ΦΩΤΟ-“Ξαναγύρισε” το πρώτο ελληνικό αεροπλάνο

ΦΩΤΟ-“Ξαναγύρισε” το πρώτο ελληνικό αεροπλάνο

 

Με βάση τα σχέδια και τις φωτογραφίες του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, κατασκευάστηκε από το Μουσείο Τεχνών και Επιστημών Ηπείρου στην Πρέβεζα και εκτίθεται σε αυτό, το «Πρώτο Ελληνικό Αεροπλάνο» τύπου Henri Farman (Γαλλία).

Το αεροπλάνο αυτό πιλοτάριζε το 1913 ο πρώτος Έλληνας πιλότος Δημήτριος Καμπέρος. Η Κυβέρνηση Ελ. Βενιζέλου το 1911 είχε την προνοητικότητα να στείλει 4 Έλληνες αξιωματικούς στη Γαλλία να εκπαιδευτούν ως πιλότοι από τον Henri farman. Οι δύο πρώτοι ήταν ο Καμπέρος και ο Μουτούσης.

 

Στη συνέχεια το 1912 αγόρασε 4 αεροπλάνα. Αυτά προσγειώθηκαν τον Οκτώβριο του 1912 στο «Αεροδρόμιο Νικόπολης» απέναντι από την ψησταριά του Αρίστου Ακρίβη, και από εκεί έκαναν αναγνωριστικές πτήσεις στό Μπιζάνι.

Έτσι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως που διέθετε Πολεμική Αεροπορία και η πρώτη χώρα στην ιστορία που χρησιμοποίησε αεροπλάνα σε πολεμικές επιχειρήσεις, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Μουσείου Τεχνών και Επιστημών.

«Τιμή και δόξα στον ηρωικό πιλότο Δημήτρη Καμπέρο, που νομίζουμε ότι αξίζει ένα άγαλμα στο αεροδρόμιο της Νικόπολης μαζί με ένα αντίγραφο του αεροπλάνου» σημειώνει το Μουσείο στην ανακοίνωσή τους.

 

Το αντίγραφο κατασκεύασε ένας δεινός συλλέκτης, ο Χαράλαμπος Γκούβας, ορθοπεδικός χειρουργός. Ο κ. Γκούβας εδώ και 40 χρόνια, ασχολείται με διάφορες συλλογές, τις οποίες ομαδοποίησε και δημιούργησε έτσι το δικό του Μουσείο στο 16ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Πρέβεζας- Ιωαννίνων στη θέση Φλάμπουρα. Ο συλλέκτης, είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ότι το αεροπλάνο κατασκευάστηκε με δική του οικονομική επιβάρυνση και εποπτεία, από δύο σιδεράδες της Πρέβεζας. Το αεροπλάνο αποτελείται από σίδερα, πανιά και έναν κινητήρα. Οι λόγοι που τον ώθησαν σε αυτήν τη δημιουργία, όπως επισήμανε, μεταξύ άλλων, είναι το γεγονός, ότι η Ελλάδα, είναι η πρώτη χώρα που χρησιμοποίησε αεροπλάνο σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Ο κ. Γκούβας αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι « η Κυβέρνηση Ελ. Βενιζέλου το 1911, είχε την προνοητικότητα να στείλει 4 Έλληνες αξιωματικούς στη Γαλλία να εκπαιδευτούν ως πιλότοι, από τον Henri Farman.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/pamepreveza.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ