Παπαευαγγέλου: Ύφεση 5% στο επιδημιολογικό φορτίο – Πού παραμένει υψηλός ο δείκτης θετικότητας

Την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας σε σχέση με την πανδημία, περιέγραψε η Βάνα Παπαευαγγέλου, στην ενημέρωση της Παρασκευής, σημειώνοντας ότι το επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζει πτωτική πορεία και ύφεση που υπολογίζεται στο 5% την τελευταία εβδομάδα. Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, τόνισε ωστόσο ότι από το Πάσχα και μετά, ο ρυθμός μείωσης των νέων κρουσμάτων φαίνεται να ανακόπτεται, ενώ από τα μέσα Απριλίου και για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες ήταν πιο έντονη. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στην Αττική όπου η επιδημιολογική εικόνα παρουσιάζει σταθεροποίηση σε αρκετά υψηλό επίπεδο, τόνισε. Στο λεκανοπέδιο υπάρχουν 9.500 ενεργά κρούσματα ενώ στη Θεσσαλονίκη πάνω από 2.000. Με βάση τα ενεργά κρούσματα, υψηλό επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζουν η Αιτωλοακαρνανία, η Λάρισα, η Αχαΐα και η Μαγνησία, είπε η κ. Παπαευαγγέλου και έκανε λόγο για σημαντική διασπορά του ιού στην κοινότητα, που δεν έχει μειωθεί στα επιθυμητά επίπεδα.

Μειώνονται τα κρούσματα αλλά όχι στον ρυθμό που θα θέλαμε

Στο σημείο αυτό, τόνισε ότι έχει μειωθεί ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων στα 39 έτη, ενώ υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 10-16 Μαίου το 31% των νέων κρουσμάτων, δηλαδή 1 στα 3 νέα κρούσματα, αφορά σε νέους ηλικίας 20-40 ετών. “Είναι εμφανές ότι η αυξημένη κινητικότητα το Πάσχα σε συνδυασμό με την επανέναρξη πολλών απαραίτητων δραστηριοτήτων, έχει σαν αποτέλεσμα τη μη μείωση των νέων κρουσμάτων με τον ρυθμό που θα θέλαμε”, είπε.

Σημαντική η συμβολή των self test

Στο σημείο αυτό, αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή των self test, γνωστοποιώντας ότι από τις 8 Απριλίου μέχρι σήμερα έχουν διαγνωστεί 19.000 άτομα, που δεν γνώριζαν ότι έχουν μολυνθεί. Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ βοηθούν στη μείωση της διασποράς μέσα στα σπίτια και τους εργασιακούς χώρους, επισήμανε. “Μόλις 0,2% βγαίνουν θετικά που στην πλειοψηφία τους επιβεβαιώνονται και στη συνέχεια με επανεξέταση σε δομές υγείας”, είπε.

Πού είναι υψηλή η θετικότητα

Σχετικά με τον δείκτη θετικότητας, τόνισε ότι παραμένει σταθερά χαμηλός, κάτω από 4% επί συνόλου 50.000 τεστ που γίνονται καθημερινά σε μονάδες υγείας, ενώ η θετικότητα στους δειγματοληπτικούς ελέγχους μέσω rapid test που διενεργούν οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ εκτιμάται στο 1,6%.

“Εντυπωσιάζουν τα αποτελέσματα σε κάποιες περιοχές, τόσο στην Αττική όσο και σε άλλες, ενδεικτικά στην Πτολεμαϊδα, την Ξάνθη, την Κόρινθο όπου η θετικότητα είναι σημαντικά υψηλότερη από το μέσο όρο της επικράτειας και καμιά φορά ξεπερνά το 3 και το 7%”, σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου για να συμπληρώσει ότι υπάρχουν αρκετές περιοχές με μικροεξάρσεις. “Επισημαίνεται ότι σε όλες αυτές τις περιοχές οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς είναι εξαιρετικά δυσάρεστο τώρα που έχουμε πάρει μία ανάσα, να δούμε εκ νέου να επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα σε περιοχές που εμφανίζουν σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου”, είπε σε αυτό το σημείο.

Με αφορμή, επίσης, το άνοιγμα του τουρισμού ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία τα εισαγόμενα κρούσματα παραμένουν σταθερά χαμηλά, στο 0,31% του συνόλου των κρουσμάτων.

Σημαντική αποσυμπίεση στο ΕΣΥ – Τα στοιχεία για Αττική και Θεσσαλονίκη

Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, έκανε λόγο για σημαντική αποσυμπίεση του ΕΣΥ και για μείωση των νέων εισαγωγών, που όμως δεν γίνεται με τον ρυθμό που θα θέλαμε. Χθες ανακοινώθηκαν λιγότερες από 300 εισαγωγές στην επικράτεια και 3.500 ασθενείς νοσηλεύονται λόγω κορονοϊού, είπε. Σημαντική μείωση των νοσηλειών παρατηρείται στην Αττική (20%), στη Θεσσαλονίκη (35%), ενώ αντίθετα λόγω του αυξημένου φορτίου στη Δυτική Ελλάδα αυξάνει ο αριθμός των νέων εισαγωγών τόσο στην Πάτρα όσο και στα Ιωάννινα.

Απέδωσε την μη μείωση των νοσηλειών στα επιθυμητά επίπεδα, στο γεγονός ότι μολύνονται οι άνω των 65 ετών και απηύθυνε έκκληση στους ενήλικες άνω των 50 ετών να ξεπεράσουν τους φόβους και τις αμφιβολίες τους και να εμβολιαστούν, έστω και τώρα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μαθηματικών μοντέλων, την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει περαιτέρω μείωση στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών και των νεκρών. Τέλος, απηύθυνε κάλεσμα στους νέους, “που αποτελούν σήμερα τους οδηγούς της πανδημίας” να κάνουν ακόμη λίγη υπομονή “για εμάς τους μεγαλύτερους” και να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας. “Άλλο η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και άλλο η χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας”, τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ