Παπαευαγγέλου: Όσοι επέλεξαν να εμβολιαστούν, θα απολαμβάνουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων

Αισιοδοξία εξέφρασε η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου σταθερή για την πορεία αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων και τη μείωση του δείκτη θετικότητας για πρώτη φορά τις τελευταίες εβδομάδες κάτω από το 2%, και συγκριμένα στο 1,7%. Επίσης είπε ότι ο δείκτης Rt είναι στο 0,97-0,98 λίγο κάτω από τη μονάδα.

Παράλληλα επεσήμανε ότι ακόμη έχουμε μεγάλο αγώνα δρόμου και ένα στοίχημα, να ελέγξουμε την πανδημία προτού οι μεταλλάξεις δυσκολέψουν την πορεία προς την ελευθερία. Υπογράμμισε πως στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους αγαπημένους μας συμβάλλοντας και στη μείωση της διασποράς στην κοινότητα με τον εμβολιασμό και τη σταθερή χρήση μέτρων ατομικής προστασίας.

Η κυρία Παπαευαγγέλου εστίασε ιδίως στην περίπτωση των πλήρως εμβολιασθέντων, αυτών που έχουν κάνει ήδη τις δύο δόσεις του εμβολίου, τονίζοντας πως: “Ακούγονται πολλά τις τελευταίες ημέρες από διεθνείς οργανισμούς και ΜΜΕ σχετικά με τη χαλάρωση των μέτρων στους εμβολιασμένους. Ο εμβολιασμός προσφέρει ελευθερία και αποτελεί το σημαντικότερο όπλο για τον έλεγχο της πανδημίας. Είναι προφανές στους επόμενους μήνες, το καλοκαίρι, και καθώς ένα μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού της χώρας μας θα έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, όσοι επέλεξαν να εμβολιαστούν, θα απολαμβάνουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων εντός και εκτός Ελλάδας, συμμετοχή σε περισσότερες ή και σε διαφορετικού επιδημιολογικού κινδύνου δραστηριότητες. Και οι δύο επιτροπές, Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, και Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, επεξεργαζόμαστε τις σχετικές οδηγίες που θα εκδοθούν μετά το Πάσχα. Να γίνει σαφές ότι δεν είναι η ώρα στην Ελλάδα να παρερμηνεύσουμε τις οδηγίες των διεθνών οργανισμών. Στη χώρα μας έχουμε ακόμη υψηλή ενδημικότητα και χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού σε σύγκριση με το Ισραήλ ή το Ηνωμένο Βασίλειο. Όποιος διαβάσει τις οδηγίες που έχουν εκδοθεί, καταλαβαίνει ότι υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις στο πού και πότε οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να χαλαρώσουν τη χρήση των μέτρων ατομικής προστασίας. Οι νέες αυτές οδηγίες είναι εξαιρετικά αισιόδοξες για το μέλλον των εμβολιασθέντων. Σήμερα, σύμφωνα με τα δεδομένα γνωρίζουμε ότι αν κάποιος πλήρως εμβολιασμένος μολυνθεί υπάρχει μικρότερη πιθανότητα να μεταδώσει τον ιό σε ανεμβολίαστο άνθρωπο του περιβάλλοντός του αλλά η πιθανότητα δεν είναι μηδενική. Και πάλι θα πρέπει να κάνουμε μια χρήση της κοινής λογικής, αν βρεθούν δύο ζευγάρια πλήρως εμβολιασμένων ηλικιωμένων, ακόμη και σε κλειστό χώρο μπορούν να είναι χωρίς μάσκες αν δεν είχαν επαφές υψηλού κινδύνου τις προηγούμενες ημέρες”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ