Παρασκευής στον Realfm 97,8 για τη χρήση μάσκας: Δεν αποτελεί το απόλυτο μέτρο αλλά μπορεί να μας προστατεύσει σημαντικά

Ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας -Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή των Νίκου Μπογιόπουλου και Μανώλη Κοττάκη, αναφερόμενος στο θέμα της μάσκας και στους “αρνητές” χρήσης της, σημείωσε: “Κατ’ αρχήν είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο αυτή η αντίρρηση του ότι υπάρχει κορονοϊός και κατά πόσο αυτός είναι σοβαρός και κατά πόσο προκαλεί τον θάνατο. Κατά πόσο προστατεύει η χρήση μάσκας επίσης προς αυτήν την κατεύθυνση υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα στο ότι η μάσκα μπορεί να μας προστατεύσει σημαντικά, δεν αποτελεί το απόλυτο μέτρο αλλά περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης σ’ αυτούς που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ μας και γι’ αυτό συστήνεται ειδικά όταν δεν μπορεί να τηρηθεί το μέτρο της φυσικής απόστασης. Στα σχολεία όχι μόνο στη χώρα μας και γενικότερα, αλλά και από την εμπειρία των Ασιατών, που είχαν προηγούμενη επιδημία από έναν παρόμοιο κορονοϊό τους έχει γίνει συνήθεια και αποτελεί μέτρο το οποίο προφυλάσσει γενικά από ιούς του αναπνευστικού. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι ότι θα περιοριστεί και η διασπορά της γρίπης”.

Σχετικά με τη χρήση μάσκας από τα παιδιά στα νηπιαγωγεία υπογράμμισε: “Μοιραζόμαστε όλοι τους ίδιους προβληματισμούς και τα ίδια ερωτήματα. Αναφορικά με τα μικρά παιδιά αυτό το οποίο έχει προταθεί και τελικά θα γίνει είναι να υπάρξει ένα μεγάλο διάστημα όπου τα παιδιά θα εξοικειωθούν, θα μάθουν και θα υπάρχουν και διαλείμματα χρήσης της μάσκας. Το ζητούμενο είναι όχι να επιβληθεί αλλά μέσα από μία αρμονική εκπαιδευτική διαδικασία το παιδί να εξοικειωθεί σε ένα περιβάλλον που είναι φιλικό για τη χρήση της μάσκας και θα καταλάβει πόσο κάνει σωστή χρήση αλλά και ποια είναι η σημασία του. Από την εμπειρία μας στην Ελλάδα, από την προηγούμενη περίοδο που άνοιξαν τα σχολεία, τα μικρά παιδιά, του δημοτικού, ήταν περισσότερο πεπεισμένα και μπορούσαν να τηρούν τα μέτρα ενδεχομένως καλύτερα και από τα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου. Είναι ένα στοίχημα αλλά θα υπάρξει μεγάλη περίοδος εκμάθησης και προσαρμογής στα νέα δεδομένα”.Παράλληλα απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχει κορονοϊός ξεκαθάρισε: “Αυτό είναι κάτι που δεν χωρά αμφισβήτηση”.

Ακούστε τι είπε ο κ. Παρασκευής στον Realfm 97.8

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ