Παπαευαγγέλου: Κατά 100% πιο μεταδοτική η μετάλλαξη “Δέλτα” – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα της προηγούμενης εβδομάδας δείχνουν μια σταθεροποίηση της πανδημίας στη χώρα μας. Φαίνεται σαν να ανακόπηκε η καθοδική πορεία που παρατηρούσαμε τις προηγούμενες εβδομάδες» σημείωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

«Ο μέσος κυλιόμενος των τελευταίων επτά ημερών είναι στα 442 νέα κρούσματα ανά ημέρα ενώ το κύριο χαρακτηριστικό της προηγούμενης εβδομάδας είναι η σημαντική περαιτέρω μείωση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων που έπεσε μόλις σε μια εβδομάδα κατά 5 χρόνια, δηλαδή βρίσκεται τώρα η διάμεση ηλικία στα 27 έτη» τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Εντυπωσιακό είναι ότι η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων αφορά κατά κύριο λόγο τους νέους μας 18-24 ετών και στη συνέχεια την ηλικιακή ομάδα των 25-34 ετών» υπογράμμισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, προσθέτοντας ότι «σήμερα, αυτές οι ηλικίες αφορούν το 60% των νέων κρουσμάτων».

Παράλληλα, σε κάποιες περιοχές, κυρίως νησιωτικές, παρατηρείται «μια μικρή αλλά σαφής αύξηση» των νέων κρουσμάτων, είπε το μέλος της Επιτροπής, ενώ για τον δείκτη θετικότητας η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι παρουσιάζει «σταθεροποίηση στο 1,1%».

Κατά 100% πιο μεταδοτική η μετάλλαξη Δέλτα

«Το κύριο θέμα των συζητήσεών μας είναι η μετάλλαξη Δέλτα και πώς θα μπορέσουμε να καθυστερήσουμε την ευρεία διασπορά της στην κοινότητα μέχρι να αυξηθεί περαιτέρω η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας», σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου, αναφέροντας πως περιστατικά έχουν καταγραφεί σε Κρήτη, Αττική και Θεσσαλονίκη.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και το ECDC υπολογίζουν ότι το μεταλλαγμένο αυτό στέλεχος του κορονοϊού θα επικρατήσει σε όλον τον πλανήτη μέσα στον Αύγουστο» τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου. Και συμπλήρωσε: «Η μετάλλαξη Δέλτα είναι κατά 100% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό που εντοπίστηκε στην Ουχάν, στην Κίνα και κατά 40% με 60% πιο μεταδοτική από τη βρετανική μετάλλαξη του ιού».

Υψηλός κίνδυνος για μη εμβολιασμένους «Η επικράτηση της μετάλλαξης θα οδηγήσει σε νέα αύξηση των κρουσμάτων», πρόσθεσε η κυρία Παπαευαγγέλου, υπογραμμίζοντας πως τα νέα κρούσματα θα αφορούν κυρίως σε ανεμβολίαστους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα. «Συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι ο κίνδυνος είναι χαμηλός για τους πλήρως εμβολιασμένους, αλλά υψηλός έως πολύ υψηλός για πολίτες μη πλήρως εμβολιασμένους ή ανεμβολίαστους” τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας. Υπογράμμισε, επίσης, ότι σε χώρες που η μετάλλαξη έχει επικρατήσει και παρά τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων δεν έχουν αυξηθεί οι νοσηλίες ή οι θάνατοι, λόγω της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.