Πάτρα: Τα επόμενα βήματα της έρευνας και οι δυσκολίες

“Παγωμένο” παρακολουθεί το Πανελλήνιο τις συνταρακτικές εξελίξεις στην υπόθεση θανάτου των τριών παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη, στην Πάτρα. Ήδη, η Ρούλα Πισπιρίγκου κατηγορείται για τη δολοφονία της μεγαλύτερης κόρης της, της 9χρονης Τζωρτζίνας, και τη Δευτέρα θα απολογηθεί στον ανακριτή. Έως και αυτή τη στιγμή, δεν έχει ομολογήσει το έγκλημα και έμπειροι αξιωματικοί εκτιμούν ότι η μάνα δύσκολα θα “σπάσει”. Τα πρώτα καθοριστικά βήματα για την εξιχνίαση της υπόθεσης έχουν γίνει, μετά και τη σύλληψη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας, όμως, απομένουν κι άλλα ώστε η υπόθεση της Πάτρας να εξιχνιαστεί πλήρως και να απονεμηθεί Δικαιοσύνη για τις τρεις αδελφούλες.

Ο εντοπισμός της κεταμίνης στις τοξικολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας, αποτέλεσε το “κλειδί” ώστε να “τρέξουν” οι εξελίξεις και η Ρούλα Πισπιρίγκου να συλληφθεί από τις αστυνομικές Αρχές για τη δολοφονία της κόρης της, έπειτα από σχετικό ένταλμα που εκδόθηκε. Το κοριτσάκι κατέληξε στο “Παίδων” όπου νοσηλευόταν στα τέλη του Ιανουαρίου και ο θάνατός της αποτέλεσε την αφορμή ώστε να υπάρξει παρέμβαση της Εισαγγελίας Πάτρας και την υπόθεση θανάτου των τριών παιδιών της οικογένειας να αναλάβει το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής.

Από τις αναλύσεις που έγιναν στο μεταθανάτιο αίμα της 9χρονης Τζωρτζίνας, διαπιστώθηκε η ύπαρξη της φαρμακευτικής ουσίας κεταμίνη, σε ποσότητα η οποία είναι τοξική-θανατηφόρα. Είναι ενδεικτικό ότι ο ιατροδικαστής που διενήργησε τη νεκροτομή στην 9χρονη κατέθεσε, ότι ο θάνατός της επήλθε συνεπεία “θανατηφόρου δηλητηρίασης από φαρμακευτική ουσία”.

Το διαβιβαστικό της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής είναι άκρως αποκαλυπτικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν προκύψει και περιλαμβάνονται στο προανακριτικό υλικό, ο θάνατος της Τζωρτζίνας επήλθε έπειτα από τη χορήγηση θανατηφόρου ποσότητας κεταμίνης, μέσα σε 20 λεπτά το πολύ, από τη στιγμή της χορήγησής της.

Αυτό το χρονικό διάστημα, μαζί με την Τζωρτζίνα ήταν μόνο η μάνα, η Ρούλα Πισπιρίγκου. Όπως επισημαίνεται στο διαβιβαστικό, από τον ιατρικό φάκελο της 9χρονης και τις καταθέσεις γιατρών και νοσηλευτών, “προκύπτει ότι δεν χορηγήθηκε σε καμία ποσότητα κεταμίνη”. Είναι, δε, χαρακτηριστικό πως η τελευταία φορά που κάποιος από τους γιατρούς ή το νοσηλευτικό προσωπικό επισκέφτηκε το θάλαμο της Τζωρτζίνας, ήταν περίπου μία ώρα πριν από την εκδήλωση του επεισοδίου, που οδήγησε στον θάνατό της.

“Ο μοναδικός άνθρωπος που ήταν στο θάλαμο της Γεωργίας τα τελευταία 20 λεπτά της ζωής της, προτού εμφανιστούν οι παρενέργειες του φαρμάκου, ήταν η μητέρα της”, όπως προέκυψε από την έρευνα της αστυνομίας, επισημαίνεται στο διαβιβαστικό της Ασφάλειας.

Τα ερωτήματα και τα επόμενα βήματα

Οι Αρχές έφτασαν στην Ρούλα Πισπιρίγκου, έχοντας αυτά τα δεδομένα στα χέρια τους. Παραμένουν, όμως, ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν, όχι μόνο για την υπόθεση της Τζωρτζίνας αλλά και για τις δύο μικρότερες αδελφούλες της, που είχαν χάσει προηγουμένως τη ζωή τους. Την Μαλένα και την Ίριδα.

Σε ό,τι αφορά στην Τζωρτζίνα, μένει να απαντηθεί ένα βασικό ερώτημα, το πώς της χορηγήθηκε η θανατηφόρα ποσότητα κεταμίνης.

Πάτρα

Υπενθυμίζεται ότι η ίδια η μητέρα, σύμφωνα με τις καταθέσεις των μαρτύρων, ζήτησε από την εφημερεύουσα γιατρό να μείνει σε μονόκλινο δωμάτιο με την κόρη της, όταν το παιδί μεταφέρθηκε και πάλι στο Παίδων. Σημειώνεται, ότι το πρώτο βράδυ της νοσηλείας στο δωμάτιο του παιδιού ήταν και ο πατέρας, ενώ όλες τις άλλες ημέρες, από τις 27 Ιανουαρίου και έπειτα, μόνον η μητέρα της. Όπως προκύπτει από τις μαρτυρικές καταθέσεις του νοσηλευτικού προσωπικού, η μάνα ρωτούσε εάν υπάρχουν κάμερες στο νοσοκομείο, δηλώνοντας αγχωμένη, επειδή αφήνει τα πράγματά της στο δωμάτιο και φοβόταν -δήθεν- για κλοπές.

Μία δυσκολία, είναι, πάντως ότι οι αστυνομικές Αρχές δεν έχουν στη διάθεσή τους οπτικό υλικό από το δωμάτιο όπου νοσηλευόταν η 9χρονη, ώστε να γνωρίζουν το πώς ακριβώς η Ρούλα Πισπιρίγκου χορήγησε στο παιδί της την ουσία.

Το σίγουρο είναι, ότι διέθετε τις γνώσεις εκείνες ώστε να κάνει αυτή την αποτρόπαια πράξη, καθώς διέθετε γνώσεις νοσηλευτικής. Είναι χαρακτηριστικό, δε, ότι σύμφωνα με την δικογραφία, η ίδια η μάνα έδινε στο κοριτσάκι κάποια φάρμακα όταν ήταν εντός του νοσοκομείου, καθώς είχε δηλώσει ότι γνώριζε να χορηγεί τα φάρμακα από τη γαστροστομία. Ωστόσο, το γεγονός ότι το παιδάκι παρουσίασε νέα επεισόδια, εντός του νοσοκομείου, οδήγησε τους υπεύθυνους να δώσουν εντολή στους νοσηλευτές ώστε η Πισπιρίγκου να σταματήσει να χορηγεί φάρμακα στο παιδί και αυτό να το κάνει, πλέον, αποκλειστικά η νοσοκόμα.

“Κάποια από τα φάρμακα που εχορηγούντο στο παιδί ήταν ενδοφλέβια και κάποια από τη γαστροστομία που έφερε για τη σίτιση του. Η Ρούλα Πισπιρίγκου δήλωσε ότι γνώριζε να χορηγεί τα φάρμακα από τη γαστροστομία και γι’ αυτό αποφασίστηκε να τα δίνει η ίδια στο παιδί. Μέσα στο νοσοκομείο το παιδί παρουσίασε νέα επεισόδια και εξαιτίας αυτών δόθηκε εντολή στο νοσηλευτικό προσωπικό να σταματήσει την χορήγηση των φαρμάκων η Ρούλα Πισπιρίγκου αλλά να το κάνει αποκλειστικά η νοσοκόμα”, επισημαίνεται στη δικογραφία.

Ρούλα Πισπιρίγκου

Ένα άλλο ερώτημα, είναι το από πού και πώς προμηθεύτηκε η μάνα την κεταμίνη. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι το πιθανότερο σενάριο, είναι η Ρούλα Πισπιρίγκου να προμηθεύτηκε την κεταμίνη από το διαδίκτυο, γι’ αυτό το κινητό και ο υπολογιστής της έχουν σταλεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια, ώστε να αναλυθούν, όπως έγραψε πρώτο το enikos.gr.

Ωστόσο, οι Αρχές φαίνεται να εξετάζουν ακόμη ένα σενάριο. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η εκπομπή “Πρωινό” του ΑΝΤ1, η 33χρονη δεν αποκλείεται να βρήκε την κεταμίνη σε μία φαρμακαποθήκη της Πάτρας με την οποία συνεργαζόταν ένα πάρα πολύ κοντινό της πρόσωπο. Το συγκεκριμένο πρόσωπο έχει μπει επίσης στο “μικροσκόπιο” των Αρχών. Δημοσίευμα της τοπικής ιστοσελίδας thebest.gr, ανέφερε ότι στην συγκεκριμένη φαρμακαποθήκη της Πάτρας εργάζεται ο πατέρας του Μάνου Δασκαλάκη και πεθερός της Ρούλας Πισπιρίγκου. Στο “μικροσκόπιο” φαίνεται να βρίσκεται ακόμη μία κρίσιμη πληροφορία, την οποία μετέδωσε η ΕΡΤ, σύμφωνα με την οποία ο Μάνος Δασκαλάκης εργάζεται σε φαρμακαποθήκη της Πάτρας.

Οι πληροφορίες αυτές, δεν σημαίνουν κάτι από μόνες τους, αλλά θεωρείται δεδομένο ότι αξιολογούνται από τις Αρχές και αναμένεται να διερευνηθούν περαιτέρω. Εξάλλου, οι αστυνομικές Αρχές δίνουν μεγάλη  βαρύτητα και στις καταθέσεις των προσώπων από το στενό και οικογενειακό περιβάλλον της μάνας, που κατηγορείται για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας και θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη Δικαιοσύνη. Ενδεχομένως, κάποιος δώσει κάποιο στοιχείο που θα ρίξει “φως”.

Παράλληλα, οι έρευνες θα “τρέξουν” και για τους θανάτους των δύο άλλων παιδιών της οικογένειας, της Μαλένας και της Ίριδας. Η δολοφονία της Τζωρτζίνας “δείχνει” τον δρόμο και οι Αρχές έχουν στη διάθεσή τους το σημαντικό στοιχείο της χορήγησης της κεταμίνης, προκειμένου να απαντήσουν στο ερώτημα, εάν τυχόν οι δύο αδελφούλες της έχασαν τη ζωή τους με τον ίδιο τρόπο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ