Παπαευαγγέλου: Βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων, αλλά η διασπορά είναι μεγάλη – Τι είπε για Πάσχα και εκκλησίες

Αφού αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα σήμερα, η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, επεσήμανε ότι ο μέσος κυλιόμενος των νέων κρουσμάτων των εφτά ημερών μειώθηκε στα 2.640 κρούσματα την ημέρα, ενώ επικαλούμενη τα δεδομένα του ΕΟΔΥ υπογράμμισε ότι ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 4,2. Επεσήμανε ότι η χώρα άλλαξε χρώμα στον Ευρωπαϊκό χάρτη σύμφωνα με την έκθεση του ECDC. Τόνισε ακόμη ότι τα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν και διαμορφώνονται στα 25.000.

Όπως τόνισε, ωστόσο, “η όποια βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων δεν πρέπει να δώσει μήνυμα ότι τελειώσαμε. Σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη που διαμορφώνουν με βάση τα επικαιροποιημένα δεδομένα του ΕΟΔΥ και της ΓΓΠΠ οι επιδημιολόγοι της ομάδας μας η μισή Ελλάδα είναι ακόμη στο βαθύ κόκκινο. Σε πολλές περιοχές της χώρας ο μέσος εβδομαδιαίος όρος των νέων κρουσμάτων ξεπερνά τα 30 νέα κρούσματα ανά100.000 πληθυσμού τη μέρα”.

Και υπογράμμισε: “Το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι επιβαρυμμένο στην Αττική, κυρίως στη Δυτική Αττική, τον κεντρικό και δυτικό τομέα Αθηνών και στον Πειραιά, και στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία”.

Σημείωσε ότι παρουσιάζεται μια μικρή μείωση στον αριθμό νοσηλευομένων στην επικράτεια αλλά και στον αριθμό των νέων εισαγωγών. Τόνισε ακόμη ότι υπάρχει και μια μικρή σταθεροποίηση στις ΜΕΘ με τον αριθμό των ασθενών που αποσωληνώνονται να είναι μεγαλύτερος από αυτόν που χρειάζονται διασωλήνωση.

Σημείωσε ότι σήμερα η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ με ασθενείς covid παραμένει υψηλή, στην επικράτεια είναι 87%, στην Αττική στο 89% και στη Θεσσαλονίκη στο 95%.

“Μετά τον εμβολιασμό 1 στους 4 στις ΜΕΘ είναι άτομα άνω των 75 ετών. Είναι πολύ λυπηρό να βλέπουμε covid ασθενείς που ενώ είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν δεν το έκαναν” σημείωσε.

Αναφερόμενη στο άνοιγμα δραστηριοτήτων και κυρίως στον εορτασμό του Πάσχα σημείωσε ότι μπορεί να αισθανόμαστε ανακούφιση για τη βελτίωση των δεδομένων αλλά ακόμη η διασπορά είναι μεγάλη στην επικράτεια και η όποια χαλάρωση μπορεί να αυξήσει και πάλι το επιδημιολογικό φορτίο υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πιστή τήρηση των μέτρων. Όπως τόνισε, υπάρχει κατανόηση για την ανάγκη πολιτών για διαπεριφερειακές μετακινήσεις αλλά έτσι θα μεταφερθεί το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο των μεγαλουπόλεων στην Περιφέρεια, σε πόλεις και νησιά, και έτσι θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερη πίεση το σύστημα υγείας της επαρχίας.

Συγκεκριμένα για τον εκκλησιασμό το Πάσχα είπε σημαντικό θα είναι να τηρήσουμε τις αποστάσεις τόσο μέσα στις εκκλησίες όσο και στους εξωτερικούς χώρους συστήνοντας να προτιμάμε να μένουμε στο προαύλιο “Παροτρύνουμε όλους τους πιστούς να κάνουν χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους. Αναφορικά με τις οικογενειακές συνευρέσεις την ημέρα του Πάσχα προτείνουμε και πάλι την παραμονή σε υπαίθριους χώρους, με δυο ευρύτερες οικογένειες και μέχρι 12 άτομα. Παροτρύνουμε όλους να διενεργήσουν ένα οικιακό αυτοδιαγνωστικό τεστ πριν από τις συγκεντρώσεις, γιατί η ενδοοικογενειακή διασπορά αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης. Έχει επιβεβαιωθεί ότι η κοινωνική αποστασιοποίηση, η διατήρηση της κοινωνικής φούσκας στις συνάθροισης μας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέτρα προστασίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ