Ποια είναι η μετεωρολογική εξήγηση για τον καύσωνα διαρκείας που θα “σαρώσει” τη χώρα

Πολυήμερος αναμένεται να είναι ο καύσωνας που πλήττει σταδιακά όλη τη χώρα, με τη θερμοκρασία να είναι ιδιαίτερα υψηλή από την Πέμπτη. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΜΥ, από την Πέμπτη και μετά οι μέγιστες θερμοκρασίες θα υπερβούν σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς Κελσίου και από την Παρασκευή 30 Ιουλίου έως και την Τρίτη 3 Αυγούστου η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, και οι μέγιστες τιμές της, στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας, θα φτάσουν περί τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ υψηλές θα παραμείνουν οι θερμοκρασίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τις ελάχιστες τιμές πάνω από τους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Για έναν από τους 10 μεγαλύτερης διάρκειας καύσωνες της τελευταίας 35ετίας, έκανε λόγο ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όπως υποστηρίζει, «από το 1987 και μετά είχαμε περίπου 10 ή 11 μεγάλης διάρκειας καύσωνες. Θα είναι σίγουρα στους 10 μεγαλύτερης διάρκειας καύσωνες της τελευταίας τριανταπενταετίας. Το 2007 είχαμε, επίσης, δύο μεγάλους καύσωνες μεγάλης διάρκειας, από τότε δεν ξανασυνέβη, συμβαίνει όμως φέτος». Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, πρόκειται για έναν καύσωνα μεγάλης διάρκειας και αρκετά έντονο. Ειδικά από την Παρασκευή και μέχρι την Τρίτη τα επίπεδα θερμοκρασιών θα είναι αρκετά υψηλά, με τις μέγιστες τιμές να φτάνουν στους 43, 44 βαθμούς σε αρκετές περιοχές, στα ηπειρωτικά κυρίως και στη Νότια Κρήτη.

Πώς εξηγείται μετεωρολογικά

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, οι παρατεταμένοι καύσωνες έχουν μετεωρολογική εξήγηση καθώς, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «υπάρχει μια εμμονή πολύ υψηλών πιέσεων πάνω από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που αποφέρουν την αύξηση της θερμοκρασίας». «Δεν αρκεί να έχουμε μεταφορά θερμών μαζών από την Αφρική, αυτή είναι η πρώτη εξήγηση που προφανώς ισχύει, αυτό που ζεσταίνει περισσότερο είναι καθοδικά ρεύματα μέσα στην ατμόσφαιρα, τα οποία δημιουργούνται από συστήματα υψηλών πιέσεων τα οποία ανεβάζουν περαιτέρω τη θερμοκρασία στα χαμηλότερα στρώματα. Δηλαδή, έχεις μια θερμή μάζα στην περιοχή μας, στην ευρύτερη περιοχή που λειτουργεί σαν καθίζηση αερίων μαζών που έχουν σαν αποτέλεσμα να συνδυάζονται και να ζεσταίνονται περισσότερο. Οι θερμές αέριες μάζες με υψηλές πιέσεις που ευνοούν τις καθοδικές κινήσεις και τη θέρμανση των αερίων μαζών έχουν ως αποτέλεσμα να έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες με χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας», υπογραμμίζει ο κ. Λαγουβάρδος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ