Πιο συχνές οι αυτοκτονίες στους άνδρες. Ξέρεις γιατί;

Πιο συχνές οι αυτοκτονίες στους άνδρες. Ξέρεις γιατί;

Τρεις φορές περισσότεροι άνδρες από ότι γυναίκες βάζουν τέλος στην ίδια τους τη ζωή. Οι ειδικοί αναρωτιούνται εάν αυτό οφείλεται μερικώς στην κουλτούρα που προάγει την επίδειξη της αρρενωπότητας και εμποδίζει τους άνδρες να επικοινωνήσουν τα συναισθήματα τους.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,www.andrologia.gr

Ο Johny Benjamin θυμάται πολύ καλά τη στιγμή που αποφάσισε να αυτοκτονήσει. Ήταν νωρίς το βράδυ της Κυριακής, 13 Ιανουαρίου του 2008, όταν η σκέψη που συνήθιζε να έχει κάποιες φορές από τα εφηβικά του χρόνια οργανώθηκε σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο να αφαιρέσει στα αλήθεια την ίδια του τη ζωή, μόλις δυο εβδομάδες πριν από τα 21α γενέθλια. Από τη στιγμή που πήρε την απόφαση μέχρι τη στιγμή που αποπειράθηκε να την υλοποιήσει την επόμενη ημέρα, ήρθε σε επαφή με διάφορα άτομα συμπεριλαμβανομένων φίλων, συγγενών, ακόμα και ιατρών. Είχε διαγνωσθεί με σχιζοφρένεια και κατάθλιψη και εκείνο το διάστημα νοσηλευόταν. Κανείς όμως δεν είχε ιδέα για τις προθέσεις του, γιατί αισθανόταν φόβο και ντροπή στην ιδέα να αποκαλύψει τις αυτοκτονικές του σκέψεις και τα αισθήματα που τον κατέκλυζαν. Επιπλέον δεν μπορούσε να βρει τις κατάλληλες λέξεις για να εκφράσει την κατάσταση του.

Το μοιραίο απέτρεψε η απίστευτη, όπως την περιγράφει ο Benjamin, καλοσύνη ενός περαστικού τον οποίον προσπάθησε να εντοπίσει μέσω των social media για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του. Τελικά, τα κατάφερε μέσα από μια καμπάνια που χρηματοδοτήθηκε από έναν φιλανθρωπικό οργανισμό για την αναθεώρηση των ψυχικών νοσημάτων και είχε ως σκοπό την ενημέρωση και την επίγνωση, σχετικά με το ζήτημα της αυτοκτονίας.

Ακόμα και ο όρος αυτοκτονία συχνά θεωρείται ταμπού στην κοινωνία μας, αν και ευθύνεται για το θάνατο 16 ατόμων καθημερινά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το ευτυχές είναι ότι τα ποσοστά αυτοχειρίας έχουν μειωθεί σημαντικά στον πληθυσμό των γυναικών, με τη μείωση να αγγίζει το 50% μέσα στα τελευταία 30 χρόνια. Στην ίδια χρονική περίοδο όμως, τα ποσοστά αυτοχειρίας στον πληθυσμό των ανδρών αυξήθηκαν.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ