλλάζει τη σχέση του με το περιβάλλον, είναι πρωταρχικής σημασίας. Υπάρχει η κατηγορία των ανθρώπων που κάνουν τα πράγματα να συμβούν, εκείνη η κατηγορία ανθρώπων που κοιτούν τα πράγματα να συμβαίνουν και μια τελευταία που αναρωτιέται τι συνέβη, πολύ μετά αφού όλα έχουν συμβεί. Ο επαγγελματικός εθελοντισμός των ΜΚΟ, των φιλοζωικών σωματείων, της ΕΔΚΕ (Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος), των δημόσιων φορέων, αλλά και των μεμονωμένων εθελοντικών δράσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που ξεφύτρωναν σαν “άνοιξη” μέσα στο καλοκαίρι, απέδειξαν πως όταν υπάρχουν ομάδες με κοινές βλέψεις και όραμα μπορούν και κάνουν τα πράγματα να συμβαίνουν!

Το Give Me a Paw σε συνεργασία με την εταιρία Μοya προσέγγισαν με σεβασμό την απώλεια και θέλοντας να δώσουν ένα μήνυμα ζωής , ανταποκριθήκαν στην έκκληση της ΕΔΚΕ για την κάλυψη αναγκών των εθελοντών κτηνιάτρων σε ράμματα, αναισθητικά φάρμακα, αντιβιοτικά και microchip.

Η κοινή δράση που διενεργήθηκε μεταξύ 11-14 Αυγούστου οδήγησε στην αγορά συνολικά 1628 ραμμάτων, 400 microchip, αναισθητικών φαρμάκων και αναλυτικά ατιπαμεζόλης (9 τεμάχια), μεδετομιδίνης/δεξμεδετομιδίνης (18 τεμάχια), κεταμίνης (25 τεμάχια), αντιβιοτικών (5 τεμάχια). Για την αγορά του ιατροφαρμακευτικού υλικού διατέθηκαν από το κοινό που λειτούργησε με άμεσο αντανακλαστικό ανταπόκρισης, συνολικά 8.515 ευρώ, ενώ εκκρεμεί ακόμη μια σημαντική προσφορά από τη κλινική Dierenkliniek Winsum του Dr Pier Prins στην Ολλανδία με τη βοήθεια της Εsther Klok μιας δυναμικής νοσηλεύτριας ζώων. Υπήρξε μια σημαντική χορηγία σε ράμματα από την Ολλανδική εταιρεία NP Phama που αναμένεται εντός των επομένων ημερών και θα ανακοινωθεί ο αριθμός των ραμμάτων που χορηγήθηκε.

H προοπτική της επιβίωσής μας καθορίζεται από την ικανότητά μας να αυτο-συναρμολογηθούμε, να προσαρμοστούμε, να γλύψουμε τις πληγές μας και να ξαναγίνουμε άρτιοι. ‘Οσα συμβαίνουν στον κόσμο, μας επηρεάζουν μόνο μέσα από τις ερμηνείες που δίνουμε σε αυτά και επομένως αν μπορούμε να ελέγχουμε τις ερμηνείες μας, μπορούμε να ελέγχουμε τον κόσμο.

Η τέχνη του να αποδέχεσαι την καταστροφή, να την προσεγγίζεις χωρίς να προσπαθείς να κρύψεις τη ζημιά που έγινε, αλλά να την αγκαλιάσεις και να τη μεταμορφώσεις σε κάτι υψηλής αξίας αντικατοπτρίζεται στην αρχαία ιαπωνική τεχνική Kintsugi. Οι τεχνίτες του κύκλου Σογκούν έψαξαν να διορθώσουν τα σπασμένα σκεύη με έναν τρόπο που να μην κρύβει τις ρωγμές τους, αλλά να τις επιδιορθώνει με σεβασμό στο παρελθόν. Δεν πετάω τα κομμάτια μου, σέβομαι τις ατέλειες, τις καταστροφές, δεν διαγράφω τις μνήμες, αλλά μαθαίνω από αυτές.

Σύμφωνα με την επιστήμη του applied behavioral analysis, οποιαδήποτε συμπεριφορά γίνεται κατ’επανάληψη και με χρονική διάρκεια, έχει επίδραση στο περιβάλλον. Οι μικρές καθημερινές πράξεις αγάπης που επαναλαμβάνονται με συνέπεια είναι το αντίδοτο σε όποια αντιξοότητα μας εμφανίζεται. Οι εθελοντές έγραψαν αυτό το καλοκαίρι μια ιστορία αριστείας απέναντι στην πρωτοφανή επέλαση της φυσικής καταστροφής και δικαίωσαν τον λόγο του Αριστοτέλη: Είμαστε αυτό που κατ’επανάληψη πράττουμε. Τότε η αριστεία δεν είναι μόνο μια πράξη, αλλά συνήθεια. H ζωή δεν συμβαίνει ΣΕ εμάς, αλλά ΑΠΟ εμάς και ΓΙΑ εμάς.

Και μπορεί η καταστροφή να αφήνει ανεξίτηλα σημάδια στην καρδιά μας και στη μνήμη μας, η φροντίδα όμως και η αφοσίωση έχουν κοινή γλώσσα και κοινό παρονομαστή την προσφορά.

* Το πρόγραμμα «Give me a paw» αποσκοπεί στη βελτίωση της επικοινωνιακής και αναγνωστικής ικανότητας παιδιών σχολικής και προσχολικής ηλικίας 5-12 ετών, χρησιμοποιώντας σαν κίνητρο την επαφή με το σκύλο. Η εμπειρία της παρουσίας του σκύλου στην τάξη καταγράφεται από παιδιά, γονείς και δασκάλους ως συναρπαστική! Παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες ή και χωρίς, αισθάνονται ασφαλή και μη κρινόμενα καθώς διαβάζουν βιβλία σε ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους «ακροατές». Η θετική εμπειρία δημιουργεί δεσμούς αγάπης με το λογοτεχνικό κείμενο και οδηγεί στη δημιουργία ανθρώπων με ενσυναίσθηση και περιβαλλοντικό προσανατολισμό. Χτίζει μια δεξαμενή νέων που δεν θα εκφοβίσουν ποτέ τον συμμαθητή τους, δεν θα βασανίσουν ένα ζώο, δεν θα υποτιμήσουν έναν άνθρωπο με διαφορετικό κοινωνικό προφίλ και δεν θα κακοποιήσουν ως ενήλικες τον σύντροφο, τον συνεργάτη ή τα παιδιά τους.

Η αμφίδρομη σχέση του παιδιού με το σκύλο φαίνεται πως ενισχύει την αυτοπεποίθηση, την προσωπική υγιεινή, την υπευθυνότητα στη διεκπεραίωση των σχολικών καθηκόντων, όλων δηλαδή αυτών των κοινωνικών δεξιοτήτων που δεν διδάσκονται με θεωρία, παρά μόνο με μίμηση πράξης.

*MOYA (=νερό · το ισχυρότερο στοιχείο της φύσης) Πρόκειται για ένα brand που εμπνέεται και σχεδιάζει τις συλλογές του με κεντρικό άξονα την άνεση και την αισθητική.

Βασικό χαρακτηριστικό των συλλόγων είναι οι oversized γραμμές και το clear – minimal ύφος. Βασική αρχή κάθε συλλογής είναι η χρήση υφασμάτων και πρώτων υλών φιλικών προς τα ζώα και το περιβάλλον. Πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία κάθε συλλογής αποτελεί η Αφρική, ένας τόπος που οι ιδρυτές έχουν ζήσει και αγαπούν ιδιαιτέρως. Φυσικά οι επιρροές αυτές είναι προσαρμοσμένες στην πραγματικότητα και τις ανάγκες του σήμερα και της πόλης.

Τέλος , αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρία Moya αγαπά το σώμα ανεξαρτήτως φύλου, σωματότυπου , εθνικότητας και ηλικίας. Αγαπά τη διαφορετικότητα και αναζητά ένα «μοναδικό» κοινό που θα ταυτιστεί με τη φιλοσοφία της.

* Ευχαριστούμε θερμά το White spoon (Λ.Μεσογείων 234, Χολαργός) για την ευγενική διάθεση του χώρου, ώστε να γίνει η συλλογή του φαρμακευτικού υλικού, την φωτογράφο Ιωάννα Χατζηανδρέου για την ευαισθησία της και τη διάθεσή της να βοηθήσει και την κειμενογράφο Μαριαλένα Γούσιου.

*Περισσότερο από όλους είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες για όλους εσάς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, που επιδείξατε ανθρωπιά, φροντίδα και αφοσίωση διαθέτοντας χρήματα προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της ΕΔΚΕ καθώς και χρόνο για να μας ακούσετε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ