Πατούλης στον RealFm 97,8: Να συνταγογραφούνται τα μοριακά τεστ

Για τη συνταγογράφηση των μοριακών τεστ αλλά και για την τιμή τους μίλησε ο Γιώργος Πατούλης.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, είπε στον RealFm 97,8 και την εκπομπή των Μάνου Νιφλή και Άκη Παυλόπουλου ότι «το μοριακό τεστ είναι μια κλινοεργαστηριακή εξέταση η οποία μπορεί να δείξει αν κάποιος νοσεί στο 100% από κορονοϊό ή όχι και από ποια μορφή, ποια μετάλλαξη. Θεωρώ ότι η κλινοεργαστηριακή εξέταση θα έπρεπε ουσιαστικά να εκτελείται με συνταγογράφηση του θεράποντος γιατρού όπως γίνεται με τις άλλες κλινοεργαστηριακές εξετάσεις, να υπάρχει η πλήρης συμμετοχή από τον ασφαλιστικό φορέα και βέβαια αυτός ο καθορισμός της τιμής του κάθε μοριακού τεστ να είναι τέτοιου ύψους που να επιβεβαιώνει ότι στην Ελλάδα το PCR είναι από τα πιο φθηνά στην Ευρώπη βλέποντας τον μέσο όρο που είναι απλό και εύκολο να το δει κάποιος».

Ο Γιώργος Πατούλης πρόσθεσε ότι «εάν αυτό συνέβαινε, αφενός θα είχαμε μια καλύτερη αντιμετώπιση προληπτική απέναντι στα κρούσματα. Όταν κανείς επενδύει στην πρόληψη τότε κερδίζει από τη θεραπεία και από τη νοσοκομειακή περίθαλψη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αφενός θα πρέπει να διασφαλίσουμε ένα φθηνό PCR στην αγορά αλλά από την άλλη δεν πτωχεύει ένα κράτος όταν επενδύει στην υγεία των πολιτών και όταν μπορείς να δώσεις με τρόπο επιστημονικό το πότε θα πρέπει να κάνει κάποιος το PCR. Άρα η συνταγογράφηση και η πρόληψη θα δώσει ποσά από την ίδια την θεραπεία».

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών τόνισε ακόμη: «Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι ακόμη και σε αυτό το επίπεδο του COVID, εάν βάζαμε ανάχωμα την πρωτοβάθμια περίθαλψη δεν θα γινόταν αυτός ο συνωστισμός στα νοσοκομεία. Ας το κάνουν επιτέλους κάποια στιγμή μέσα από μια διαδικασία στρατηγικής. Γιατί άλλο πράγμα είναι νοσηλεύομαι και παρακολουθούμαι σε κατ’ οίκον διαδικασία και άλλο δεν με προσέχει κανείς στην Πρωτοβάθμια και τελικά καταλήγω σε ένα νοσοκομείο και μάλιστα σε μια στιγμή που είναι και απρόβλεπτη η εξέλιξη της ασθένειάς μου. Πρέπει να επενδύσουμε στην πρόληψη και την Πρωτοβάθμια περίθαλψη».

Σχετικά με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος για τις τιμές του PCR, εξήγησε ότι «επειδή κατά καιρούς ακούστηκαν και δημοσιοποιήθηκαν κάποιες απόψεις ότι οι Ιατρικοί Σύλλογοι και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών… εξανάγκασαν την τιμή του PCR, θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να διαφυλάξουμε και το κύρος του φορέα μας αλλά και την προσπάθεια των γιατρών μας και να πούμε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δεν νομοθετεί και δεν καθορίζει τις τιμές».

Ακούστε το ηχητικό

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.