Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη: Με πανό και συνθήματα κατά των μη κρατικών Πανεπιστημίων

Με νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο αντιδρούν φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί στο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, ενώ συνεχίζονται για τέταρτη εβδομάδα οι καταλήψεις σε περίπου 150 σχολές.

Στις 12:00 είχε δοθεί το ραντεβού στα Προπύλαια στην Αθήνα αλλά και στην Καμάρα στη Θεσσαλονίκη. Τρίωρη στάση εργασίας από τις 11:00 το πρωί εξήγγειλαν δάσκαλοι και καθηγητές για συμμετοχή στα συλλαλητήρια. Παράλληλα περίπου 150 πανεπιστημιακές σχολές τελούν υπό κατάληψη. Το Πανεπιστήμιο Πατρών, δεν υιοθετεί τη λύση των διαδικτυακών εξετάσεων, ενώ το υπουργείο Παιδείας ζητά «να εφαρμοστεί ο νόμος».

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας έχει προχωρήσει η Αστυνομία, λόγω του συλλαλητηρίου που πραγματοποιείται.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, εκατοντάδες άτομα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια πριν ξεκινήσουν την πορεία προς την Βουλή.

Έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Πανεπιστημίου, ενώ αναμένεται σταδιακά να κλείσουν και οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Συντάγματος, καθώς η πορεία θα κατευθύνεται στη Βουλή.

ΟΛΜΕ και ΔΟΕ έχουν κηρύξει νέες στάσεις εργασίας από τις 11:00 π.μ. για τη συμμετοχή στα συλλαλητήρια. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ «στηρίζει το δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και καλεί όλους και όλες να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση των φοιτητών/-τριών την Πέμπτη 01/02 στις 12:00 στα Προπύλαια (και σε όλες τις κινητοποιήσεις ανά τη χώρα)» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στην Θεσσαλονίκη, πραγματοποιούνται δύο πορείες, μία με φοιτητές και άλλη με άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ. Νωρίτερα, προκλήθηκε μικροένταση.

Ομόφωνα «ναι» στις εξετάσεις με ψηφιακά μέσα αποφασίστηκε εν τω μεταξύ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Πανεπιστήμιο και Πολυτεχνείο Κρήτης, στα Πανεπιστήμια Πειραιά και Δυτικής Αττικής. Συνεχίζονται εξάλλου οι καταλήψεις περίπου στο 1/3 των τμημάτων, δηλαδή 150 περίπου τμήματα τελούν υπό κατάληψη σε σύνολο 433.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων στη χώρα μας, ένα νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει και άρθρα για το δημόσιου πανεπιστημίου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ