Παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τους θανάτους σε γηροκομείο στα Χανιά

Tης Άννας Κανδύλη

Την παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα προκάλεσε η υπόθεση που είδε το φως της δημοσιότητας με τους θανάτους 68 ηλικιωμένων σε οίκο ευγηρίας στα Χανιά. Ο κ. Πλιώτας διαβίβασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης Γεώργιο Σαμπαντσή σχετικά δημοσιεύματα για το γηροκομείο ζητώντας να προχωρήσει στην κατά την κρίση του νόμιμες ενέργειες, λόγω της σοβαρότητας των όσων αναφέρονται σε αυτά.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζητά επίσης από τον κ. Σαμπαντσή να εποπτεύσει ο ίδιος της ανακριτικής έρευνας, όπως προβλέπει το άρθρο 32 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Κ.Π.Δ.). Σύμφωνα με το επίμαχο άρθρο του Κ.Π.Δ. η εποπτεία του ανακριτικού έργου ανήκει στον εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος έχει επιπλέον το δικαίωμα να ενεργεί, προσωπικά ή με κάποιον από τους αντεισαγγελείς που υπάγονται σε αυτόν, προκαταρκτική εξέταση για κάθε έγκλημα που γίνεται στην περιφέρειά του, εφόσον δεν έχει διαταχθεί προηγουμένως προκαταρκτική εξέταση από τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών.

Το χρονικό του θρίλερ

Η υπόθεση εξελίσσεται σε θρίλερ έπειτα από την καταγγελία για τις συνθήκες θανάτου μίας ηλικιωμένης στο εν λόγω ίδρυμα, ενώ η έρευνα έχει επεκταθεί σε ολόκληρη την Κρήτη και στα ληξιαρχεία άλλων νομών σχετικά και με άλλες περιπτώσεις θανάτων ηλικιωμένων που είχαν φιλοξενηθεί στη συγκεκριμένη δομή.

Με παρέμβαση της εισαγγελίας, η Ασφάλεια Χανίων ξεκίνησε έρευνα για τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων, έως και κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ την Πέμπτη οι Αρχές προχώρησαν στην εκταφή της άτυχης ηλικιωμένης, σε χωριό της Κισσάμου. Η γυναίκα απεβίωσε πριν από 11 μήνες. Η εκταφή της έγινε παρουσία αστυνομικών της Ασφάλειας και τεσσάρων ιατροδικαστών, αλλά και πραγματογνωμόνων από την οικογένεια και την δομή, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο θάνατός της, προήλθε πράγματι από τα αίτια που αναφέρονται στην αντίστοιχη ληξιαρχική πράξη θανάτου. Οι πρώτες πληροφορίες, που επικαλείται το cretalive.gr, αναφέρουν πως δεν βρέθηκαν κατάγματα στα οστά της γερόντισσας, η οποία απεβίωσε πριν από 11 μήνες.

Η υπόθεση όμως φαίνεται να “ανοίγει” κι άλλο, όπως αναφέρει το Parakritika.gr, που μεταδίδει επίσης ότι ζητήθηκε να φυλάσσεται όλη τη νύχτα το νεκροταφείο από άνδρες του Α.Τ. Κισσάμου. Το Ληξιαρχείο Χανίων παρέδωσε στοιχεία για 24 περιπτώσεις θανάτων ηλικιωμένων, ωστόσο, πλέον οι υποθέσεις αυτές, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, έχουν φτάσει τις 68 σύμφωνα με νέα στοιχεία που έχουν προκύψει από την έρευνα που διεξάγει η Ασφάλεια, η οποία είχε ζητήσει να παραδοθούν ληξιαρχικές πράξεις θανάτου, καθώς και ιατρικές γνωματεύσεις. Πληροφορίες του zarpanews.gr αναφέρουν ότι σχεδόν όλες οι ληξιαρχικές πράξεις καταγράφουν ως αιτία θανάτου καρδιακή ανακοπή, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Σε έγγραφο της 23ης Μαρτίου, που παρουσιάζει το Parakritika.gr, η Ασφάλεια Χανίων ζητεί από τα ληξιαρχεία όλη της Κρήτης να αποστείλουν τις δηλωθείσες ληξιαρχικές πράξεις θανάτου ηλικιωμένων ατόμων, στις οποίες αναφέρεται ως στοιχεία θανάτου και συγκεκριμένα ως τόπος-μέρος η συγκεκριμένη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, το διάστημα από 1-1-2020 έως σήμερα. Παράλληλα ζητούνται τα ιατρικά πιστοποιητικά θανάτου των νεκρών.

Πληροφορίες της ΕΡΤ ανέφεραν ότι για τον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας είχε γίνει καταγγελία στον εισαγγελέα πριν από 10 περίπου χρόνια, ωστόσο η υπόθεση είχε μπει τότε στο αρχείο.

Πάνω από 10 καταγγελίες το τελευταίο διάστημα – Τι αναφέρουν αστυνομικές πηγές

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ΑΝΤ1, όπως προκύπτει από την έρευνα, στο ίδιο ίδρυμα έχουν καταγραφεί πάνω από 60 θάνατοι φιλοξενουμένων ηλικιωμένων την τελευταία 3ετία, και η υπόθεση ερευνάται με μεγάλη προσοχή από τις αστυνομικές Αρχές. Μόνο το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει περισσότερες από 10 καταγγελίες από συγγενείς θανόντων, που κάνουν λόγο για άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων όπου φιλοξενούνται στο εν λόγω ίδρυμα. Η εισαγγελία διέταξε τους αστυνομικούς να ξεκινήσουν μία έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι θάνατοι αυτοί οφείλονται σε φυσικά αίτια ή στην εγκατάλειψη των ηλικιωμένων, όπως υποστηρίζουν οι συγγενείς τους.

Τα στελέχη της Ασφάλειας, έκαναν έφοδο στο ίδρυμα πριν από λίγες εβδομάδες και δεν διαπίστωσαν κάτι, γιατί σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, δικαστικός λειτουργός ο οποίος είχε λάβει την πρώτη καταγγελία, προγενέστερα είχε καλέσει υπευθύνους του ιδιωτικού ιδρύματος να καταθέσουν. Όπως εκτιμούν οι αστυνομικοί, είναι πολύ πιθανόν να φοβήθηκαν κι έτσι να βελτίωσαν τις συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων.

Σε ό,τι αφορά στην εκταφή της γυναίκας, που έγινε το πρωί, όπως μεταδόθηκε, στόχος είναι να γίνει ενδελεχής ιατροδικαστική εξέταση, τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις ώστε να αποσαφηνιστεί η αιτία του θανάτου της. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως δεν υπάρχει στο πρόγραμμα άλλη εκταφή, καθώς είναι πολύ δύσκολο να εξακριβωθεί, εάν ο θάνατος των ανθρώπων αυτών προήλθε από φυσικά αίτια ή την εγκατάλειψη.

Δείτε το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1:

Τι απαντά ο δικηγόρος του γηροκομείου

Τη δική του απάντηση στις καταγγελίες γύρω από τις συνθήκες διαβίωσης στον ιδιωτικό οίκο ευγηρίας, δίνει με γραπτή ανακοίνωσή του ο πληρεξούσιος δικηγόρος Γιάννης Σφακιωτάκης. Στην ανακοίνωση ο κ. Σφακιωτάκης επισημαίνει ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει θέμα εύρυθμης λειτουργίας στη συγκεκριμένη δομή, αφού δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη ούτε έχει εκδοθεί επίσημο δελτίο από την ΕΛΑΣ. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι κατά τη χθεσινή διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής στη σορό ηλικιωμένης γερόντισσας από την Κίσσαμο που διέμενε στη συγκεκριμένη δομή, δεν εντοπίστηκαν ευρήματα κακοποίησης. Σύμφωνα με τον κ. Σφακιωτάκη «Το Γηροκομείο λειτουργεί νόμιμα από του έτους 2009 και τακτικότατα, όπως επιβάλλεται, υποβάλλεται στον έλεγχο του κράτους (Υγειονομικό, κλπ). Οι ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στα Τσικαλαριά Χανίων αποτελούν κόσμημα για τον τόπο. Στην επιχείρηση αυτή χορηγήθηκε αρχικά άδεια για 16 κρεβάτια και σήμερα ισχύει άδεια του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων για 47 κρεβάτια. Απασχολούνται επί 24ωρου βάσεως περίπου 20 νοσηλευτές, δύο γιατροί, και οι δύο συνιδιοκτήτριες. Κανένα κρούσμα κοροναιού, (ιδ αντίστοιχα στην Αθήνα κλπ), καμία παράβαση της νομοθεσίας.Η κοινή γνώμη με κατάπληξη άκουγε χθες για έρευνα ύπαρξης εγκληματικής οργάνωσης και έρευνα διάπραξης εγκληματικών παραβάσεων του μισού Ποινικού Κώδικα, δίχως να γίνεται επίκληση καμιάς απολύτως απόδειξης. Με διάτρητες, απαράδεκτες και φωτογραφικές αναρτήσεις παντού διασύρθηκε βάρβαρα η επιχείρηση με τη θεαματική ανάπτυξη της προσπάθειας δύο γυναικών του τόπου».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ