Παπαευαγγέλου: 10.000 τα ενεργά κρούσματα, τα μισά στην Αττική – “Καμπανάκι” για Δυτικό Τομέα Αθηνών και Πειραιά

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς φαίνεται πως υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, με την Αττική, την Αχαΐα και την Εύβοια να βρίσκονται στο “κόκκινο”.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση της Παρασκευής, παρατηρείται μία σταθερή επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου και συνεχιζόμενη αύξηση του κυλιόμενου μέσου των επτά ημερών σε 1.147 κρούσματα ανά ημέρα. Ο μέσος όρος νέων κρουσμάτων στην Επικράτεια αυξήθηκε σε 11 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού την τελευταία εβδομάδα. Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 10.000, ενώ ο πραγματικός αριθμός αν υπολογιστούν και οι ασυμπτωματικοί είναι μεγαλύτερος.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκε αύξηση 27% στα επιβεβαιωμένα κρούσματα και η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι στα 43 έτη, σημείωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για να προσθέσει ότι ο μέσος όρος της θετικότητας των διενεργούμενων τεστ αυξήθηκε στο 2,8%. Αυξημένη νοσηρότητα παρατηρείται επίσης στις ηλικίες 20-60 ετών, δηλαδή αυτούς τους πολίτες που έχουν μεγαλύτερη κινητικότητα, όπως είπε η καθηγήτρια.

Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει καθώς την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε αύξηση των νοσηλευομένων, με 200 εισαγωγές κάθε ημέρα και αύξηση 67% στον αριθμό των διασωληνωμένων. Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς έχουν φτάσει τους 1.900.

Στην Επικράτεια, έχει καλυφθεί το 51% των ΜΕΘ Covid, ενώ πλέον ο αριθμός των εισαγωγών είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των εξιτηρίων από τις ΜΕΘ. Στην Αττική, η κάλυψη των ΜΕΘ Covid έχει φτάσει στο 83%.

Αναφερόμενη στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Αττική, η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε πως το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό και τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 5.100. Χτύπησε “καμπανάκι” για τον Δυτικό Τομέα και την πόλη του Πειραιά, όπου όπως είπε η αύξηση συνεχίζεται και είναι σημαντική ιδιαίτερα σε νεαρά άτομα, έως 40 ετών. Ειδική αναφορά έκανε και για την Χαλκίδα, όπου το φορτίο είναι ιδιαίτερα αυξημένο, με 4πλασιο αριθμό νέων κρουσμάτων σε σχέση με την Επικράτεια.

Η ίδια είπε πως “εντυπωσιάζει ότι μέχρι και σήμερα βλέπουμε μεγάλες συρροές σε κλειστές δομές, σε χώρους εργασίας και σε νοσηλευτικά ιδρύματα” για να προσθέσει πως “ο ιός εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία που του δίνουμε”, ενώ τόνισε ότι αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες καθώς “ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχός μας”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ