Πέθανε ο ζωγράφος Σοφοκλής Χρήστου – H συγκλονιστική ιστορία της ζωής του

Σε ηλικία 90 ετών έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη, ο σπουδαίος διεθνούς εμβέλειας Έλληνας ζωγράφος Σοφοκλής Χρήστου, ο οποίος δόξασε την Ελλάδα και ειδικά την Αθήνα μέσα από το έργο του, το οποίο ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο. O Σοφοκλής Χρήστου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 21 Μαΐου 1932.

Σε ηλικία 12 ετών κατά τη διάρκεια της Κατοχής, τραυματίστηκε βαριά από όλμο που του έριξαν οι Γερμανοί με αποτέλεσμα να χάσει ακαριαία τα χέρια και το αριστερό μάτι του.

Μετά το δημοτικό συνέχισε με τη σχολή Εμποροϋπαλλήλων και στη συνέχεια έδωσε εξετάσεις και πέρασε στη σχολή Καλών Τεχνών, όπου και φοιτούσε κανονικά και εξασκήθηκε σε όλες τις τεχνοτροπίες (κάρβουνο, μολύβι ακουαρέλα, λάδι κ.λπ.).

Αφού πειραματίστηκε με το χρώμα σε μελάνι/ακουαρέλα κ.λπ., ο Σοφοκλής Χρήστου αποφάσισε να υιοθετήσει το ασπρόμαυρο που κάνει ακόμα πιο δύσκολη την απόδοση μιας εικόνας. Κατάφερε με το παιχνίδι του φωτός και τη σκιάς να αποδώσει όχι μόνο τη στιγμή της ημέρας, αλλά πολύ περισσότερο τα χρώματα, την υφή των αντικειμένων και των επιφανειών, αλλά και την ύλη (ξύλο, νερό, πέτρα, δέρμα, χώμα, φύλλα, ύφασμα, ζώα και ανθρώπους).

Τα έργα του Σοφοκλή Χρήστου εξυμνούν τον τόπο που γεννήθηκε και αγαπά, την Αθήνα. Τιμά και δοξάζει την Ελλάδα που λατρεύει και θέλει να την κρατήσει αναλλοίωτη στο χρόνο. Γι’ αυτό και επιλέγει να αποτυπώνει σημεία και μνημεία (ιστορικά, αστικά, τοπογραφικά) που αλλάζουν, φθείρονται και χάνονται μέσα στον χρόνο.

Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις και έχει πραγματοποιήσει δεκάδες ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως στην Αμερική, την Αγγλία, την Ελβετία, τη Γερμανία, τις Βρυξέλλες/Κοινοβούλιο, τη Ρωσία, την Κύπρο και άλλες, σχεδόν αποκλειστικά ως καλεσμένος μουσείων, ιδρυμάτων, κρατικών φορέων, πολιτιστικών κέντρων και εκπαιδευτικών οργανισμών. Τα έργα του «μυρίζουν» Ελλάδα ακόμα και όταν απεικονίζουν μια ταπεινή καθημερινή σκηνή ή ένα μικρό σοκάκι.

Ο Σοφοκλής Χρήστου ήταν καλεσμένος του Προέδρου John F. Kennedy, σε προγραμματισμένη έκθεση που θα εγκαινίαζε ο Αμερικανός Πρόεδρος την επόμενη μέρα από αυτή που δολοφονήθηκε στο Dallas. Το έργο «Παρθενώνας» που αρχικά προοριζόταν για τον πρόεδρο John F. Kennedy, παραδόθηκε στη σύζυγό του Jackie Kennedy στο «Κόκκινο Δωμάτιο» και έκτοτε βρίσκεται στον Λευκό Οίκο στην Washington DC.

Ο Σοφοκλής Χρήστου εκτός από πετυχημένος καλλιτέχνης, έχει υπάρξει στοργικός σύζυγος, δοτικός πατέρας 3 κοριτσιών, πιστός φίλος και πάνω από όλα Άνθρωπος στην υπηρεσία των άλλων, γνωστών και άγνωστων που μπορεί να του ζητούσαν βοήθεια.

Σκοπός της ζωής του ήταν να εμπνεύσει τις νέες γενιές να ονειρευτούν, να βάλουν στόχους και να τους μεταφέρει τη δύναμη της θέλησης, τη δύναμη της ψυχής, την υπομονή και την επιμονή, το πείσμα της επιτυχίας οποιουδήποτε στόχου όσο “άπιαστος” και αν φαντάζει.

Η κηδεία του Σοφοκλή Χρήστου θα τελεστεί την Παρασκευή 23/07 σε στενό οικογενειακό κύκλο, στον Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου & Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στον Άγιο Στέφανο.

Η οικογένεια του εκλιπόντος έκανε θερμή παράκληση όπως, αντί στεφάνων να πραγματοποιηθούν εισφορές για τη Κιβωτό του Κόσμου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ