Πανσέληνος και ολική έκλειψη Σελήνης – Δείτε LIVE το σπάνιο φαινόμενο

Ολική έκλειψη Σελήνης σχεδόν παράλληλα με την πανσέληνο λαμβάνει χώρα αυτήν την ώρα, με το σπάνιο φαινόμενο να είναι εν μέρει ορατό και στην Ελλάδα.

Μια ολική έκλειψη συμβαίνει όταν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη ευθυγραμμίζονται σχεδόν πλήρως (συζυγία), οπότε όλο το φεγγάρι περνάει μέσω της σκιάς της Γης. Το αποτέλεσμα είναι ότι η Σελήνη γίνεται σταδιακά πιο σκοτεινή και τελικά παίρνει συνήθως ένα κοκκινωπό χρώμα (μερικές φορές πολύ σκούρο ή σχεδόν μαύρο αν η γήινη ατμόσφαιρα είναι βεβαρημένη από σωματίδια π.χ. μετά από μια ισχυρή ηφαιστειακή έκρηξη).

Η έκλειψη είναι ορατή από τη Βόρεια και Νότια Αμερική, καθώς επίσης, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, από διάφορα μέρη της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας. Στην Ελλάδα θα είναι ορατή μία μερική σεληνιακή έκλειψη που θα διαρκέσει περίπου μία ώρα και 45 λεπτά.

Όσον αφορά την πανσέληνο, η οποία είναι γνωστή ως «των λουλουδιών» λόγω της εποχής ανθοφορίας με την οποία συμπίπτει, το αποκορύφωμα της θα συμβεί στις 07:15 ώρα Ελλάδας. Η επόμενη ολική έκλειψη Σελήνης θα συμβεί φέτος τον Νοέμβριο, ενώ η μεθεπόμενη το 2025.

Δείτε ζωντανά την ολική έκλειψη Σελήνης

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ