Πάσχα 2022: Οδηγίες για το πασχαλινό τραπέζι από τον ΕΟΔΥ

Οδηγίες για ασφαλή κατανάλωση τροφίμων το Πάσχα δίνει ο ΕΟΔΥ  στους  πολίτες.

Αναλυτικά:

  • Τα αυγά δεν πρέπει να παραμένουν σε θερμοκρασία δωματίου περισσότερο από 2 ώρες.  Οι πολίτες θα πρέπει να διατηρήσουν τα αυγά που έχουν βράσει επαρκώς (σφιχτά) στο ψυγείο μέχρι να σερβιριστούν.
  •  Οι πολίτες  θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα αυγά (χειροποίητη μαγιονέζα) καθώς επίσης την κατανάλωση ωμής ζύμης που περιέχει αλεύρι ή αυγά.
  • Αν επιθυμούν  να καταναλώσουν οι πολίτες  τα αυγά που έβαψαν /διακόσμησαν, θα πρέπει να βεβαιωθούν  ότι έχουν  χρησιμοποιήσει βαφή κατάλληλη για τρόφιμα.
  •  Θα πρέπει οι πολίτες να διατηρήσουν τα αυγά στη συσκευασία τους στο ψυγείο (όχι στην πόρτα του ψυγείου). Τα βαμμένα αυγά θα πρέπει να διατηρούνται, επίσης, στο ψυγείο.
  •  Οι πολίτες θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι απέψυχαν  το κρέας ακολουθώντας τα σωστά βήματα: η απόψυξη στη συντήρηση του ψυγείου μπορεί να διαρκέσει περίπου 24 ώρες, όταν πρόκειται για ένα μικρό κομμάτι. Ποσότητα κρέατος περίπου 4,5 κιλών χρειάζεται αρκετές μέρες ώστε να αποψυχθεί πλήρως.
  • Οι πολίτες θα πρέπει να αποψύξουν το αιγοπρόβειο κρέας τοποθετώντας το στη συντήρηση του ψυγείου, στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε κρύο νερό και όχι σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν αποψυχθεί, μπορεί να συντηρηθεί στο ψυγείο 3 έως 5 ημέρες – όταν είναι μπριζόλες, παϊδάκια- και 1 έως 2 ημέρες όταν είναι κιμάς. Όταν αποψυχθεί στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε κρύο νερό, θα πρέπει να μαγειρευτεί αμέσως.
  •  Οι πολίτες θα πρέπει να διατηρήσουν το ωμό κρέας στο ψυγείο, χωριστά από άλλα ωμά (φρούτα ή λαχανικά) ή μαγειρεμένα τρόφιμα, ώστε να αποφευχθεί η επιμόλυνσή τους.
  •  Οι πολίτες θα πρέπει να διατηρήσουν το αιγοπρόβειο κρέας στο ψυγείο σε θερμοκρασία 4°C.
  •  Θα πρέπει οι πολίτες να τοποθετήσουν το μαριναρισμένο κρέας στο ψυγείο μέχρι να το μαγειρέψουν.  θα πρέπει να απορρίψουν κάθε ποσότητα μαρινάδας που δε χρησιμοποίησαν  στο μαγείρεμα.
  •  Οι πολίτες θα πρέπει να ψήσουν το κρέας σε θερμοκρασία τουλάχιστον 160°C. Το κρέας είναι έτοιμο για κατανάλωση όταν η εσωτερική του θερμοκρασία φτάσει τους 63°C και να το αφήσουν να «ξεκουραστεί» σε αυτή τη θερμοκρασία για 3 λεπτά. Αν δεν υπάρχει θερμόμετρο, μαγειρεύουμε επαρκώς το κρέας, ώστε ο ζωμός του να είναι διαυγής.
  • Το μαγειρεμένο αιγοπρόβειο κρέας μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο έως 3- 4 ημέρες.
  • Αν επιθυμούν οι πολίτες θα πρέπει να να καταναλώσουν  αιγοπρόβειο κρέας σε πακέτο (take away ή delivery) και να βεβαιωθούν  ότι είναι ζεστό κατά την παραλαβή.  θα πρέπει  να καταναλώσουντο μαγειρεμένο κρέας εντός 2 ωρών ( ή 1 ώρας αν η θερμοκρασία είναι 32°C). Αν δεν πρόκειται να καταναλωθεί αμέσως, τοποθετήστε το στο ψυγείο σε θερμοκρασία ≤4°C, σε καλυμμένα δοχεία και καταναλώστε το εντός 3-4 ημερών, κρύο ή αφού προηγουμένως το  έχουν ζεστάνει  στους 74°C.

Ο ΕΟΔΥ υπενθυμίζει ότι οι πολίτες  θα πρέπει να πλένουν τα χέρια  τους με σαπούνι και νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το χειρισμό των τροφίμων.

Επίσης οι πολίτες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν ξεχωριστές επιφάνειες εργασίες και εργαλεία (μαχαίρια) για ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα. Και μετά να  ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία για τα κρέατα και τα υπόλοιπα τρόφιμα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ