Περιφέρεια Αττικής: Πήραμε τα μέτρα που έπρεπε για την κλινική στο Περιστέρι

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να κατηγορεί την Περιφέρεια Αττικής, για την έλλειψη επαρκών μέτρων πρόληψης έναντι της Covid-19, στην κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι, σημειώνει η Περιφέρεια Αττικής απαντώντας σε δήλωση της πρώην περιφερειάρχου Ρένας Δούρου σχετικά με τις ευθύνες της διοίκησης της Περιφέρειας για τη διάδοση του κορονοϊού στις ιδιωτικές κλινικές της Αττικής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: “Από την έναρξη των μέτρων που πάρθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, η Περιφέρεια Αττικής βρέθηκε στην “πρώτη γραμμή” της εθνικής αυτής μάχης. Η Ελλάδα αποτελεί διεθνές σημείο αναφοράς για τον πετυχημένο τρόπο που διαχειρίστηκε την υγειονομική κρίση, κι αυτό θα πρέπει να το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους η κα Δούρου και τα “παπαγαλάκια” του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ, που μιλούν για ευθύνες της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας Αττικής, με αφορμή την άδικη απώλεια δύο συνανθρώπων μας από κορoνοϊό, στην ιδιωτική κλινική “Ταξιάρχαι” του Περιστερίου.

Στη λάσπη Δούρου και ΣΥΡΙΖΑ, η Περιφέρεια Αττικής απαντά με αλήθειες. Αλήθεια πρώτη, η κλινική “Ταξιάρχαι” έλαβε άδεια λειτουργίας το 2017, στη διάρκεια της θητείας της κας Δούρου. Ως το Σεπτέμβριο του 2019, που η κα Δούρου ήταν Περιφερειάρχης Αττικής, δεν έγινε κανένας έλεγχος στη συγκεκριμένη κλινική.

Αλήθεια δεύτερη, με την αρχική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού» (ΦΕΚ A’ 42/25.02.2020), αποφασίστηκε ότι προς τον σκοπό της αποφυγής κινδύνου εμφάνισης ή και διάδοσης κορωνοϊού που ενδέχεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, μπορεί να επιβάλλονται μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης, καθώς και περιορισμού της διάδοσης της νόσου. Τα μέτρα αυτά, όπως έχουν μέχρι σήμερα εξειδικευθεί, περιλαμβάνουν πλήθος δράσεων, όπως απαγόρευση μετακινήσεων, κλείσιμο συνόρων, απαγόρευση συνάθροισης κοινού κ.λ.π. Ειδικότερα, ένα από τα μέτρα που έχουν θεσμοθετηθεί αφορά και στον προσωρινό περιορισμό προσώπων υπό συνθήκες που αποτρέπουν την επαφή με τρίτα πρόσωπα, από την οποία θα μπορούσε να προκληθεί μετάδοση της νόσου. Το μέτρο του προσωρινού περιορισμού δύναται να υλοποιείται σε κατάλληλο χώρο νοσοκομείου, υγειονομικής δομής, θεραπευτικού ιδρύματος, σε κατάλληλες δημόσιες ή ιδιωτικές εγκαταστάσεις προσωρινής διαμονής, ή και κατ’ οίκον, ανάλογα με την απόφαση του αρμόδιου κάθε φορά οργάνου. Σύμφωνα με την ίδια ΠΝΠ, που έχει ισχύ από το Μάρτιο του 2020, το αρμόδιο όργανο για την επιβολή των μέτρων αυτών είναι ο Υπουργός Υγείας μετά από εισήγηση του ΕΟΔΥ, στην περίπτωση της επιβολής προσωρινού περιορισμού μεμονωμένων προσώπων ή μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 σε κάθε άλλη περίπτωση.

Προς ενίσχυση των παραπάνω, στη σημερινή ενημέρωση που διεξάγεται από τους κ.κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά προς τα ΜΜΕ σχετικά με την εξέλιξη της πορείας της πανδημίας, ο έγκριτος επιστήμονας κ. Σ. Τσιόδρας ανέφερε πως ο ΕΟΔΥ προμήθευσε την κλινική με τα απαραίτητα μέσα προστασίας, ενώ σήμερα υπήρξε και εκπαίδευση του προσωπικού της κλινικής από κλιμάκιο του Οργανισμού, για την ορθή χρήση των μέσων αυτών.

Αλήθεια τρίτη, η Περιφέρεια Αττικής, όπως και όλες οι άλλες Περιφέρειες της χώρας, από την πάγια ισχύουσα νομοθεσία, έχει αρμοδιότητα για την έκδοση άδειας Ίδρυσης και άδειας Λειτουργίας κάθε ιδιωτικής κλινικής. Από τη στιγμή που οι αιτούντες έχουν τις απαιτούμενες εκ του νόμου προϋποθέσεις, παίρνουν την άδεια λειτουργίας, η οποία ισχύει για 3 χρόνια. Το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση αυτή. Πρόκειται για μια κλινική που διέθετε άδεια λειτουργίας, η οποία μάλιστα της χορηγήθηκε στη διάρκεια της θητείας της κας Δούρου.

Αλήθεια τέταρτη, η Περιφέρεια Αττικής , πριν ακόμη ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας αλλά και κατά τη διάρκειά τους, εκδίδει διαρκώς και διανέμει οδηγίες και ενημερώσεις, σχετικά με τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να ληφθούν, προς πάσα κατεύθυνση. Έχουμε θέσει σε λειτουργία ειδική τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και ψυχολογικής υποστήριξης, έχουν βγει ενημερωτικά έντυπα και σποτ κι έχουν μοιραστεί δεκάδες χιλιάδες τεμάχια από υλικά ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, κλπ).

Αλήθεια πέμπτη, από τη στιγμή που η κλινική δεν τηρούσε, ως φαίνεται, τις εντολές και υποδείξεις που έχει θεσπίσει ο ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας, το σχετικό πόρισμα όταν θα μας διαβιβαστεί, θα τύχει άμεσα της ανάλογης αντιμετώπισης που προβλέπει η νομοθεσία και αφορά ενδεχόμενες διοικητικές κυρώσεις, που φτάνουν μέχρι την ανάκληση ή την οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας και την επιβολή των ανάλογων διοικητικών προστίμων. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας όλοι αναμένουμε.

Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής θα εφαρμόσει το νόμο και δεν πρόκειται να χαριστεί σε κανέναν. Η κα Δούρου και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν τεράστιες ευθύνες για το ξεχαρβάλωμα του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά και για τραγικά περιστατικά , που είχαν σαν αποτέλεσμα την απώλεια δεκάδων ανθρώπινων ζωών. Οι ευθύνες αυτές δεν θα ξεχαστούν εύκολα, όση λάσπη κι αν ρίξουν, όσα ψέματα και να πουν, μιλώντας για ευθύνες Περιφέρειας και Κυβέρνησης για το τραγικό περιστατικό της κλινικής”.

Σημειώνεται ότι στη δήλωσή της η κ. Δούρου χαρακτήριζε την περίπτωση της κλινικής (λόγω των πολλών θυμάτων και κρουσμάτων) ως «τεράστιο ζήτημα προστασίας της δημόσιας υγείας». Απέδιδε ευθύνες στην κυβέρνηση και τη διοίκηση της Περιφέρειας θέτοντας ερωτήσεις όπως «εάν κατά τις ειδικές συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία, έλαβαν επιπλέον μέτρα για τις ιδιωτικές δομές υγείας, αν υπήρξε συγκεκριμένος έλεγχος της κλινικής “Ταξιάρχαι” κ.λπ.». Σημείωνε ότι «η κλινική “Ταξιάρχαι” είναι μία μόνο περίπτωση» και ρωτούσε «πόσες παρεμφερείς – εστίες ευάλωτων ομάδων, εκτεθειμένων στον ιό, λειτουργούν σήμερα στην Αττική». Έκλεινε προτείνοντας στον περιφερειάρχη και πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, «άμεση ανάληψη δράσης και ευθύνης προκειμένου οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι στις κλινικές της Αττικής να αισθάνονται ασφαλείς”.

Αναλυτικά η δήλωσή της:

“Η περίπτωση των νεκρών και των δεκάδων κρουσμάτων κορωναϊού στην κλινική “Ταξιάρχαι” στο Περιστέρι, αποτελεί τεράστιο ζήτημα προστασίας της δημόσιας υγείας που θέτει την κυβέρνηση και τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής προ των ευθυνών τους. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στη Διοίκηση της Περιφέρειας, αυτή οφείλει να απαντήσει άμεσα στα εύλογα και βάσιμα ερωτήματα που τέθηκαν από τους δημοσιογράφους μέχρι αυτή τη στιγμή, σχετικά με τον τρόπο και την ευθύνη του περιστασιακού ελέγχου καλής λειτουργίας τους καθώς και με το αν, ενόψει των ειδικών συνθηκών που επιβάλλει η πανδημία, έλαβε επιπλέον μέτρα για τις ιδιωτικές δομές υγείας, αν υπήρξε συγκεκριμένος έλεγχος της κλινικής “Ταξιάρχαι”, αν είχαν λάβει ειδική ενημέρωση από την Περιφέρεια οι αρμόδιοι της κλινικής, αν είχε υπάρξει ειδική πρόνοια σχετικά με επιπλέον οδηγίες για τη λήψη μέτρων προστασίας. Η κλινική “Ταξιάρχαι” είναι μία μόνο περίπτωση. Πόσες παρεμφερείς – εστίες ευάλωτων ομάδων, εκτεθειμένων στον ιό, λειτουργούν σήμερα στην Αττική;

Έστω και σήμερα, 24 ώρες μετά από τη δημοσιοποίηση των περιστατικών σε δύο κλινικές της Αττικής, έχει προχωρήσει η Διοίκηση της Περιφέρειας σε σχετικούς ελέγχους σχετικά με το αν η λειτουργία τους είναι προσαρμοσμένη στην αντιμετώπιση των ειδικών συνθηκών λόγω της πανδημίας; Τα ερωτήματα αυτά έρχονται να καταστήσουν ακόμη πιο επίκαιρο και αναγκαίο το αίτημα που έχει έγκαιρα θέσει η Δύναμη Ζωής σχετικά με την επείγουσα ανάγκη στελέχωσης ευαίσθητων για τη δημόσια υγεία αρμόδιων υπηρεσιών της περιφέρειας προκειμένου να ασκήσουν αποτελεσματικά τις αρμοδιότητές τους ενόψει της πανδημίας. Ένα αίτημα που αντιμετωπίστηκε σκαιά από τη Διοίκηση, και το οποίο δυστυχώς για τους πολίτες, παραμένει τραγικά επίκαιρο.

Η δημόσια υγεία δεν είναι δημόσιες σχέσεις. Απαιτείται άμεσα ανάληψη δράσης και ευθύνης από τον κ. Περιφερειάρχη και πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, προκειμένου οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι στις κλινικές της Αττικής να αισθάνονται ασφαλείς”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ