Πάτρα: “Χορηγήθηκε δύο φορές κεταμίνη στην Τζωρτζίνα” – Τι είπε ο δικηγόρος της Ρούλας Πισπιρίγκου

Δύο φορές είχε χορηγηθεί κεταμίνη στην Τζωρτζίνα, το τρίτο παιδί της οικογένειας ΔασκαλάκηΠισπιρίγκου στην Πάτρα, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, όπως υποστηρίζει ο δικηγόρος της 33χρονης κατηγορούμενης.

Ο δικηγόρος της Ρούλας Πισπιρίγκου, Όθωνας Παπαδόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή “Αλήθειες με τη Ζήνα” ανέφερε πως σύμφωνα με τον ιατρικό φάκελο της Τζωρτζίνας, συνταγογραφήθηκε και χορηγήθηκε στο παιδί δύο φορές κεταμίνη, όταν νοσηλεύτηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.

Η πρώτη φορά που χορηγήθηκε κεταμίνη στην Τζωρτζίνα ήταν στις 11 Απριλίου 2021, όταν το παιδί έπαθε το πρώτο επεισόδιο που είχε ως αποτέλεσμα την εγκεφαλοπάθεια. Η δεύτερη στις 5 Ιουνίου 2021. “Και στις δύο περιπτώσεις η κεταμίνη χορηγήθηκε συνταγογραφημένα, καθώς έγινε διασωλήνωση. Στην πρώτη περίπτωση χορηγήθηκε ποσότητα 2,8 ml και στην άλλη 5,6 ml” ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

“Με περαιτέρω έρευνα μαθαίνουμε ότι η συγκεκριμένη ουσία έχει χορηγηθεί στο παιδί και κυκλοφορούσε τριγύρω της για καιρό. Το στοιχείο αυτό προκύπτει από τα ιατρικά έγγραφα του παιδιού που περιλαμβάνονται στη δικογραφία” πρόσθεσε ο δικηγόρος της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Πάτρα: Η απάντηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου για τη χορήγηση της κεταμίνης

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου απάντησε στους ισχυρισμούς του κ. Παπαδόπουλου για τη χορήγηση της κεταμίνης στην Τζωρτζίνα

“Ο πλήρης φάκελος της Τζωρτζίνας έχει δοθεί εδώ και καιρό στο Ανθρωποκτονιών και αφορά στη νοσηλεία της από τον Απρίλιο του 2021. Κατά τη διάρκεια της διάσωσής της μετά την πρώτη ανακοπή, έλαβε περίπλοκη φαρμακευτική αγωγή για την επιβίωσή της. Αυτά έλαβαν χώρα οκτώ μήνες πριν από τον θάνατό της. Η μικρή έλαβε αυτά τα φάρμακα ενώ ήταν διασωληνωμένη και σε μηχανικό αερισμό στον αναπνευστήρα για την προστασία της αναπνοής της. Αποσωληνώθηκε επιτυχώς και ακολούθησε διαφορετική φαρμακευτική αγωγή για την εγκεφαλοπάθειά της που δεν περιελάμβανε κεταμίνη” αναφέρει το νοσοκομείο.

Αναφορικά με την ακριβή ημερομηνία της χορήγησης της κεταμίνης στην 9χρονη, το νοσοκομείο απαντά: “Κεταμίνη χορηγήθηκε μία φορά, τον Απρίλιο του 2021, όπως καταγράφεται και στον ιατρικό φάκελο που έχει κατατεθεί στην αστυνομία”.

Δικηγόρος Πισπιρίγκου: Δεν είναι υπεύθυνες για το θάνατο της 9χρονης οι δύο παλαιότερες δόσεις

Το απόγευμα της Τετάρτης, μιλώντας στο LiveNews ο δικηγόρος της 33χρονης κατηγορούμενης, κ. Όθωνας Παπαδόπουλος τόνισε ότι «δεν κατηγορούμε το νοσοκομείο, η κεταμίνη χρησιμοποιείται από τους γιατρούς σε τέτοιες περιπτώσεις, ωστόσο δεν είναι υπεύθυνες για τον θάνατο της 9χρονης οι δύο παλαιότερες δόσεις».

«Ωστόσο στις 29 Ιανουαρίου έχουμε διασωλήνωση, στην προσπάθεια ανάνηψης του παιδιού, όμως δεν έχουμε χορήγηση κεταμίνης, τουλάχιστον επίσημα» συμπλήρωσε, υποστηρίζοντας ότι είναι κάτι που θα πρέπει να εξεταστεί από τις Αρχές.

Δικηγόρος Πισπιρίγκου: Η Ρούλα δεν γνώριζε για την κεταμίνη

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η Ρούλα Πισπιρίγκου δεν γνώριζε για την κεταμίνη, καθώς δεν ήταν μεταξύ αυτών που είχαν συνταγογραφήσει οι γιατροί για τη χορήγηση στο σπίτι.

«Ενδεδειγμένη η χορήγηση κεταμίνης στην Τζωρτζίνα στη ΜΕΘ του Ρίο»

Η ιατροδικαστής Ελπίδα Σπανουδάκη, μιλώντας στο LiveNews, εξήγησε πως η χορήγηση κεταμίνης στην Τζωρτζίνα από το νοσηλευτικό προσωπικό στο Ρίο είναι κάτι απολύτως λογικό, καθώς χορηγήθηκε από αναισθησιολόγο, δηλαδή εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, εντός της ΜΕΘ του νοσοκομείου. «Συνεπώς γνώριζε τη σαφή δοσολογία, αλλά και το γεγονός ότι δεν χορηγείται ποτέ μόνη της, αλλά με άλλα αναισθητικά φάρμακα που έχουν οι αναισθησιολόγοι» συμπλήρωσε.

«Έπρεπε να γίνει μια ιατρική πράξη και η χορήγηση κεταμίνης ήταν ενδεδειγμένη» πρόσθεσε η κυρία Σπανουδάκη, εξηγώντας ότι η δόση που χορηγήθηκε ήταν αρκετά μικρή, ενώ και ο χρόνος ημίσειας ζωής του φαρμάκου είναι συγκεκριμένος, κάτι που δείχνει ότι όσα βρέθηκαν στις εξετάσεις του παιδιού μετά θάνατον δεν μπορεί να προέρχεται από εκεί.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να έχει επηρεάσει, να σχετίζεται εκείνη η δόση που χορηγήθηκε τον Απρίλιο με τον θάνατο του παιδιού τον Ιανουάριου του 2022» εξήγησε η Ελπίδα Σπανουδάκη, επαναλαμβάνοντας ότι τα φάρμακα στα νοσοκομεία -και ειδικότερα τα αναισθητικά- ελέγχονται μετά από κάθε χρήση από το προσωπικό.

Παράλληλα, η ιατροδικαστής αναφέρθηκε και στον έλεγχο που μπορεί να γίνει αν ληφθούν τρίχες από την Τζωρτζίνα, τονίζοντας ότι αν υπάρξει τρίχα μήκους 12 εκατ. μπορούν να δουν οι ειδικοί τοξικολόγοι αν υπήρχε χορήγηση κεταμίνης τον τελευταίο χρόνο. «Θα πάει πολύ πίσω στο χρόνο, οπότε οποιαδήποτε ποσότητα κεταμίνης θα φανεί» πρόσθεσε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ