Ποιος ήταν ο Τάκης Σπυριδάκης – Από το Εθνικό Θέατρο στη “μεγάλη οθόνη” – ΒΙΝΤΕΟ

Έπειτα από γενναία μάχη που έδωσε με τον καρκίνο έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 61 ετών ο Τάκης Σπυριδάκης, ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος.

Γεννήθηκε στην Αίγινα στις 4 Φεβρουαρίου 1958. Απόφοιτος της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου, είχε συμμετάσχει σε 13 ταινίες.

Πραγματοποίησε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο το 1994 με την ταινία “Ο Κήπος του Θεού”, της οποίας έγραψε και το σενάριο. Η ταινία τιμήθηκε με 7 κρατικά βραβεία ποιότητας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη ερμηνεύοντας έναν από τους πρωταγωνιστές της ταινίας “Γλυκιά Συμμορία”, σε σκηνοθεσία του Νίκου Νικολαΐδη το 1983 και για την ερμηνεία του απέσπασε το ειδικό βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, τον ίδιο χρόνο.

Αξιοσημείωτη ήταν και η δεύτερη συμμετοχή του, στη “Λούφα και Παραλλαγή” του Νίκου Περάκη το 1984.

Ακολούθησαν η “Πρωινή Περίπολος”, “Προστάτης Οικογένειας”, “Αυτή η Νύχτα Μένει” , “Μαύρο Γάλα”, “Κανείς δεν χάνει σε Όλα” , “Φτηνά Τσιγάρα” , “Κουράστηκα να σκοτώνω τους αγαπητικούς σου”, “Λούφα και παραλλαγή: Σειρήνες στο Αιγαίο”, “Ισοβίτες” και “4 Μαύρα Κοστούμια”.

Το 1989 ο Τάκης Σπυριδάκης έγραψε και σκηνοθέτησε την ταινία μικρού μήκους “Βέρα Κρουζ”, που απέσπασε το 1ο βραβείο καλύτερης ταινίας στο αντίστοιχο Φεστιβάλ, τιμήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και βραβεύτηκε από το Εθνικό Κέντρο Ταινιών της Γαλλίας, το 1990.

Τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστούσε σε επιτυχημένες τηλεοπτικές διαφημίσεις γνωστής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας όπου το ευρύ κοινό τον έμαθε ως “αγαπούλα” πρόεδρο έχοντας στο πλευρό του τον “Πίου, το πιστόλι”.

Στο θέατρο πρωταγωνιστούσε τα τελευταία 4 χρόνια στο έργο του Γιάννη Τσίρου, «Άγριος Σπόρος», στη σκηνή του Επί Κολωνώ, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ