Παπαευαγγέλου: Η λοίμωξη αφορά όλους – Τι δείχνουν τα στοιχεία για νεκρούς και διασωληνωμένους, τον Νοέμβρη

Συγκρατημένα αισιόδοξη εμφανίστηκε η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κατά την ενημέρωση για τις εξελίξεις με την πανδημία στη χώρα μας. Στην αρχή της ομιλίας, και αφού ανέφερε τα στοιχεία του ΕΟΥ, υπογράμμισε την πληρότητα που επικρατεί στις κλίνες ΜΕΘ.

Ακολούθως τόνισε ότι “στη Βόρεια Ελλάδα βλέπουμε μια σταθεροποίηση στα νέα κρούσματα, ίσως παρατηρείται και μία μείωση τις τελευταίες ημέρες αλλά είναι σαφές ότι δεν μειώνονται τα κρούσματα με τον ρυθμό που θα περιμέναμε. Είναι προφανές ότι η τήρηση των απαραίτητων μέτρων για τη μείωση του επιδημικού κύματος δεν εφαρμόστηκε από όλους όπως θα έπρεπε. Η διασπορά στην κοινότητα εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να είναι μεγάλη. Η συνάθροιση σε σπίτια εν μέσω lockdown θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες. Ο καθένας θα πρέπει να κάνει το προσωπικό του lockdown στην καθημερινότητά του, να επιλέξει τη “φούσκα” του, να επιλέξει δηλαδή μια μικρή και σταθερή ομάδα από συγγενείς και στενούς φίλους που θα συναναστρέφεται, αλλά προσοχή στα ευάλωτα άτομα του περιβάλλοντός του”.

Αναφέρθηκε στην πεποίθηση κάποιων ότι ο Covid-19 μοιάζει με την απλή γρίπη αλλά παρουσίασε τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από κορονοϊό έχουμε σχεδόν 100 θανάτους κάθε μέρα το τελευταίο διάστημα ενώ με την απλή γρίπη οι νεκροί δεν έχουν ξεπεράσει τους 200 συνολικά κάθε έτος. “Κάποιοι άλλοι λένε ότι οι θάνατοι αφορούν τους συνανθρώπους μας άνω των 80 ετών, ναι η διάμεση ηλικία αυτών που χάνονται παραμένει σταθερή και είναι στα 80 έτη. Μόνο κατά τον μήνα Νοέμβριο χάθηκαν περισσότεροι από 1.000 συνάνθρωποί μας από κορονοϊό. Το 85% των θανάτων αφορά σε άτομα άνω των 65 ετών και αυτό παραμένει σταθερό και δεν έχει αλλάξει τις τελευταίες εβδομάδες. Όμως μόνο μέσα στον Νοέμβριο διασωληνώθηκαν 183 συνάνθρωποί μας ηλικίας μικρότερης των 65 ετών και χάθηκαν 117 άνθρωποι κάτω των 65 ετών από τον κορονοϊό. Συνεπώς η λοίμωξη αφορά όλους μας. Αυτό που έχει ειπωθεί πολλές φορές αλλά δεν έχει συνειδητοποιηθεί είναι η χαμηλή θνησιμότητα στις νεαρότερες ηλικίες κάτω των 65 ετών εξαρτάται όχι μόνο από την ηλικία τους αλλα και από τη δυνατότητα του συστήματος υγείας να παρέχει την απαιτούμενη εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα με την επιμέλεια και τον χρόνο που απαιτείται. Ήδη το σύστημα αυτό έχει υπερφορτωθεί και πρέπει να προλάβουμε τον κίνδυνο να ξεπεραστούν τα όριά του. Γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αδυναμία της βέλτιστης φροντίδας με τραγικά αποτελέσματα. Πρώτιστο μέλημα παραμένει η φροντίδα του εθνικού συστήματος υγείας και ειδικότερα των ΜΕΘ. Κανένα σύστημα υγείας δεν είναι ανεξάντλητο, είπε και έφερε ως παράδειγμα τον κορεσμό που επικρατεί στη Γερμανία.

Ακολούθως αναφέρθηκε στην ελπίδα που φέρνει το εμβόλιο: “Το εμβόλιο θα έρθει και θα είναι και ασφαλές και αποτελεσματικό αλλά η επιτυχία κάθε προγράμματος εμβολιασμού δεν εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα του εμβολίου αλλά και από το ποσοστό του πληθυσμού που θα εμβολιαστεί, άρα το εμβόλιο δεν θα μπορέσει να κάνει ουσιαστική διαφορά, προτού εμβολιαστεί ικανός αριθμός συνανθρώπων μας και μετά αναφέρθηκε στα ελπιδοφόρα μηνύματα που έρχονται από τη χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων, που θα μπουν στα πρωτόκολλα θεραπειών και θα βελτιώσουν την έκβαση των ασθενών”. Τα φάρμακα αυτά πήραν επείγουσα έγκριση από τον FDA.

Η κυρία Παπαευαγγέλου ξεκαθάρισε πως “είναι μάλλον αδύνατο να πιστεύουμε ότι θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και ξαφνικά θα γυρίσουμε σελίδα στη ζωή μας και θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα που ζούσαμε τον Φεβρουάριο του 2020. Χρειάζεται υπομονή. Το βέβαιο είναι ότι η απίστευτη αυτή δοκιμασία θα τελειώσει αλλά ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η πανδημία είναι η πιστή και ταυτόχρονη εφαρμογή πολλών διαφορετικών μέτρων” υπογράμμισε. Αναφέρθηκε στην έρευνα του καθηγητή ιολογίας Μακέι από την Αυστραλία που παρομοίασε το κάθε μέτρο που λαμβάνουμε με μία φέτα ελβετικού τυριού, αλλά και στην εξήγηση του καθηγητή Κοινωνιολογίας του Γιέιλ Νίκολας Κριστάκης ότι για να πετύχουμε τον στόχο θα χρειαστεί να εφαρμόσουμε δέσμη διαφορετικών μέτρων σε όλα τα επίπεδα. Η κυρία Παπαευαγγέλου σημείωσε πως “η ταυτόχρονη εφαρμογή πολλών διαφορετικών μέτρων σε διαφορετικά επίπεδα θα καταφέρει να πετύχει τον στόχο μας και να δαμάσει τον ιό. Το πιο απλό και πιο αποτελεσματικό μέτρο είναι η ορθή και καθολική χρήση μάσκας” είπε η καθηγήτρια και κάλεσε “πάνω απ’ όλα να βάλουμε την ανθρώπινη ζωή. Θα ήθελα να μοιραστώ τη συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν και άρα θα πρέπει να μην λυγίσουμε τώρα και να συνεχίσουμε την προσπάθεια να κόψουμε το δεύτερο πανδημικό κύμα, να επιπεδώσουμε την καμπύλη ακόμη και αν δυσκολευτήκαμε περισσότερο απ’ ό,τι την προηγούμενη άνοιξη. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια σαφής σταθεροποίηση. Ίσως αρχίζουμε να βλέπουμε και μια ύφεση στην καταγραφή των νέων κρουσμάτων” είπε και συνέστησε “συνεπώς πρέπει να κάνουμε υπομονή και μια συνειδητή προσπάθεια ώστε να σταματήσουμε κάθε νέα μετάδοση του ιού σήμερα”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ