Παραλλαγή Όμικρον: Όλα όσα γνωρίζουμε για τον “ασθενή μηδέν” στα Χανιά

Γεγονός αποτελεί και στη χώρα μας η εμφάνιση του πρώτου κρούσματος της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, που έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό.

Ο “ασθενής μηδέν” είναι ένας Έλληνας επιχειρηματίας, μόνιμος κάτοικος Γιοχάνεσμπουργκ, ο οποίος αφίχθη στη χώρα μας και συγκεκριμένα στα Χανιά, στις 26 Νοεμβρίου, προκειμένου να περάσει τις ημέρες των γιορτών. Πληροφορίες του enikos.gr αναφέρουν πως ο Έλληνας πολίτης κατάγεται από το Κολυμπάρι.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ Ηρακλείου, ο άνδρας ήταν εμβολιασμένος και είχε πραγματοποιήσει τα απαιτούμενα τεστ πριν το ταξίδι του. Όπως διευκρίνισε σήμερα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θ. Ζαούτης, κατά την άφιξή του στη χώρα μας, υπεβλήθη σε rapid test στο αεροδρόμιο, το οποίο ήταν αρνητικό. Την επόμενη ημέρα είχε ήπια συμπτώματα.

Ο άνδρας, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την άφιξή του έκανε καθημερινά rapid test και όταν βγήκε το πρώτο θετικό τεστ, υπεβλήθη και σε μοριακό έλεγχο σε ιδιωτικό κέντρο στα Χανιά, που επιβεβαίωσε ότι νοσούσε με κορονοϊό. Τότε, ειδοποιήθηκε το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Δείγμα εστάλη για περαιτέρω ειδικό μοριακό έλεγχο, ο οποίος σήμερα τα ξημερώματα επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για την παραλλαγή Όμικρον.

Τόσο ο ασθενής, όσο και το στενό του περιβάλλον, έχουν τεθεί σε καραντίνα στα σπίτια τους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εμφανίζει ήπια συμπτώματα και η κλινική του κατάσταση είναι καλή. Από τους πρώτους δειγματοληπτικούς ελέγχους στο περιβάλλον του, δεν έχουν προκύψει ύποπτα κρούσματα για την παραλλαγή Όμικρον.

Δείτε τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας και του προέδρου του ΕΟΔΥ

Προβλημάτισε από την αρχή το ιστορικό ταξιδιού του – Τι αναφέρει η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης

Καθησυχαστική εμφανίστηκε σε δηλώσεις της στα τοπικά ΜΜΕ, η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Λένα Μπορμπουρδάκη. Όπως ανέφερε, ο Έλληνας πολίτης που ταυτοποιήθηκε ως το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας, είχε ένα ιστορικό ταξιδιού, το οποίο προβλημάτισε από την πρώτη στιγμή, καθώς αφίχθη στη χώρα μας από την Νότια Αφρική.

“Όταν ήρθε στην Κρήτη, αμέσως ενεργοποιήθηκε ο υγειονομικός μηχανισμός σε συνεργασία και με τον πρόεδρο του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς”, τόνισε η κ. Μπορμπουρδάκη και κάλεσε τους Κρητικούς να μην ανησυχούν, καθώς ακολουθούνται όλα τα προβλεπόμενα από τα υγειονομικά πρωτόκολλα. “Κάναμε την ινχνηλάτηση και την διαχείριση της ταυτοποίησης σε πολύ λίγο χρόνο, σε δύο 24ωρα για να μπορέσει να γίνει η ταυτοποίηση της μετάλλαξης, δεν χάθηκε καθόλου πολύτιμος χρόνος, δεν χάθηκε ούτε ένα λεπτό”, πρόσθεσε η ίδια.

Εξήγησε ότι ο ασθενής παρουσιάζει καλή κλινική κατάσταση και παραμένει στο σπίτι του, ακολουθώντας τις οδηγίες των γιατρών. Παράλληλα ενημερώθηκαν και οι στενές επαφές του πολίτη και όλοι, τόσο εκείνος όσο και η οικογένειά του είναι απολύτως συνεργάσιμοι, σημείωσε.

Η ίδια απηύθυνε έκκληση σε όλους να ακολουθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα και να συνεχίσουν να εμβολιάζονται.

Δείτε τι δήλωσε η κα Μπορμπουδάκη:

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, cretalive.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ