Μαίνεται η φωτιά στην Εύβοια: “Μάχη” με τις αναζωπυρώσεις – Φλέγεται ο Δρυμώνας – BINTEO

Οι διαρκείς αναζωπυρώσεις κοντά σε οικισμούς (Χρόνια, Ροβιές) χαρακτηρίζουν την κατάσταση της πυρκαγιάς στην Εύβοια η οποία μαίνεται από το μεσημέρι της Τρίτης 3 Αυγούστου.

Μέχρι στιγμής η μάχη που έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις με την συνεπικουρία χωματουργικών μηχανημάτων στο χωριό Κουρκουλοί πέτυχε, καθώς ανακόπηκε το μέτωπο που κινείτο προς την Σκεπαστή. Τώρα η πυροσβεστική περιφρουρεί ευρύτερα την περιοχή για να αποφύγει αναζωπυρώσεις.

Ο περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός, ο δήμαρχος Γιώργος Τσαπουρνιώτης και τα επιτελικά στελέχη της Πυροσβεστικής που συμμετείχαν στην σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου που ολοκληρώθηκε απόψε μετά τα μεσάνυχτα, συμφώνησαν να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο μέτωπο προς το Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ και τον Δρυμώνα, που έχει φτάσει στην κορυφογραμμή απειλώντας να κάψει πευκώδη έκταση. Οι φλόγες είναι τεράστιες, φτάνουν ακόμη και τα 80 μέτρα, όπως εκτιμούν τα στελέχη της Πυροσβεστικής, ενώ το δύσβατο της περιοχής αποκλείει την προσέγγιση της φωτιάς από επίγειες δυνάμεις. Στο μεταξύ οι συνεχείς αναζωπυρώσεις κυκλώνουν τα χωριά Παλαιοχώρι και Καλαμούδι, αναγκάζοντας τις επίγειες δυνάμεις να δίνουν ξεχωριστές μάχες για να αποτρέψουν μεγαλύτερες καταστροφές από αυτές που έχουν καταγραφεί έως τώρα.

Στις Ροβιές, η κατάσταση, σύμφωνα με τους κατοίκους, είναι δύσκολη, καθώς έχουν πάθει ζημιές περισσότερα από 100 κτίσματα, ενώ βόρεια του δρόμου που οδηγεί από τη Λίμνη προς την Αιδηψό υπάρχουν σπίτια και επαγγελματικές εγκαταστάσεις που κινδυνεύουν.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του Συντονιστικού, ζητήθηκε από το κεντρικό Συντονιστικό η συνεπικουρία των εναέριων δυνάμεων. Σε επίπεδο επίγειων δυνάμεων, σύμφωνα με τον κ. Σπανό, στην περιοχή υπάρχουν περισσότεροι από 150 πυροσβέστες από τη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία, που είχαν συνδράμει στις επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής στη Βαρυμπόμπη. Παράλληλα, άρχισαν να μετακινούνται για την περιοχή του Δρυμώνα πυροσβεστικά και χωματουργικά οχήματα, τα οποία κατά τις επόμενες ώρες, θα προσπαθήσουν να πλησιάσουν κάποια σημεία του πύρινου μετώπου για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς.

Έκδηλη υπήρξε η ανησυχία των μελών του συντονιστικού οργάνου για την κατάσταση που θα επικρατεί το πρωί, καθώς ενδεχόμενοι καπνοί πάνω από την καμένη περιοχή, θα δυσκολέψουν τις πτήσεις των εναέριων μέσων.

Για ακόμη μία φορά, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας που βρίσκεται στην περιοχή από τις πρώτες ώρες που εξερράγη η φωτιά, επαναλαμβάνει ότι «στις οποιεσδήποτε ενέργειες μας, στις οποιεσδήποτε επιλογές μας προτεραιότητα έχουν οι άνθρωποι και μετά τα σπίτια και οι υποδομές» και επισημαίνει ότι «εκτός από τις χθεσινές εκκενώσεις των οικισμών και σήμερα στις Ροβιές η απομάκρυνση των ανθρώπων έγινε συντονισμένα και με ασφάλεια χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή».

«Εκλιπαρούμε την Πολιτεία για άμεση ενίσχυση των επίγειων και εναέριων δυνάμεων για να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές», τονίζει από την πλευρά του ο δήμαρχος Λίμνης, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, χαρακτηρίζοντας «απελπιστική» την κατάσταση.

Κάτοικοι έφυγαν με φέρι μποτ και βάρκες

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στην Εύβοια με τους κατοίκους να φεύγουν από τις Ροβιές με φέρι μποτ και βάρκες. Οι εικόνες που καταγράφονται είναι συγκλονιστικές με τους πολίτες να φεύγουν άρον-άρον.

Χαρδαλιάς: Επιχειρούν 165 πυροσβέστες – Πώς εξελίσσεται η φωτιά στην Εύβοια

Στην έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη των πυρκαγιών και αναφερόμενος σε εκείνη στην Εύβοια, ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι “μέσω του 112 εστάλησαν συνολικά πέντε sms προκειμένου να εκκενωθούν οικισμοί και να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι κάτοικοι”. Όπως υποστήριξε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, “η φωτιά αυτή τη στιγμή εξελίσσεται μεταξύ των οικισμών Καλαμούδι, Παλαιοχώρι και Δαμιά στον ορεινό όγκο και παραλιακά στις Ροβιές”. Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, επιχειρούν 165 πυροσβέστες με πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 58 οχήματα, ενώ παροδικά από αέρος επιχειρούν έξι αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα, με επιπλέον ένα για συντονισμό. Σύμφωνα με τον ίδιο ενεργοποιήθηκε το σχέδιο “Δευκαλίων” και υπήρξε συνδρομή και από τον Στρατό, ενώ στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν και μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και εθελοντές”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ