Φωτιά στο Μάτι: Στο εδώλιο οι 21 από τους 24 κατηγορούμενους – Μεταξύ τους και η Ρένα Δούρου

Την παραπομπή σε δίκη των 21 από τους συνολικά 24  κατηγορουμένους για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 103 ανθρώπους, τον Ιούλιο του 2018,  αποφάσισε με βούλευμά του το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας.

Της Άννας Κανδύλη 

Οι δικαστές στέλνουν στο εδώλιο τους κατηγορούμενους -μεταξύ των οποίων είναι και πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου- για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος συντασσόμενοι με την έφεση που άσκησε ο εισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Μεϊδάνης κατά του βουλεύματος που είχε εκδοθεί από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών. Με το εν λόγω βούλευμα ζητείτο η αναβάθμιση της κατηγορίας για πέντε πρώην στελέχη της Πυροσβεστικής σε κακουργηματική, και συγκεκριμένα για το αδίκημα της θανατηφόρας έκθεσης σε κίνδυνο.

Έτσι, σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών,  παραπέμπονται να δικαστούν για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως από υπόχρεους και μη, αλλά και της  πρόκλησης σωματικών βλαβών κατά συρροή,  21 κατηγορούμενοι.
Μεταξύ αυτών, εκτός της Ρένας Δούρου, είναι ο ηλικιωμένος που προκάλεσε την πυρκαγιά ο οποίος θα λογοδοτήσει επιπλέον και για εμπρησμό από αμέλεια, δήμαρχοι της περιοχής, στελέχη της Περιφέρειας, της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας στους οποίους αποδίδονται λάθη και παραλείψεις στην πρόληψη  και την κατάσβεση της πυρκαγιάς αλλά και μη σωστούς  χειρισμούς κατά τη διάσωση ανθρώπινων ζωών.

Υπενθυμίζεται πως  ο εισαγγελέας κ. Μεϊδάνης, είχε διαφωνήσει με το σκέλος του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που είχε διατάξει  περαιτέρω ανάκριση για τους πέντε αξιωματικούς της Πυροσβεστικής με αναβαθμισμένη κατηγορία,  θεωρώντας ότι υπάρχει απόλυτη ακυρότητα για αυτό, αλλά και ως προς την απαλλαγή 10 κατηγορουμένων  από το χώρο της Αστυνομίας καθώς και αντιδημάρχους εκφράζοντας την άποψη ότι για τους 6 κατηγορούμενους προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις και πρέπει να δικαστούν.

Τελικά, αυτοί που απαλλάσσονται είναι τρεις αστυνομικοί απαλλάσσονται, οι εξηγήσεις των οποίων κρίθηκαν επαρκείς από το Δικαστικό Συμβούλιο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ