“Πόλεμος” για τον Jonathan Galindo: Φάρσα ή επικίνδυνο παιχνίδι; Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

“Πόλεμος” έχει ξεσπάσει με αφορμή τον Jonathan Galindo. Είναι μια φάρσα ή ένα ακόμη επικίνδυνο παιχνίδι; Το θέμα έγινε γνωστό αρχικά από τον διευθυντή του CSI Institute στην εκπομπή “Αλήθειες με την Ζήνα” και από τα κοινωνικά δίκτυα του Ινστιτούτου. Όπως περιέγραψε ο Μανώλης Σφακιανάκης, οι “δράστες” ντύνονται σαν τον Γκούφυ, τον γνωστό χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων της Disney, και προσεγγίζουν παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στη συνέχεια βάζουν στα παιδιά προκλήσεις, οι οποίες σταδιακά γίνονται επικίνδυνες για τη σωματική τους ακεραιότητα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα Ellinika Hoaxes, δεν υπάρχει καμία περίπτωση καταγγελίας η οποία να αφορά τεκμηριωμένο περιστατικό αλληλεπίδρασης παιδιού με άτομο που το προκάλεσε να παίξει το εν λόγω “παιχνίδι”. Με βάση τα όσα έχουν ανακοινώσει οι αρχές το παιχνίδι “Jonathan Galindo” είναι μια φάρσα η οποία λόγω της δημοσιότητας που έλαβε οδήγησε σε ανησυχία γονέων και παιδιών χωρίς ωστόσο να υπάρχει κίνδυνος.

Ο Μανώλης Σφακιανάκης ενημέρωσε σχετικά με τους κινδύνους και μέσα από ένα live στη σελίδα του CSI.

Τι λένε τα κέντρα ασφαλούς Διαδικτύου της Ευρώπης για την ύπαρξη ή μη του «Jonathan Galindo” και πώς συμβουλεύουν τους γονείς να προστατέψουν τα παιδιά τους

Οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι ήταν πάντα μέρος της ζωής και τώρα φυσικά, βρίσκονται και στη διαδικτυακή ζωή. Είναι σαφές ότι η δαιμονοποίηση τους δεν είναι η καλύτερη προσέγγιση όσον αφορά την προστασία των παιδιών και των νέων. Πρέπει να υπάρχει ένας ουσιαστικός διάλογος που να παρέχει ευκαιρίες για σκέψη και παράλληλα να μην εξάρει την περιέργειά τους. Άλλο προειδοποιούμε και ενημερώνουμε το παιδί ψύχραιμα και με επιχειρήματα και άλλο το πανικοβάλλουμε ή του εξάρουμε την περιέργειά του με συνέπεια να υπάρχει ο κίνδυνος να φέρουμε τα αντίθετα αποτελέσματα.

Το θέμα των επικίνδυνων προκλήσεων είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει κατά καιρούς όλα τα κέντρα ασφαλούς διαδικτύου στην Ευρώπη. Όλα, στις επίσημες ιστοσελίδες τους φιλοξενούν αφιερώματα για το πως μπορούν οι γονείς να ενημερώσουν τα παιδιά και πως μπορούν να τα προστατέψουν. Κοινός τόπος όλων και ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη σημαντικότητα της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε σχετικές προκλήσεις και κινδύνους ωστόσο, συμβουλεύουν ότι χρειάζεται να αποφεύγεται η ονομασία μιας πρόκλησης/«παιχνιδιού», η παρουσίαση και η συντήρηση σχετικού ενοχλητικού ή και τρομακτικού περιεχομένου στη δημόσια σφαίρα (π.χ., Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης). Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν η προώθηση και συντήρηση των φαινομένων αυτών συμβάλει στην περαιτέρω διάδοσή τους και είναι πιθανόν να ενοχλήσει και να αναστατώσει παιδιά και εφήβους, αλλά ακόμα και να διεγείρει την περιέργειά τους.

Τo Αυστριακό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου καθησυχάζει τους γονείς υποστηρίζοντας πως φαινόμενα όπως ο Galindo και το Μomo δεν είναι τίποτα άλλο παρά ψεύτικοι λογαριασμοί που στόχο έχουν να σπείρουν τον πανικό και το φόβο και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προχωράμε σε αναπαραγωγή τους. Όπως χαρακτηριστικά λέει, σαφέστατα και τα παιδιά πρέπει να ενημερώνονται για την ύπαρξη τέτοιων φαινομένων και να ενδυναμώνεται η αυτοπεποίθησή τους προκειμένου να τα αντιμετωπίσουν αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αναφέρουμε συγκεκριμένες προκλήσεις με ονοματεπώνυμο.

Το Γερμανικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου συνηγορεί ότι οι λογαριασμοί με το όνομα Jonathan Galindo και η ανατριχιαστική εικόνα προφίλ, η οποία βασίζεται στον χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων Goofy, είναι ψεύτικα προφίλ. Αυτά, όπως αναφέρει το δημοσίευμα δημιουργούνται από άτομα που θέλουν να διασκεδάσουν και να φοβίσουν άλλους ανθρώπους.

Σήμερα στην εκπομπή “Αλήθειες με την Ζήνα”, μια μητέρα περιέγραψε πώς ο Jonathan Galindo έπεισε το παιδί της να συμμετάσχει σε ακραίες προκλήσεις και να αυτοτραυματιστεί. “Ο γιος μου ήταν πολλές ώρες στο διαδίκτυο. Πίστευα ότι ξέρω τι γίνεται, αλλά από ότι φαίνεται δεν ήξερα. Τον τελευταίο καιρό ήταν κλεισμένος στον εαυτό του, λιγομίλητο. Φτάσαμε σε σημείο να μην μου μιλάει καν. Σήκωσε τα μανίκια του και είδα χαρακιές και σημάδια και τρομοκρατήθηκα. Δεν μου αποκάλυπτε ποιος του το έκανε. Όταν επέμεινα να μου πει γιατί δεν θα έμπαινε ξανά στο διαδίκτυο, μου είπε ότι μιλούσε με έναν κύριο, τον Galindo, σε μια πλατφόρμα και μου τον έδειξε. Του είπε να κάνει χαρακιές και μιλούσαν στα αγγλικά”.

16χρονος περιγράφει την επικοινωνία του με τον Jonathan Galindo

Ο 16χρονος, Γιάννης, έδειξε μέσω ενός βίντεο στο κανάλι που διατηρεί στο youtube, πώς μπορούν τα παιδιά να προστατευτούν από τον Galindo. Εξιστόρησε το πώς επικοινώνησαν αρχικά. “Μου πρότεινε να παίξουμε παιχνίδια και μετά άρχισε να με απειλεί ότι θα με σκοτώσει και τους γονείς μου. Μου έστειλε και έναν σύνδεσμο, αλλά εγώ το αγνόησα και δεν απάντησα”

“Με έβριζε και ότι θα σκοτώσει την οικογένεια μου αν δεν του απαντήσω” πρόσθεσε.

Σφακιανάκης: Στα χέρια της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος δεκάδες συνομιλίες παιδιών με τον Jonathan Galindo

Το διαδικτυακό προφίλ του Jonathan Galindo που προτρέπει εφήβους και παιδιά σε ακραία παιχνίδια που μπορεί να οδηγήσουν μέχρι την αυτοκτονία, δήλωσε εκ νέου ο Μανώλης Σφακιανάκης. “Θέλω να πω ότι υπάρχει ένα sos από το Ινστιτούτο μας, έστω και ένα παιδί να σώσουμε αρκεί. Με τις καταγγελίες που λάβαμε, ενημερώσαμε την Αστυνομία. Μετά το δικό μας κάλεσμα, είπαν ότι είναι φάρσα. Έχω καταγγελίες καθημερινές από γονείς και φωτογραφίες. Θα απευθυνθώ στον εισαγγελέα, κανείς δεν μπορεί να παίξει με τα παιδιά μας” ανέφερε.

“Έχουμε στείλει συνομιλίες – καταγγελίες που ξεπερνούν τις 20 στη Δίωξη” πρόσθεσε.

H απάντηση του CSI Institute σε όσους απαξιώνουν αναιτιολόγητα τις καταγγελίες των γονέων σχετικά με το φαινόμενο Galindo

Το CSI εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με όσα ακούγονται και εφιστά την προσοχή στους γονείς.

“Τo Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια (CSI Institute) παρακολουθώντας τον παλμό των γεγονότων και της καθημερινότητας και λαμβάνοντας μέχρι και σήμερα καταγγελίες γύρω από την υπόθεση Jonathan Galindo, θέλει να ενημερώσει τον κόσμο ότι ο κίνδυνος δεν έχει σταματήσει να υπάρχει, επειδή κυκλοφορούν στο διαδίκτυο διάφορες ανακοινώσεις οι οποίες αρχικά χαρακτηρίζουν το φαινόμενο ως fake news και στη συνέχεια εφιστούν την προσοχή σας για επίκινδυνες προκλήσεις αυτού του τύπου. Αναρωτιόμαστε, αφού αναιτιολόγητα κρίνουν ότι το φαινόμενο είναι ψευδές για ποιο λόγο ταυτόχρονα κάνουν έκκληση στους γονείς να προσέχουν τέτοιες προκλήσεις; Εμείς σεβόμενοι τα παιδιά και τους γονείς τους οφείλουμε άμεσα να σας ενημερώνουμε και παράλληλα να διοχευτεύουμε την πληροφορία στις αρχες όχι μόνο επειδή δεσμευόμαστε από το καταστατικό μας αλλά και από το κοινό αίσθημα ευθύνης που μας διακατέχει -πάνω από όλα ως γονείς- για ο,τι αφορά στην ασφάλεια- σωματική ακεραιότητα των παιδιών μας. Επειδή τις τελευταίες τέσσερις ημέρες φαίνεται πως κάποιοι στεναχωρήθηκαν για την απήχηση των 3 εκατομμύριων συμπολιτών μας στην κοινωνική μας δικτύωση –- και για το γεγονός ότι πλέον ο κόσμος εμπιστεύεται πλέον και εμάς, βγάζουν ανακοινώσεις τύπου ότι το φαινόμενο Galindo δεν ισχύει στη χώρα μας. Εντύπωση προκαλεί ότι ο κόσμος στο πλήθος των αναφορών που μας κάνει μετά τα τελευταία γεγονότα εστιάζει το γεγονός ότι δεν υπάρχει στοιχειώδης αιτιολόγηση απο τους αναφεροντες για τη μη ύπαρξη του Galindo στoυς Έλληνες χρήστες του διαδικτύου. Τους απαντάμε λοιπόν ότι οι προκλήσεις Galindo υπάρχουν. Kατέχουμε στα χέρια μας σημαντικό υλικό το οποίο είναι ενώπιον των αρχών και επειδή με τις αναιτιολόγητες ανακοινώσεις βάζουν σε κίνδυνο γονείς και παιδιά θα ενημερωθεί άμεσα με μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου ο εισαγγελέας Αθηνών από τον Ιδρυτή και Πρόεδρο του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια, Μανώλη Σφακιανάκη. Θεωρούμε αδιανόητο να λαμβάνουμε καταγγελίες στο Ινστιτούτο μας και να μην ενημερώνουμε τους διαδικτυακούς χρήστες. Το CSI Institute δεν πρόκειται ποτέ να φιμωθεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται προς όλες τις κατευθύνσεις”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ