Παπαευαγγέλου: Υπήρχε ενδοοικογενειακή μετάδοση από τα παιδιά τον Δεκέμβριο όταν τα σχολεία ήταν κλειστά

Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, υπογράμμισε η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας: “Να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα προστασίας και αποφεύγοντας τον συγχρωτισμό. Στο χέρι μας είναι να τα καταφέρουμε, η συμπεριφορά όλων μας θα καθορίσει την τύχη μας. Τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου θα ανοίξουν τα νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά μετά την εισήγησή μας. Είναι σταθερή η θέση μας. Η εκπαίδευση αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα. Τα σχολεία είναι τα τελευταία που θα πρέπει να κλείνουν και τα πρώτα που θα επανέρχονται σε λειτουργία με τη βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων. Αν και η τηλεκπαίδευση λειτουργεί καλά σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εκπαίδευση με τη φυσική παρουσία. Τα σχολεία έπρεπε να ανοίξουν πρωτίστως για αναπτυξιακούς και δευτερευόντως για μαθησιακούς λόγους” είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

“Οι δημιουργικές σχέσεις με τους συμμαθητές και τους δασκάλους, η συμμετοχή στο παιχνίδι έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών μας. Όλοι μας ακούμε παραδείγματα από το περιβάλλον μας, βλέπουμε τη σημαντική επιβάρυνση που παρουσιάζουν πολλά μικρά παιδιά από τη μακροχρόνια παραμονή στο σπίτι και μακριά από το φυσικό τους περιβάλλον, δηλαδή το σχολείο τους. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι ευρωπαϊκές χώρες κατάφεραν να διατηρήσουν σε λειτουργία τη διά ζώσης εκπαίδευση κα’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών. Αν και δικαίως συνεχώς αναφερόμαστε στους κεντρικούς ήρωες της πανδημίας, που δεν είναι άλλοι από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της πρώτης γραμμής, διακριτικοί και όχι λιγότερο σημαντικοί ήρως είναι και οι εκπαιδευτικοί μας, που κλήθηκαν να πετύχουν μια προσομοίωση σαν το μάθημα να γίνεται στην τάξη. Να χρησιμοποιούν κάθε μέρα την ευρηματικότητά τους, τη φαντασία τους ώστε να κρατήσουν ζωηρό το ενδιαφέρον των μικρών μαθητών” Και επεσήμανε:

“Εξακολουθούμε σθεναρά να υποστηρίζουμε ότι δεν παρατηρείται μετάδοση μέσα στα σχολεία της Α΄Βάθμιας εκπαίδευσης. Δεδομένα από την ιχνηλάτηση που διενεργεί η Πολιτική Προστασία έδειξαν ότι ακόμη και όταν τα σχολεία ήταν κλειστά κατά τον μήνα Δεκέμβριο υπήρχε ενδοοικογενειακή μετάδοση από τα παιδιά, η οποία ήταν υψηλότερη από αυτή που είχε παρατηρηθεί όταν τα σχολεία ήταν ανοιχτά, επιβεβαιώνοντας ότι το ασφαλέστερο μέρος για τα μικρά παιδιά είναι το σχολικό περιβάλλον εκεί που τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας. Είδαμε πόσο καλά εφάρμοσαν τα παιδιά την καθολική χρήση της μάσκας τους προηγούμενους μήνες” είπε η κυρία Παπαευαγγέλου και σημείωσε ότι “στη συνεδρίαση της Επιτροπής συζητήθηκε αν θα πρέπει να ξεκινήσει η λειτουργία των δημοτικών και σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Σε κάποιες από αυτές τις περιοχές η αύξηση οφείλεται σε σειρά κρουσμάτων έπειτα από κοινωνική εκδήλωση και σε άλλες αφορά μικρές κοινότητες με πολύ μικρό αριθμό μαθητών. Η επιτροπή μας εισηγήθηκε να λειτουργήσει κανονικά η Α’Βάθμια εκπαίδευση οριζόντια σε όλη τη χώρα και στις κόκκινες περιοχές όπου εφαρμόζεται αυστηρή καραντίνα” είπε και τόνισε ότι προβλέπεται η σταδιακή προσέλευση και αποχώρηση μαθητών- εκπαιδευτικών, η λειτουργία των σχολείων σε μικρές ομάδες παιδιών, το τακτικό πλύσιμο χεριών και ο αερισμός αιθουσών, αλλά και την αποχή από το σχολείο μαθητών και εκπαιδευτικών που παρουσιάζουν συμπτώματα της λοίμωξης. “Στόχος είναι να ανοίξει και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση εφόσον δεν έχουμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες”, υπογράμμισε η κυρία Παπαευαγγέλου και ξεκαθάρισε ότι τη δεομένη στιγμή δεν εισηγήθηκαν την έναρξη διά ζώσης εκπαίδευσης στη Β’θμια και Γ’βάθμια εκπαίδευση επειδή ανησυχούμε για τις όποιες επιπτώσεις θα έχει η υπερμετάδοση στη διάρκεια των γιορτών” είπε η καθηγήτρια και τόνισε ακόμη ότι “είμαστε στην καρδιά του χειμώνα. Γνωρίζουμε πόσο δύσκολη είναι η αντιμετώπιση μιας πανδημίας που οφείλεται σε μια λοίμωξη που μεταδίδεται αερογενώς στη διάρκεια του χειμώνα που είιμαστε συνεχώς σε κλειστούς χώρους”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ