Παπαευαγγέλου: Στην Αττική το 1/3 των ασθενών με κορονοϊό – Πόσα είναι τα ενεργά κρούσματα

Στην ελαφριά, όπως είπε, αύξηση των νέων κρουσμάτων στην Αττική, αλλά και στη μείωση των νοσηλευομένων σε όλη την Επικράτεια αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Σε ό,τι αφορά την Αττική, η κα. Παπαευαγγέλου υποστήριξε ότι «εντοπίζονται περισσότερα από 2.500 ενεργά κρούσματα», δηλαδή όπως επισήμανε: «Ένας στους τρεις ασθενείς από κορονοϊό διαμένει στην Αττική».

«Το Rt στην Αττική είναι κάτω από 1 και συγκεκριμένα, στο 0,91, την ίδια στιγμή που στη Βόρεια Ελλάδα είναι πολύ χαμηλότερα», είπε ακόμη η κα. Παπαευαγγέλου, ενώ αναφέρθηκε και στα στοιχεία από τον τομέα της εκπαίδευσης και σημείωσε ότι μόλις τρία τμήματα από τα 10.000 έκλεισαν σε όλη τη χώρα. Όσον αφορά τα τεστ που έγιναν σε εκπαιδευτικούς, από αυτά εντοπίστηκαν 7 κρούσματα σε 5000 που εξετάστηκαν, ιδιαίτερα χαμηλός αριθμός θετικότητας που κυμάνθηκε στο 0,14 %.

Η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε και στην εορταστική περίοδο λέγοντας πως «οι δυσοίωνες προβλέψεις δεν επιβεβαιώθηκαν», τονίζοντας πάντως ότι οι ανησυχίες παραμένουν για το επόμενο διάστημα, καθώς η χειμερινή περίοδος ευνοεί τη μεταδοτικότητα του ιού.

Πάντως λαμβάνοντας υπόψη τις θετικές εξελίξεις στις νέες μολύνσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες όπως είπε η καθηγήτρια, η επιτροπή εισηγήθηκε να ανοίξει ένα μέρος της αγοράς. Κατανοούμε ότι δεν μπορούμε να είμαστε συνεχώς σε lock down, τόνισε και γι’ αυτό όπως είπε «συμφωνήσαμε με την εισήγηση του υπουργείου Ανάπτυξης». «Συνεχώς θα επαναξιολογούνται τα δεδομένα. Πρέπει να καταφέρουμε να κρατήσουμε την καμπύλη των κρουσμάτων χαμηλά. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Θυμόμαστε όλοι τι έγινε στην Ευρώπη και θα ήταν τραγικό να δούμε παρόμοιες εικόνες μ’ αυτές που είδαμε από το Λονδίνο στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αθήνα. Έτσι έρχεται πάλι στη συζήτηση μας η έννοια της ατομικής ευθύνης», είπε.

«Να τηρήσουμε τα μέτρα καθώς μπορούμε να αποτελέσουμε την έκπληξη», την θετική έκπληξη όπως έγινε και την άνοιξη στην Ευρώπη και να καταφέρουμε να ελέγξουμε τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, τόνισε.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ