Πάτρα-Σαρδέλη: Οι τοξικολογικές σε Μαλένα και Ίριδα, η κεταμίνη και το σενάριο του ασφυκτικού θανάτου

Τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση θανάτου των τριών παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη-Πισπιρίγκου στην Πάτρα, κλήθηκε να σχολιάσει η Χρυσάνθη Σαρδέλη, αναπληρώτρια καθηγήτρια κλινικής φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, που μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Η Χρυσάνθη Σαρδέλη διευκρίνισε αρχικά ότι “αυτήν τη στιγμή τα δικά μας τμήματα στο ΑΠΘ δεν εργάζονται στους φακέλους των δύο πρώτων παιδιών, γιατί βρίσκονται στα χέρια των ιατροδικαστών της Αθήνας”.

Ερωτηθείσα, εάν θα βλέπαμε στις υπάρχουσες εξετάσεις το ενδεχόμενο να υπήρχε κεταμίνη στον οργανισμό της Ίριδας και της Μαλένας, απάντησε: “Θα το βλέπαμε γιατί ο έλεγχος για την ύπαρξη κεταμίνης υπάρχει σ’ αυτές τις τυπικές εξετάσεις που γίνονται από τοξικολογικής πλευράς σε κάθε αδιευκρίνιστο θάνατο. Επειδή έχουν διαρρεύσει αυτά από τη δικογραφία, δυστυχώς, εάν δει κάποιος το φύλλο απάντησης από το δικό μας εργαστήριο ιατροδικαστικής, ο λόγος που είναι τσεκαρισμένο είναι γιατί γίνεται στο πλαίσιο μίας τυπικής συνήθους τοξικολογικής ανάλυσης…”. Σχετικά με το, εάν υπάρχουν ενδείξεις για ενδεχόμενο ασφυκτικού θανάτου, απάντησε ότι “αυτό προκύπτει από τις υπάρχουσες αναλύσεις που έχουν γίνει”.

Αναφορικά με την 9χρονη Τζωρτζίνα, το μεγαλύτερο κοριτσάκι της οικογένειας που πέθανε στο τέλος Ιανουαρίου, η κυρία Σαρδέλη τόνισε πως “αυτό το παιδί, επειδή ανησυχούσαμε για την καρδιακή του λειτουργία, είχε ήδη έναν απινιδωτή-βηματοδότη, οπότε τα συμπτώματα μάς οδηγούσαν αλλού”.

Κληθείσα να απαντήσει σε ερώτημα για τυχόν παρουσία κεταμίνης στα βαλιτσάκια ανάνηψης στα νοσοκομεία, η αναπληρώτρια καθηγήτρια είπε: “Σε τυπικές περιπτώσεις, και αν δει κανείς αυτό που επιτάσσουν οι αρχές της επείγουσας ιατρικής, η κεταμίνη δεν αποτελεί φάρμακο παροχής επείγουσας ιατρικής βοήθειας με την κλασική έννοια”, ενώ συμπλήρωσε πως ο μόνος αρμόδιος να απαντήσει είναι το νοσοκομείο, στο οποίο κατέληξε το παιδί, και φυσικά και οι υπεύθυνοι για τη φαρμακοθεραπεία στο νοσοκομείο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ