Πέθανε η καταξιωμένη εικαστικός Σοφία Βάρη

Πέθανε η καταξιωμένη γλύπτρια Σοφία Βάρη. Η Ελληνίδα καλλιτέχνης, σύντροφος του διάσημου γλύπτη Φερνάντο Μποτέρο άφησε την τελευταία πνοή της σε ηλικία 83 ετών την Παρασκευή 5 Μαΐου έπειτα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, El Colombiano, από όταν ήταν 17 ετών αποφάσισε ότι ήθελε να γίνει καλλιτέχνης. Η έκφραση μέσω της τέχνης ήταν μαζί της από παιδί, αν και απέκλεισε ότι θα ασχοληθεί με τη συγγραφή και το πιάνο.

Συνάντησε τον Φερνάντο Μποτέρο σε ένα δείπνο στο Παρίσι, όπου μίλησαν για την τέχνη στα γαλλικά. Ήταν μαζί για περισσότερα από 40 χρόνια.

«Γνωριστήκαμε σε ένα δείπνο. Αρχίσαμε να μιλάμε στα γαλλικά γιατί δεν ήξερα λέξη στα ισπανικά, τα μιλάω πολύ άσχημα, τώρα υπερασπίζομαι τον εαυτό μου. Ήταν στο Παρίσι, κάτι πολύ κλασικό, ένα δείπνο με πολύ κόσμο, ένα μεγάλο τραπέζι. Ήξερα ελάχιστα από τη δουλειά του, σχεδόν τίποτα. Πρώτα γνώρισα τον άνθρωπο, πριν από τον μεγάλο δάσκαλο και μετά πέρασε πολύς καιρός γιατί είχα προβλήματα να λύσω και το ίδιο έκανε και αυτός. Πήρε διαζύγιο και το ίδιο και εγώ», είχε πει σε συνέντευξή της στο EL COLOMBIANO το 2012 η Σοφία Βάρη.

Ο Μποτέρο σε συνέντευξή του το 2019 είχε πει: «Την θαυμάζω πολύ ως καλλιτέχνη και την αγαπώ πολύ. Είμαστε μαζί σαράντα χρόνια. Έχουμε μια εξαιρετική σχέση. Είναι τόσο λατρεμένη, τόσο αγαπημένη».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ