Πολλαπλάσιες οι τιμές των φαρμάκων

Πολλαπλάσιες οι τιμές των φαρμάκων

 

Τα φάρμακα που προμηθεύονται οι ασθενείς στην Ελλάδα είναι σε πολλαπλάσιες τιμές σε σχέση με εκείνες που εισάγονται ή διατίθενται στο εξωτερικό, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που διαβίβασε ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γιώργιος Σούρλας, στον πρόεδρο της Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, αντεισαγγελέα Εφετών, Βασίλη Φλωρίδη.

Από τα στοιχεία προκύπτει μεταξύ των άλλων, ότι ραδιοφάρμακο που εισάγεται στην τιμή των 623 ευρώ διατίθεται στους ασθενείς έναντι 3.300 ευρώ στην Ελλάδα, ενώ στη Γαλλία με 1.087 ευρώ. Επίσης, ραδιοφάρμακο που εισάγεται στην τιμή των 238 ευρώ διατίθεται στην πατρίδα μας έναντι 3.000 ευρώ, ενώ στο εξωτερικό με 1.000 ευρώ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία και οι τιμές των φαρμάκων που παράγονται στην Ελλάδα είναι πολλαπλάσιες. Ενδεικτικά, προκύπτει από τα στοιχεία ότι ραδιοφάρμακο που παράγεται στη χώρα μας διατίθενται στα εργαστήρια στην τιμή των 700-850 ευρώ ενώ στην Ευρώπη έναντι 200-250 ευρώ.

 «Ακόμη και σε μια περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής κρίσεως ορισμένοι κοινωνικά ανάλγητοι συνεχίζουν αδίστακτα να κερδοσκοπούν και μάλιστα στον ευαίσθητο τομέα της υγείας απέναντι σε εκείνους που δίνουν μάχη για τη ζωή και εκείνους που προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανά τα ασφαλιστικά ταμεία», δήλωσε ο κ. Σούρλας.

Και προσέθεσε: «Η διαφάνεια, η ανάρτηση στο διαδίκτυο των τιμών των φαρμάκων, εμφυτευμάτων, ορθοπεδικών, καρδιολογικών συσκευών και άλλων που διατίθενται στην Ελλάδα και των αντίστοιχων τιμών στο εξωτερικό θα δώσει τη λύση, την απάντηση στην κερδοσκοπία και την εκμετάλλευση».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ